27 °C Budapest

Ezt jó, ha tudod az új családi kedvezményekről: sokat bukik, aki elrontja

2020. január 17. 11:30

A miniszterelnök a 2019. februárjában megtartott évértékelőjén jelentette be, hogy hétpontos családvédelmi akciótervet indít. Ennek része a januárban bevezetett négygyermekes nők szja-mentessége és a nagyszülői gyed. A Pénzcentrum összeszedte a pontos tudnivalókat a két újonnan bevezetett intézkedésről, és az is kiderül, egészen pontosan hol és milyen feltételekkel lehet igényelni ezeket. Utánajártunk annak is, milyen esetekben bukhatod el a támogatásokat.

2020. január 1-től minden anya, aki jelenleg legalább 4 gyermeket nevel, vagy élete során 4 vagy több gyermeket szült és felnevelt, a nyugdíjba vonulásig teljesen mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Az adómentesség a munkabérből vagy vállalkozói tevékenységből származó jövedelemre vonatkozik. Az szja-kedvezmény éves szinten mintegy 40 ezer édesanyát érint.

Várható, hogy a háromgyermekes anyákra is kiterjesztik a négygyermekes édesanyákra bevezetett személyijövedelemadó-mentességet. Cél, hogy a 2021 január elsejétől azok, akik három gyermeket szültek és felneveltek, életük végéig ne fizessenek személyi jövedelemadót.

Négy vagy több gyermeket nevelő anyának az a nő minősül, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermekre tekintettel

 • családi pótlékra jogosult, vagy
 • családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt,
 • és a fent említett gyermekek száma a négy főt eléri.

Így kell igényelni

A nyomtatványt a NAV oldaláról lehet letölteni, 2020_ANY_NETAK néven elérhető. Kitöltéséhez szükség lesz az édesanya és mind a négy gyermek adóazonosító jelére, valamint a munkáltató aláírására is. A nyomtatványt két példányban kell kitölteni és átadni a munkáltatónak. Ám a nyilatkozat nem kizárólag munkáltató számára adható, hanem olyan kifizető felé is, aki az igénylőnek összevonás alá eső jövedelmet juttat.

A munkáltató (a kifizető) a nyilatkozatban foglaltakat az adóéven belül az átadást követő kifizetéseknél veszi figyelembe, tehát érdemes minél hamarabb elintézni, célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatók mielőbb figyelembe vegyék a munkavállalóknak járó kedvezményeket - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium a napokban. A nyilatkozat egyik példányát a munkáltatónak (kifizetőnek), másik példányát pedig kell az adóbevallás elkészítéséhez szükséges bizonylatokkal együtt az elévülési időn belül, azaz 5 évig kell megőrizni.

A kedvezményre való jogosultság annak a hónapnak az első napján nyílik meg, amelyben négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül az igénylő,

tehát aki jelenleg saját háztartásában nevel/ nevelt korábban 4 gyermeket az már akár januártól.

A kedvezményre való jogosultság megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben utoljára minősül négy vagy több gyermeket nevelő anyának az igénylő. Ez abban az esetben valósulhat meg, ha például a szülők elválnak és a gyermekeket külön háztartásokban nevelik tovább.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét minden más kedvezményt megelőzően érvényesíti a munkáltató, kifizető. Ez azt jelenti, hogy az anya az említett jövedelmeire tekintettel nem tudja az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt érvényesíteni, azonban nincs akadálya annak, hogy a bérjövedelmével kapcsolatban családi járulékkedvezményt érvényesítsen. Annak érdekében, hogy az érintett édesanya a családi járulékkedvezményt is igénybe tudja venni, ahhoz a családi kedvezmény igénybevételére vonatkozó adóelőleg nyilatkozatot is ki kell töltenie és oda kell adnia a munkáltatójának.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lehetőségek iránt fokozott az érdeklődés, a kérdésekre az országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is választ lehet kapni: a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon a Kormányzati Ügyfélvonal, de chaten és e-mailen keresztül is segítenek a további kérdések megválaszolásában.

Nagyszülői GYED

2020. január 1-től a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (GYED), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Ekkor a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a GYED. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást, amennyiben az alábbi feltételek fennállnak:

 • a nagyszülő a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,
 • az anya és az apa is (az egyedülálló szülő esetén a gyermeket gondozó szülő) kereső tevékenységet végez,
 • a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik,
 • a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy hozzájárulnak a GYED nagyszülő általi igénybevételéhez,
 • a nagyszülő a GYED alatt nem dolgozhat, kivéve, ha a munkavégzés kizárólag az otthonában történik,
 • a nagyszülő nem részesülhet társadalombiztosítási nyugellátásban, vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban,
 • a gyermek nem részesülhet napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezésben,
 • a gyermek után más nem kaphat gyermekgondozást segítő ellátást, és a szülők másik gyermekük után sem részesülhetnek gyermekgondozási ellátásban (CSED, GYED, GYES).

A nagyszülői GYED a CSED időtartamának lejártát követően a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig járhat a nagyszülő részére. Összege a nagyszülő jövedelme alapján megállapított alap 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. 2020-ban ez 225 288 forint, amelyből 10 százalék nyugdíjjárulékot és 15 százalék SZJA-előleget vonnak le.

Igénylése 

A nagyszülőnek a GYED iránti kérelmet a foglalkoztatónál kell benyújtania, ha a nagyszülő egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő (önfoglalkoztató), a vállalkozás székhelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalához, főváros esetében a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalához kell benyújtania a kérelmet elektronikus úton.

Fontos, hogy amennyiben a nagyszülő több jogviszonyából kéri a gyermekgondozási díj megállapítását, abban az esetben a nyomtatványt annyi példányban kell kitölteni és leadni, ahány helyről jövedelmet kap. Az igényléshez szükséges nyomtatvány a Magyar Államkincstár honlapjáról letölthető: Igénybejelentés nagyszülői gyermekgondozási díjra elnevezés alatt található. A szülők nyilatkozatának hiányában a kérelem nem bírálható el.

Mikor nem jár a nagyszülői GYED?

Abban az esetben, ha a nagyszülő dolgozik, és nem marad otthon a gyermekkel, nem jár a GYED, kivéve, ha a keresőtevékenységet otthonában végzi. Akkor sem jár, ha a gyermeket bölcsődében vagy más napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el, vagy ha a nagyszülő öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szolgálati járandóságot, korhatár előtti ellátást, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, megváltozott munkaképességű személyek ellátását, vagy ápolási díjat kap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM