15 °C Budapest

Hatalmas változás a lakástakarékoknál: ilyen is rég volt Magyarországon

2017. december 19. 05:42

December 15-től jelentősen módosult termékpalettával, és új tarifákkal találkozhatunk a Fundamentánál - szúrta ki a Pénzcentrum. Érdekesség például, hogy már közeli hozzátartozó megjelölése nélkül is duplázhatjuk a havi 20 ezer forintos megtakarítást, bár azt fontos hozzátenni, hogy erre a részre már nem jár az állami kedvezmény. Mindenképp felborzolhatja viszont a piaci állóvizet a pénztár megújult, 3,67 százalékos THM-mel felvehető, fix kamatozású jelzáloghitele, a lakástakarékok konstrukciói ugyanis eddig messze elmaradtak a piacról beszerezhető lakáshitelek kondícióitól. Kíváncsiak vagyunk, mit lépnek minderre a versenytársak. Mutatjuk a részleteket.

December 15-től jelentősen módosult termékpalettával, és új tarifákkal találkozhatunk a Fundamentánál - szúrta ki a Pénzcentrum. Valószínűleg a legtöbbeket érintő változtatás, hogy szerződésenként már 20 ezer forint feletti összeget is félre tehetünk havonta. Az új konstrukcióban egy szerződésre maximum 40 ezer forint havi megtakarítást fizethetünk, tehát megduplázhatjuk a befizetést és így a megtakarítást is.

Fontos azonban leszögezni, hogy az egy szerződésre befizethető maximum 40 ezer forint azok számára lehet segítség , akik nem tudnak közeli hozzátartozót (nagyszülők, szülők, testvérek, unoka, gyermek, házastárs) kedvezményezettként megjelölni, és így elesnek attól a lehetőségtől, hogy több szerződést egy közös lakáscélra használjanak fel. Rajtuk kívül azonban senki másnak nem éri meg a nagyobb havi betétet választani. A legfontosabb adalék,

az állami támogatás így is csak maximum 20 000 forintig jár,

ezért érdemesebb inkább kedvezményezettre kötni új szerződést, legalábbis, amíg van kire. Ha a szerződéses összegeket nézzük, akkor 5-20 ezer forint közötti havi megtakarítás esetén 800 000 és 7 650 000 forint, míg 21-40 ezer forint között 3 000 000 forint és 13 600 000 forint lehet, természetesen futamidőtől függően. Sokakat elriaszthat viszont a számlanyitási díj, amely a szerződéses összeg 1 százaléka, azaz utóbbi esetében 136 000 forint. A havi számlavezetés díj maradt a jogszabálynak megfelelő 150 forint.

Fontos továbbá azt is kiemelni, hogy a betétünk után járó kamatot is jócskán csökkentette a Fundamenta: a korábbi 1 százalék helyett már csak 0,1 százalékot, azaz közel semmit se fizet a pénzünkre az új szerződések esetén. Ezzel gyakorlatilag egy szintre került a többi szolgáltatóval, legalábbis a betéti kamat tekintetében.

Mi újság a többieknél?

Ahogy feljebb is említettük, a Fundamenta új terméke azoknak lehet ideális, akik közeli hozzátartozó híján nem tudnak további lakástakarékot nyitni, ám akinek megvan ez a lehetősége, jobban jár két szerződéssel. A Pénzcentrum lakástakarék-kalkulátorával számolva ugyanis kiderül: 2 szerződéssel, 10 éves futamidő alatt több mint 2 millió forinttal többet használhatunk fel a futamidő végén. De nézzünk néhány konkrét konstrukciót:

  • Az Erste Lakástakarékkal például 15 200 000 forinttal vághatunk bele a terveink megvalósításába. Az EBKM 4,22 százalék (állami támogatással). A megtakarítási idő 120 hónap, a felvehető kedvezményes kamatozású lakáshitel a szerződéses összegből 8 928 680 forint fix kamatozással, 7,32%-os THM-mel. A számlanyitás díja most akciósan mindössze egy havi betét, azaz 20 000 forint, plusz a Pénzcentrum kalkulátorán keresztül 40 000 forint ajándék wellness utalvány is a miénk lehet.
  • Ha két szerződést kötünk a Fundamentánál, összesen 16 000 000 forintot használhatunk fel a futamidő végén. Az EBKM állami támogatással 5,04 százalék. A számlanyitási díj kicsit borsos: szerződésenként 80 000 forint.
  • Hasonló feltételek mellett szintén 15 200 000 forintot spórolhatunk 10 év alatt az Aegon Lakástakarékkal. Igaz, itt a számlanyitási díj borsosabb, 76 000 forint. A lakáskölcsön 8 928 248 forint a szerződéses összegből, melynek THM-e 6,70 százalék.
  • Az OTP Lakástakarékkal 10 év alatt 15 000 000 forintot takaríthatunk meg. A számlanyitási díj 75 000 forint, a hitel összege 8 730 000 forint, THM-e 7,40 százalék.
Érdemes persze leszögezni, hogy bármelyik szolgáltatót is választjuk, a lakástakarék az egyik legjobb megtakarítási forma ma Magyarországon. Rövid futamidőt választva az állami támogatás segítségével biztonságosan érhetünk el kimagaslóan magas, akár 10 százalék feletti hozamot a pénzünkre.
{{BANK360BANNER_LTP}}

Felkavarják a piaci állóvizet!?

Felveszi viszont a piaci jelzáloghitelekkel és a fogyasztóbarát lakáshitelekkel a versenyt a Fundamenta fix, 3,67 százalékos THM-mel felvehető lakáskölcsönével. A lakástakarékok kedvezményes kamatozása egy ideje sokkal magasabb, mint akár a piacról beszerezhető jelzáloghiteleké, ezért nem érte meg a lakástakarékok mellé ajánlott hitelt felvenni, így viszont már érdemes lesz gondolkodni a lakástakarék mellé kínált kölcsönben is.

Sőt, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorával megvizsgálva gyorsan kiderül: a piaci kamatozású lakáshitel-kínálat legjobb ajánlata is drágábban, 5,74 százalékos THM-mel vehető fel a K&H-tól. A Budapest Bank azonos feltételek mellett 6,07 százalékos THM mellett kínálja jelzáloghitelét, az Unicredit pedig 6,68 százalékos THM-et ígér. A kalkulációhoz a Fundamenta ajánlatát vettük alapul, azaz a maximális 40 000 forintos befizetés mellett, 9 év 6 hónapos futamidővel kínált 8 052 057 forint lakáshitelre kerestünk piaci kamatozású ajánlatot, amelynek kamatai 10 évre rögzítettek.

Nem várnál 4 évig a felújítással, inkább most azonnal elkezdenéd?

Ehhez a Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 13,81%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, a Budapest Bank, illetve a Providentgyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem