3 °C Budapest

100 ezres bírságot kaphatnak a lakástulajok: ezt sokan nem tudják

2019. március 28. 16:50

Egyre több szemetet termelünk, egyre több a felesleg, lomtalanítás pedig évente csak egyszer van. Hová tehetjük az év többi napján a háztartásainkban felhalmozódott lomot, és milyen költségei vannak - ezeknek járt utána a Pénzcentrum.

Magyarország 2014-ben 16,7 millió tonna hulladékot termelt, ez fejenként 1688 kilót jelent - derül ki az Eurostat jelentéséből. A keletkezett hulladék teljes mennyisége bizonyos mértékig összefügg az ország lakosságának és gazdaságának méretével, tehát a fogyasztás élénkülésével párhuzamosan egyre több "nagydarabos hulladék" keletkezik, amikor régi berendezési tárgyainktól, háztartási eszközeinktől, szabadulunk meg, hogy helyükre újak kerülhessenek. A régit pedig vagy kerülgetjük egy darabig, megvárva a következő lomtalanítást, vagy elszállítjuk a megfelelő helyre, de jótékonykodhatunk is. Mutatjuk, milyen lehetőségek vannak a lakosság számára.

Az utcára semmiképp

Sem utcára, sem a kuka mellé nem érdemes szemetet rakni, ugyanis nagy eséllyel senki nem fogja elszállítani onnan, és még meg is büntethetnek érte.

A 218/1999 (XII.28.) kormányrendelet értelmében szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen vagy nem az arra kijelölt helyen engedély nélkül lerak, elhelyez.

Lomtalanítás

Az illegális szemétkihelyezés helyett érdemes megvárni az éves lomtalanítást. A budapesti kerületek időpontjai megtalálhatóak a Fővárosi Közterület-fenntartó honlapján. De akkor se ess kétségbe, ha a saját kerületedet nem találod, az FKF-től azt az információt kaptuk, hogy folyamatosan frissül a lista, ahogy sikerül leegyeztetni az egyes önkormányzatokkal az időpontokat.

Feltettük az ügyfélszolgálatnak azt a kérdést is, lehetséges-e másik kerületbe átszállítani a háztartásunkban felgyülemlett, nem kommunális hulladákot, ha ott éppen lomtalanítás van. Azt a választ kaptuk, hogy a megfelelő kormányrendelet ugyan tiltja ezt a tevékenységet, ám a valójában senki nem ellenőrzi, ki teszi le a szemetet a közterületre ezen alkalmakkor.

A Zöldhíd által kezelt településeken 2019-től házhoz megy a hulladékgyűjtés. A lakosságnak lehetősége van évente egy alkalommal maximum 2 köbméterig igénybe venni a szolgáltatást. Előre leegyeztetett napokon végzik ezt el a szerződött, hátralékkal nem rendelkező ügyfelek részére. A különbség annyi, hogy ebben az esetben az lakosok az ingatlanon belül kötelesek tárolni a hulladékot az átvevők megérkezéséig.

Hulladékudvar

Aki nem tudja kivárni az időpontot, mert sürgősen meg kell szabadulni a feleslegtől, annak érdemes felkeresni a 17 fővárosi hulladékudvar valamelyikét. Ezek "szakképzett személyzet által működtetett, zárt hulladékátvevő helyek, ahol a háztartásokban, illetve gazdasági társaságoknál keletkező, anyagfajtánként elkülönítetten gyűjtött veszélyes, speciális kezelést igénylő, valamint csomagolási hulladékok átvételét végzik."

Fővárosi lakosoknak a szolgáltatás bizonyos limitig ingyenes, feltéve, ha lakcímkártyával igazolni tudja, hogy helyi lakos, illetve csekkel, átutalási bizonylattal, közös képviselőtől származó igazolással azt, hogy rendszeresen fizeti a szemétdíjat.

Konténer

Akinek nincs lehetősége elszállítani feleslegét a kijelölt helyekre, és nem tudja kivárni az éves lomtalanítás, az kénytelen megfizetni a konténer árát, amibe elszállítják és megsemmisítik a feleslegét. Az FKF is elviszi a lomot egyedi megrendelésre is, ennek díja 7 366 forint köbméterenként. (Egy átlagos méretű lakáshoz 5 köbméteres konténer szinte biztosan elegendő.)
Ha erre szakosodott vállalkozót bízunk meg ezzel, akkor időponttól és kerülettől, illetve konténermérettől függően 26 és 46 ezer forint között van az elszállítás.

Költöztetők is elviszik

Ha költözéskor szembesülünk felhalmozott feleslegünkkel, és úgy döntünk nincs már szükségünk ezekre, akkor ma már vannak olyan költöztető cégek, akik a bútorokat az új lakásba, a "szemetet" (régi bútorok, elektromos készülékek, használaton kívüli szőnyeget, könyvet) a megfelelő helyre szállítják. nyilván ennek is ára van, érdemes ajánlatot kérni az erre szakosodott vállalkozóktól.

Adományboltok

Persze nem minden felesleg szemét. Ha van esetleg még használható, jó állapotban lévő, de számodra feleslegessé vált ruhád, bútorod, elektronikai eszközöd, akármid, akkor az fel is ajánlhatod egy adománybolt számára, ahol az arra rászorultak jutányos áron juthatnak hozzá ezekhez.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?