Ez az igazi rezsicsökkentés: akár 60 százalékot is foghatsz a számláidon

2018. szeptember 10. 12:00

Szeptember 15-én, azaz most szombaton indul hivatalosan a 2018/19-es fűtési szezon, amely egyet jelent a borsos rezsiszámlákkal. Energetikai korszerűsítéssel azonban akár 60 százalékot is foghatunk kiadásainkon; a felújítás sok esetben még hitel felvétele mellett is megtérülő beruházás. Mutatjuk a tudnivalókat!

Szeptember 15-én, azaz most szombaton indul hivatalosan a 2018/19-es fűtési szezon. Habár a termosztátok, a legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján, még egy ideig nullán maradhatnak, ugyanakkor néhány héten belül a legtöbb háztartásban felpörögnek a gáz- és villanyórák, és egyéb közüzemi mérőberendezések. Az őszi, majd téli időjárás tehát egyet jelent a borsos rezsiszámlákkal is; a november elején érkező, októberi fogyasztást listázó közüzemi díjak már komolyabb fejfájást okozhatnak a nem átalányon lévő családoknak.

Mindez pedig eszünkbe kellene, hogy jutassa a tényt, hogy ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40 százalékát épületeinkben használjuk el, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőcélú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés). Ugyanakkor a nagyjából 4,3 millió lakást kitevő állomány 70 százaléka nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek.

Sokatmondó adat, hogy ma még egy azonos alapterületű budapesti lakás fűtési energia-felhasználása duplája egy hasonló bécsi lakásénak. Magyarország az EU 27 országából az EU átlagához viszonyított, az éghajlati különbségekkel korrigált lakossági energiafogyasztás tekintetében a tíz legmagasabb között van (a 2000-2007 közötti 220 kWh/nm/év európai átlaghoz képest a magyar lakossági átlagérték 247 kWh/nm/év).

Az energiahatékonyság javításának tehát kiemelt részét kell, hogy képezzék az épületenergetikai fejlesztések. Ezen belül elsősorban szigetelésre, nyilászárócserére, valamint fűtéskorszerűsítésre, és a megújúló energia felhasználására kell törekedni. Kutatások szerint épülettípusonként ezek különböző mértékű alkalmazásával akár 60 százalékos megtakarítást is el lehet érni, ahogy erről fenti videónkban is beszélünk.

Akár hitelből is megérheti

Ráadásul az sem kell, hogy feltétlenül elriasszon a munkálatoktól, hogy meg rá a teljes fedezet. Számos kutatás, illetve ma már többezer idehaza megvalósult valós lakossági korszerűsítés is igazolja ugyanis, hogy komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon, hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba, hiszen a hitelkamatok ma rekord alacsony szinten vannak. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően

a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, persze minden esetben egyedi számítást kell végeznünk. Ehhez egyrészt érdemes elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely a jelenlegi állapoton túl ajánlást is megfogalmaz a korszerűsítésre. Másrészt a beruházás költségelemei kapcsán szét kell néznünk a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is.

Ez utóbbira kiváló megoldást nyújthat a Pénzcentrum kalkulátora, amellyel a legtöbb magyar bank termékeit hasonlíthatjuk össze, köztük a korszerűsítésre is igénybe vehető lakáshiteleket, illetve szabad felhasználást biztosító személyi kölcsönöket is. De a példa kedvéért mi is elvégeztünk egy mintaszámítást. A beállításoknál abból indultunk ki, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
bő 3 millió forintból a korszerűsítések szentháromságából, azaz a szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés trióból kettőt a legtöbb esetben könnyedén kipipálhatunk.

Ennek megfelelően elsőre 3 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek (a rezsivel történő összehasonlítás miatt ez a mérvadó) szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 51 798 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,27%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (51 856 Ft/hó; THM 8,10%); illetve a Budapest Bank (52 219 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Továbbá érdemes még megemlíteni a Cofidis vagy épp az ERSTE Bank ajánlatát is.

Na persze azt le kell szögezni, hogy így szeptember derekán - tekintve az egyes munkálatok kivitelezési idejének alakulását, amelyet erőteljesen tetéz az ágazati szintű munkaerőhiány - kizárólag a nyílászárók cseréje tűnik valóban megvalósítható beruházásnak, a többi megoldásra tavaszig, nyár elejéig várni kell. A nyílászárók estében ugyanis engedélyeztetésre csak ritka esetekben van szükség, maga a szerelési munka pedig, még egy nagyobb ingatlan esetében is belefér 1-2 napba.

Ha tehát már most beleugranál a munkálatokba, pusztán az ablakok cseréje, a fenti példaszámításnál alapul vett összegnél jóval kevesebből is kijöhet. 1 milliós hitelösszeg mellett, és 60 hónapos futamidővel például a következő költségekkel számolj: a örlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorait.

Habár a példaszámítások igazolják, hogy még hitelből is megéri belevágni az energetikai felújításba, ettől függetlenül le kell szögezni, hogy egy hitelnek mindig vannak költségei, tehát a legjobb befektetés az, ha nagyobb részben (vagy teljes egészében) a megtakarításainkból finanszírozzuk a korszerűsítést.

