7 °C Budapest

Így dolgoznak home office-ban a magyar munkavállalók: nem lehet rájuk panasz

2020. április 20. 11:02

Meglepő eredményre jutott az ICT Európa Holding, miután másfél hónapja otthoni munkavégzésre álltak át a járvány miatt. Az adótanácsadó cég már február 26-án eldöntötte, hogy a koronavírus-járvány nemzetközi terjedése miatt - Magyarországon már az elsők között - a kollégáik biztonsága érdekében bezárja az irodát és a több mint száz munkatársának lehetővé teszi az otthoni munkavégzést.

"Lényegében február vége óta home office-ban dolgozunk. Csupán egyetlen fő tartózkodik az irodában, aki a küldemények átvételét végzi. A komplex vállalatirányítási rendszerünk alapján azt tapasztaltuk, hogy a kollégák precízebben végzik el a feladataikat" - mondta Lovász György az ICT Európa Holding vezérigazgatója. A hatékonyság javulásának több oka van:

  • A cég munkatársai átlagosan napi 1,5 órát spóroltak azzal, hogy nem kellett beutazniuk az irodába. Csúcsidőben közlekedni nem a legkellemesebb, az otthonmaradás környezetvédelmi szempontból is üdvözlendő.
  • Home office-ban kevesebb a zavaró körülmény, ami egy nagy irodában elkerülhetetlen, így kevesebb az olyan idő is, amelyt nem munkával töltenek az alkalmazottak.
  • A cégnél már évekkel ezelőtt átálltak a feladatközpontú elvárási rendszerre, a kollégák teljesítményét az elvégzett munka alapján ítélik meg. Home office-ban jobban érvényesül a határidő központú munkavégzés, az alkalmazottakat motiválja a hatékonyabb munka, mert tisztában voltak azzal, hogyha a elvégezik a napi feladatukat, utána szabadok.
A koronavírus megjelenése előtt sem néztük azt, hogy a kollégák hányra értek be, mivel a komplex vállalatirányítási rendszerünkben pontosan nyomon követhető, hogyan állnak a feladatok, ki hol tart a munkájában. Mégis megdöbbentő volt látni az otthoni munkavégzés hatékonyságjavító eredményét

- mondta Lovász György. Az ICT-nél már a járvány olaszországi terjedése után döntöttek az otthoni munkavégzés bevezetéséről. A gyors átállást két tényező alapozta meg:

  • Meghozta az eredményét az elmúlt évek folyamatos IT-fejlesztései. Az informatikai rendszer alkalmas arra, hogy otthonról is elérjék az adatbázisokat, sőt az ügyfelek gépeire is be tudnak jelentkezni. A dokumentumok nagy része elektronikusan elérhető.
  • Sok fiatal dolgozik a cégnél, amely az elmúlt évek tudatos HR-politikájának eredménye. A digitális átállás is megkövetelte a fiatal munkatársak arányának növelését, mert ők könnyebben nyitnak az új technológiák irányába. A pályakezdők érdekében az elmúlt években az ICT Európa Holding saját képzési rendszert alkotott, a cég folyamatos képzéseket tart. Az otthoni munkavégzésre való átállásban előnyt jelentett a fiatal korosztály. Gyorsan reagáltak az új helyzetre, nem okozott gondot például a videokonferenciába való bejelentkezés, vagy éppen a chatprogram használata. Az is segítség volt, hogy a fiatalok nagyrészt egyedülállóak, vagy párkapcsolatban élnek, gyermek nélkül, ami zavartalan munkavégzést biztosít a számukra otthon is.
Most éppen a fiatalok rugalmas hozzáállása segített a gyors átállásban. Igaz, részükről az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozott a heti legalább egynapos home office lehetőség iránt, amely jórészt találkozott a mi elképzelésünkkel is. A családos kollégák esetében nehezebb a nyugodt otthonról dolgozni, de ez most egy speciális időszak, hiszen a járvány miatt az iskolák és az óvodák is zárva vannak, ez megnehezíti a családosok helyzetét

- mondta Lovász György. Mindkét félnek, a munkáltatónak és az alkalmazottaknak is megéri a távmunka.

  • A munkavállalóknak komoly lakhatási nehézségeket okozott az elszabaduló ingatlan- és albérletárak. Amennyiben állandósulna az otthoni munkavégzés rendszere, Budapesten kívül, az agglomerációban olcsóbban lehetne a lakhatást megoldani.
  • A munkaadó számára kiadáscsökkenést eredményez a kisebb alapterületű iroda bérlése. A felszabaduló összegek versenyképesebb fizetésekre is fordíthatóak, vagy a költséghatékonyabb munkavégzés előnyei a megrendelők felé is érvényesíthetőek, alacsonyabb árazás formájában.
Korábban nem voltam az otthoni munkavégzés elkötelezett híve. A saját eredményességünk azonban azt jelzi számomra, hogy komoly potenciál van a home office intézményében. Meggyőződésem, hogy széleskörű trendváltás lesz az otthoni munkavégzés irányába. A klasszikus munkába járást erőltető cégek versenyhátrányba fognak kerülni a piacon

- mondta Lovász György. Az ICT jelenleg a munkavállalók otthoni munkavégzéssel kapcsolatos tapasztalatait, igényeit méri fel. A járvány levonulása után pedig a home office szélesebb körű alkalmazását tervezi a cég. Ami már most látszik: a személyes kapcsolatok magasabb fokú ápolására lesz szükség. Egy munkahely esetében is igaz, hogy az erős kollektíva alapja a szoros emberi kapcsolatok. A gyakoribb csapatépítő tréningek, heti, vagy havi személyes találkozások, különböző programok, amelyet a cég szervez az állandó jellegű otthoni munkavégzés bevezetése esetén is fontos lesz. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Eddig is nagy hangsúlyt fektettünk a közösségi élményekre. Rengeteg egyéb közösségi program mellett, rendeztünk Halloween-i bulikat, szerveztünk kötetlen stúdióbeszélgetéseket, amelyen olyan szakértők és üzletemberek vettek részt, akik példaképül szolgálhatnak a fiatalabb kollégáknak, de volt süteménysütő verseny, csapatépítő tréning, mikulásnapi "csúnyapulcsi" összejövetel, valamint havi rendszerességgel szervezett kirándulások is. Ami jól látható, és bizonyára más cég vezetőknek is fontos, hogy a csapat építése, egyben tartása nem csak pénz, hanem szándék kérdése is

- mondta Lovász György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35