16 °C Budapest

100 ezres bírságot kaphatnak a lakástulajok: ezt sokan nem tudják

2019. március 28. 16:50

Egyre több szemetet termelünk, egyre több a felesleg, lomtalanítás pedig évente csak egyszer van. Hová tehetjük az év többi napján a háztartásainkban felhalmozódott lomot, és milyen költségei vannak - ezeknek járt utána a Pénzcentrum.

Magyarország 2014-ben 16,7 millió tonna hulladékot termelt, ez fejenként 1688 kilót jelent - derül ki az Eurostat jelentéséből. A keletkezett hulladék teljes mennyisége bizonyos mértékig összefügg az ország lakosságának és gazdaságának méretével, tehát a fogyasztás élénkülésével párhuzamosan egyre több "nagydarabos hulladék" keletkezik, amikor régi berendezési tárgyainktól, háztartási eszközeinktől, szabadulunk meg, hogy helyükre újak kerülhessenek. A régit pedig vagy kerülgetjük egy darabig, megvárva a következő lomtalanítást, vagy elszállítjuk a megfelelő helyre, de jótékonykodhatunk is. Mutatjuk, milyen lehetőségek vannak a lakosság számára.

Az utcára semmiképp

Sem utcára, sem a kuka mellé nem érdemes szemetet rakni, ugyanis nagy eséllyel senki nem fogja elszállítani onnan, és még meg is büntethetnek érte.

A 218/1999 (XII.28.) kormányrendelet értelmében szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen vagy nem az arra kijelölt helyen engedély nélkül lerak, elhelyez.

Lomtalanítás

Az illegális szemétkihelyezés helyett érdemes megvárni az éves lomtalanítást. A budapesti kerületek időpontjai megtalálhatóak a Fővárosi Közterület-fenntartó honlapján. De akkor se ess kétségbe, ha a saját kerületedet nem találod, az FKF-től azt az információt kaptuk, hogy folyamatosan frissül a lista, ahogy sikerül leegyeztetni az egyes önkormányzatokkal az időpontokat.

Feltettük az ügyfélszolgálatnak azt a kérdést is, lehetséges-e másik kerületbe átszállítani a háztartásunkban felgyülemlett, nem kommunális hulladákot, ha ott éppen lomtalanítás van. Azt a választ kaptuk, hogy a megfelelő kormányrendelet ugyan tiltja ezt a tevékenységet, ám a valójában senki nem ellenőrzi, ki teszi le a szemetet a közterületre ezen alkalmakkor.

A Zöldhíd által kezelt településeken 2019-től házhoz megy a hulladékgyűjtés. A lakosságnak lehetősége van évente egy alkalommal maximum 2 köbméterig igénybe venni a szolgáltatást. Előre leegyeztetett napokon végzik ezt el a szerződött, hátralékkal nem rendelkező ügyfelek részére. A különbség annyi, hogy ebben az esetben az lakosok az ingatlanon belül kötelesek tárolni a hulladékot az átvevők megérkezéséig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hulladékudvar

Aki nem tudja kivárni az időpontot, mert sürgősen meg kell szabadulni a feleslegtől, annak érdemes felkeresni a 17 fővárosi hulladékudvar valamelyikét. Ezek "szakképzett személyzet által működtetett, zárt hulladékátvevő helyek, ahol a háztartásokban, illetve gazdasági társaságoknál keletkező, anyagfajtánként elkülönítetten gyűjtött veszélyes, speciális kezelést igénylő, valamint csomagolási hulladékok átvételét végzik."

Fővárosi lakosoknak a szolgáltatás bizonyos limitig ingyenes, feltéve, ha lakcímkártyával igazolni tudja, hogy helyi lakos, illetve csekkel, átutalási bizonylattal, közös képviselőtől származó igazolással azt, hogy rendszeresen fizeti a szemétdíjat.

Konténer

Akinek nincs lehetősége elszállítani feleslegét a kijelölt helyekre, és nem tudja kivárni az éves lomtalanítás, az kénytelen megfizetni a konténer árát, amibe elszállítják és megsemmisítik a feleslegét. Az FKF is elviszi a lomot egyedi megrendelésre is, ennek díja 7 366 forint köbméterenként. (Egy átlagos méretű lakáshoz 5 köbméteres konténer szinte biztosan elegendő.)
Ha erre szakosodott vállalkozót bízunk meg ezzel, akkor időponttól és kerülettől, illetve konténermérettől függően 26 és 46 ezer forint között van az elszállítás.

Költöztetők is elviszik

Ha költözéskor szembesülünk felhalmozott feleslegünkkel, és úgy döntünk nincs már szükségünk ezekre, akkor ma már vannak olyan költöztető cégek, akik a bútorokat az új lakásba, a "szemetet" (régi bútorok, elektromos készülékek, használaton kívüli szőnyeget, könyvet) a megfelelő helyre szállítják. nyilván ennek is ára van, érdemes ajánlatot kérni az erre szakosodott vállalkozóktól.

Adományboltok

Persze nem minden felesleg szemét. Ha van esetleg még használható, jó állapotban lévő, de számodra feleslegessé vált ruhád, bútorod, elektronikai eszközöd, akármid, akkor az fel is ajánlhatod egy adománybolt számára, ahol az arra rászorultak jutányos áron juthatnak hozzá ezekhez.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm