4 °C Budapest
Így határozhatod meg, mennyit is ér a lakásod

Így határozhatod meg, mennyit is ér a lakásod

2017. március 23. 18:00

Lakáseladók számára sokszor okoz fejtörést pontosan meghatározni ingatlanuk piaci értékét. Kevés objektív támpont áll rendelkezésükre az eligazodáshoz, ezért a legtöbb esetben akár több millió forinttal túlárazzák lakásukat. Az erkély, a felvonó, a szigetelés, a parkoló és a minőségi berendezés, ami akár egyenként százezrekkel hajtja felfelé az ingatlan árát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az eladásra szánt lakás árát rendkívül sok összetevő határozza meg. Az eladók nincsenek könnyű helyzetben ingatlanuk meghirdetésekor, hiszen nem lehetnek biztosak abban, hogy lakásuk paraméterei, vagy különleges tulajdonságai valóban értéknövelő tényezők-e. Sokszor előfordul, hogy az érzelmi kötődés, a saját ízlésnek megfelelő kialakítás miatt az eladók a valós értéknél jóval többre árazzák ingatlanukat. Tájékozódásképpen megnézhetik a környéken árult hasonló lakások árát, megkérdezhetik szomszédjukat, de egyik esetben sem garantált a valós árképzés.

A lift és szigetelés sokat dob az áron

Számos tényező növelheti a lakás értékét. Belvárosi, de nem forgalmas útra néző ingatlanok esetében nagy fegyvertény az erkély: jó kilátásúnál az ingatlan négyzetméterárának akár felét is elkérheti egy négyzetméternyi teraszért az eladó. Ugyanez kertvárosban, vagy például a túl nagy méret ugyanakkor már nem feltétlenül jelent ekkora értéket. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint a társasházak esetében a lift szintén fontos tényező. Bár a földszinti lakások népszerűsége egyre növekszik, de még mindig az emeleti lakások a keresettebbek.

Lift nélküli házban egy első emeleti lakás 5 százalékkal is többet érhet, mint egy harmadik emeleti. Felvonó beépítésével azonban rögtön megfordulhat az arány, és a 3. emeleti ingatlan lesz nagyjából ugyanennyivel értékesebb. A társasház esztétikai állapota is számít, a felújított és épületgépészetileg is modernizált házban jobb alkupozícióból indulhat az eladó. Házgyári ingatlanok esetében a panelprogramban felújított, szigetelt és külön mérőkkel felszerelt lakások akár 10-15 százalékkal is többet érhetnek. Belvárosban vagy fizető parkoló zónában egy, akár nem saját tulajdonú, de szokásjog alapján használt parkolóhely is milliós nagyságrendet képvisel. A privát, saját tulajdonú garázs pedig általában többmilliós tétel.

A fentiekből is látható, hogy egy lakás értékét számtalan tényező befolyásolja. Magánemberként szinte lehetetlen objektív képet alkotni az eladásra kínált ingatlan áráról. Nem elégséges az ingatlanportálok hirdetésire hagyatkozni, hiszen a lakások - mérettől és elhelyezkedéstől függetlenül - számos egyedi tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek befolyásolják az eladási árat. A hibás árképzés nagyon megnehezíti az értékesítést, és torzítja a piacot. Érdemes ezért ingatlanközvetítő szakember tanácsát kérni, aki pontosan tisztában van a reális árakkal"

- javasolja Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Tipikus árképzési hiba, ha a tulajdonos túl nagy jelentőséget tulajdonít egyedi berendezési tárgyainak, vagy a saját ízlése szerint, igényesen kialakított beépített bútorzatnak. Kicsi az esély ugyanis, hogy olyan vásárlót fog találni az ingatlanra, akinek ugyanolyan egyedi megoldásra van szüksége. Ugyanakkor mindezek egyértelmű alkupotenciált jelenthetnek a szerződéskor, illetve növelhetik az érdeklődők számát, gyorsíthatják az eladást. A minőségi berendezések, mint például a mosogatógép, beépített konyhagépek, exkluzív szaniterek, vagy újabban az okosmegoldások, napelem, vagy hőszivattyús fűtési mód, még ha nem is újkori áron, de legtöbbször érvényesíthetők az árban.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?