6+1 tipp: fűts okosan a leghidegebb napokon is

Na persze azoknak sem kell lemondani az azonnali rezsicsökkentésről, akik még spórolnának  kicsit, és a kivielezéssel megvárnák a tavaszt. Az alábbi spórolós, és nem utolsó sorban ingyenes tippekkel ugyanis rengeteget tehetünk azért, hogy ne mejnen rá a gatyánk is a közüzemi számlákra.

  • 1. A nagyon hideg téli napokon nem szabad teljesen leállítani a fűtést, mert a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok időt és energiát vesz igénybe. Alkalmazzunk ún. temperáló fűtést akkor, ha nem tartózkodunk a lakásban. Fontos az is, hogy otthonunk különböző helyiségeit - a tényleges használat idejére - mindig csak a rendeltetésüknek megfelelő hőmérsékletre fűtsük. A központi vagy cirkófűtésű lakásokban ezt úgy tudjuk megoldani, ha az egymástól eltérő hőmérsékletigényű helyiségek hőszabályozására a radiátorokhoz termosztatikus szabályozószelepeket építtetünk be. El sem hinnénk például, hogy a gyújtóláng átlagosan havi 10 m3 gázt használ el. A nem folyamatos üzemű készülékeknél ezért a gyújtólángot éjszakára zárjuk el.
  • 2. Még a leghidegebb napokon is nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, hiszen a lakásban megrekedő és elhasználódott levegő is növeli az ilyenkor egyébként sem ritka megbetegedések számát - igaz, ilyenkor a télen megszokottnál pár perccel rövidebb is lehet a szellőztetés. A nagyra kitárt ablakkal történő 4-7 percig tartó szellőztetés sokkal költségkímélőbb, mintha huzamosabb ideig, résnyire nyitva hagynánk azt. Ennyi idő alatt kicserélődik a levegő a helyiségben, viszont a falak és a bútorok nem hűlnek át, megőrzik a lakás melegét. Ilyenkor csavarjuk lejjebb a fűtést, hiszen a radiátorra áramló hideg anélkül fokozza annak teljesítményét, hogy több energiát használna. Szellőztetéskor az ablak alatti konvektort állítsd takarékra, hogy égéstermék ne kerüljön a lakásba.
  • 3. A burkolattal bevont fűtőtestünk légáramlását biztosító nyílásaira fordítsunk fokozott figyelmet, ezek a nyílások mindig legyenek szabadok. A fűtőtestet ne pakoljuk körül például bútorokkal, mert ez akadályozza a hő szabad áramlását. Az sem szerencsés, ha egy földig érő nehéz szövetből készült függöny lóg a fűtőtest előtt, de fontos a rendszeres és alapos portörlés is. A takarításnak ez a fázisa elég gyakran a "feledés homályába vész", pedig a radiátoron vastagon álló por is csökkentik a hő hatékonyságát.
  • 4. Hány fok legyen télen a lakásban? Egészségügyi ajánlások alapján kijelenthető, hogy a téli hónapokban sem ajánlott túlfűteni a lakást. Napközben, különösen, ha a gyerekek még a föld körül élik az életüket, mászókorban vannak, érdemes 23-24 fokot tartani, ahogy legyen melegebb a fürdőszobában is, ahol meztelenre vetkőzünk, de éjszakára, alvás közben a 20 fok körüli hőmérséklet és a 60 százalék körüli páratartalom az optimális.
  • 5. Olyan, házilag könnyen kivitelezhető módszerekkel is spórolhatsz, mint az ablak, ajtó köré ragasztható öntapadós szigetelőcsík vagy a radiátor mögé tehető hőtükör-fólia (ez pár száz forintos kiadást jelent). Maximum néhány ezer forintba kerül (sőt, házilag is könnyedén elkészíthető) a huzatfogó párna, amit az ablakpárkányra, vagy a teraszajtó alá tehetsz: alkalmazásával csökken a huzat és érezhetően melegebb lesz a lakásban.
  • 6. Jelentős megtakarítás érhető el a nyílászárók résveszteségeinek csökkentésével. A behúzott függöny, a lehúzott redőny és a bezárt spaletta is segíthet a meleg szobában tartásában, azonban - ha tehetjük- a déli, napsütéses órákra hagyjuk beengedni a természetes fényt a lakásba - ez is melegíthet. Éjszakára mindenképp megéri lehúzni a redőnyöket, bezárni a spalettákat.
  • 7. Megfelelő komfortérzet nem csak a léghőmérséklet növelésével érhető el. 20°C hőmérsékleten, 60 százalékos páratartalom esetén a melegérzet ugyanolyan, mintha 40 százalék páratartalom mellett 22°C lenne. Ellenőrizd a fűtött helyiségek páratartalmát, szükség esetén párologtass. Ha azonban penészedik a lakás, tilos párásítani, a penész ugyanis nagyon súlyos betegsék okozója lehet. Persze sokan azt sem tudják, hogy a nagyon száraz, nagyon meleg levegő is veszélyes.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem