-2 °C Budapest

Így határozhatod meg, mennyit is ér a lakásod

2017. március 23. 18:00

Lakáseladók számára sokszor okoz fejtörést pontosan meghatározni ingatlanuk piaci értékét. Kevés objektív támpont áll rendelkezésükre az eligazodáshoz, ezért a legtöbb esetben akár több millió forinttal túlárazzák lakásukat. Az erkély, a felvonó, a szigetelés, a parkoló és a minőségi berendezés, ami akár egyenként százezrekkel hajtja felfelé az ingatlan árát.

Az eladásra szánt lakás árát rendkívül sok összetevő határozza meg. Az eladók nincsenek könnyű helyzetben ingatlanuk meghirdetésekor, hiszen nem lehetnek biztosak abban, hogy lakásuk paraméterei, vagy különleges tulajdonságai valóban értéknövelő tényezők-e. Sokszor előfordul, hogy az érzelmi kötődés, a saját ízlésnek megfelelő kialakítás miatt az eladók a valós értéknél jóval többre árazzák ingatlanukat. Tájékozódásképpen megnézhetik a környéken árult hasonló lakások árát, megkérdezhetik szomszédjukat, de egyik esetben sem garantált a valós árképzés.

A lift és szigetelés sokat dob az áron

Számos tényező növelheti a lakás értékét. Belvárosi, de nem forgalmas útra néző ingatlanok esetében nagy fegyvertény az erkély: jó kilátásúnál az ingatlan négyzetméterárának akár felét is elkérheti egy négyzetméternyi teraszért az eladó. Ugyanez kertvárosban, vagy például a túl nagy méret ugyanakkor már nem feltétlenül jelent ekkora értéket. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint a társasházak esetében a lift szintén fontos tényező. Bár a földszinti lakások népszerűsége egyre növekszik, de még mindig az emeleti lakások a keresettebbek.

Lift nélküli házban egy első emeleti lakás 5 százalékkal is többet érhet, mint egy harmadik emeleti. Felvonó beépítésével azonban rögtön megfordulhat az arány, és a 3. emeleti ingatlan lesz nagyjából ugyanennyivel értékesebb. A társasház esztétikai állapota is számít, a felújított és épületgépészetileg is modernizált házban jobb alkupozícióból indulhat az eladó. Házgyári ingatlanok esetében a panelprogramban felújított, szigetelt és külön mérőkkel felszerelt lakások akár 10-15 százalékkal is többet érhetnek. Belvárosban vagy fizető parkoló zónában egy, akár nem saját tulajdonú, de szokásjog alapján használt parkolóhely is milliós nagyságrendet képvisel. A privát, saját tulajdonú garázs pedig általában többmilliós tétel.

A fentiekből is látható, hogy egy lakás értékét számtalan tényező befolyásolja. Magánemberként szinte lehetetlen objektív képet alkotni az eladásra kínált ingatlan áráról. Nem elégséges az ingatlanportálok hirdetésire hagyatkozni, hiszen a lakások - mérettől és elhelyezkedéstől függetlenül - számos egyedi tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek befolyásolják az eladási árat. A hibás árképzés nagyon megnehezíti az értékesítést, és torzítja a piacot. Érdemes ezért ingatlanközvetítő szakember tanácsát kérni, aki pontosan tisztában van a reális árakkal"

- javasolja Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tipikus árképzési hiba, ha a tulajdonos túl nagy jelentőséget tulajdonít egyedi berendezési tárgyainak, vagy a saját ízlése szerint, igényesen kialakított beépített bútorzatnak. Kicsi az esély ugyanis, hogy olyan vásárlót fog találni az ingatlanra, akinek ugyanolyan egyedi megoldásra van szüksége. Ugyanakkor mindezek egyértelmű alkupotenciált jelenthetnek a szerződéskor, illetve növelhetik az érdeklődők számát, gyorsíthatják az eladást. A minőségi berendezések, mint például a mosogatógép, beépített konyhagépek, exkluzív szaniterek, vagy újabban az okosmegoldások, napelem, vagy hőszivattyús fűtési mód, még ha nem is újkori áron, de legtöbbször érvényesíthetők az árban.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?