Véget érhet az álomszerű ingatlan biznisz: mi lesz így a lakáskiadókkal?

2018. január 27. 17:30

Az utóbbi időben számos konfliktusról lehetett hallani a belvárosi bulinegyed lakosai és a buliturizmusra épülő szórakozóhelyek között. A vitában a lakók a nyugalmukat védték, a szolgáltatók pedig a bevételüket, a befolyó adóforintokat és a munkahelyeket. Nehéz eldönteni, melyik oldalon van az igazság, de van már olyan kerület, ahol szigorúbb szabályozást vezettek be a bulituristák által kedvelt Airbnb-s lakásokra.

A főváros VI. kerülete az elmúlt évek egyik ingatlanpiaci slágere volt, dinamikusan emelkedtek az ingatlanárak, mára Budapest ötödik legdrágább kerületévé vált az 525 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárával. Az áremelkedés nem állt meg, bár lassul, az elmúlt egy évben továbbra is több mint 15 százalékos növekedés tapasztalható az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe szerint. A helyi ingatlanár robbanás elsősorban a befektetési célú lakásvásárlóknak köszönhető, akik hamar meglátták a kedvező lehetőséget a kerületben. A várható magas hozam mellett a lakáskiadásra is sokan gondoltak, az Airbnb meghonosodásával még nagyobb profitra tehettek szert - írja közelményében az OTP Ingatlanpont.

A belvárosi kerületek mindegyikében óriási volt az áremelkedés az utóbbi időben, a hagyományosan nagy presztízsű budai kerületek mellet az V. és VI. kerület árai a legmagasabbak, jóval meghaladva a négyzetméterenkénti félmillió forintot

- mondja Valkó Dávid, az Ingatlanpont vezető elemzője. A bulinegyed jelenlegi arculatának, stílusának kialakulása azonban egyre több helyi lakos számára vált kellemetlenné, hiszen a nyugodt belvárosi hétköznapokat pezsgő, zajos esték zavarják meg. A bulituristák sokasága előszeretettel választja az Airbnb adta rugalmas szálláslehetőséget, így a rövidtávú lakáskiadás is a támadások középpontjába került. Az utóbbi évben egyre többet lehetett hallani olyan javaslatokról, mint egy konfliktuskezelő éjszakai polgármester kinevezése vagy a társasházi szerződések Airbnb-t tiltó átírása. 

Véget érhet egy korszak?

A VI. kerület, megelégelve a vitákat új jogszabályt fogadott el, január elsejétől minden rövidtávon kiadott plusz szoba után egyszeri 1,5 millió forintos parkolóhely megváltási díjat kell fizetni. A rendelkezés alapja nem új keletű, csak eddig például a tetőtéri lakások kialakításánál alkalmazták a parkolóhely megváltást, figyelembe véve, hogy a kerületben nincs elegendő szabad hely. Egy rövid távú kiadásra vásárolt felújítandó kislakás esetében az egyszeri 1,5 millió forintos teher - 2-3 millió forintos felújítással számolva -

akár 1 évvel is kitolhatja a befektetés megtérülési idejét.

Jó hír azonban az Airbnb-t használó lakáskiadók számára, hogy év elejétől már 3 kiadott lakás esetén is választhatják az eddigiekhez képest jóval kedvezőbb, 32 ezer forint / szoba átalányadózási formát. A korábbi szabályozással szemben ez a lakáskiadó számára havonta 136 000 forint pluszbevételt jelent (átlagos feltételekkel számolva: 2 szoba, 4 vendég, évi 200 vendégéjszaka, 20 euró / éjszaka / fő). A parkolóhely megváltási díj miatt esetlegesen 1 évvel meghosszabbodott megtérülési idő és az új adózási lehetőség nyújtotta plusz bevétel majdnem teljesen kiegyenlíti egymást a VI. kerületben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Elképzelhető, hogy a szabályozás a szomszédos kerületekbe irányítja majd a vásárlókat, amelyek a VI. kerület példáján felbátorodva szintén szigoríthatják az Airbnb-s lakáskiadást. Ennek ellenére továbbra is kedvező befektetés itt jól kiadható lakást vásárolni, de az Airbnb helyett egyre többen inkább a hosszabb távú klasszikus kevesebb idő ráfordítással járó lakáskiadás felé fordulhatnak

- teszi hozzá az elemző.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm