15 °C Budapest

Triplázódnak a megrendelések: mutatjuk, mennyibe kerül ma építkezni

2017. február 21. 09:04

Sokan hiába rendelik meg most az idén családi házukat, a vállalkozóknak annyi munkája van, hogy a család valószínűleg csak jövőre költözhet majd be új otthonába - írja a Világgazdaság.

Sokan szeretnék felvenni a 10+10 milliós családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) építkezésre, azonban nem mindenki van tisztában azzal, hogy ehhez pontosan mire van szükség.

Sikeres építkezésbe fogni azok a CSOK-osok tudnak, akiknek van egy közműves telkük, és legalább 7-8 millió forint önerővel rendelkeznek

- mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke. Az aránylag magas szükséges önerőre azért van szükség, mert építkezésnél a támogatást szakaszosan, az építettségi foknak megfelelően utalják el, így a következő szakaszt saját zsebből kell állnunk.

A megrendelések tavaly megduplázódtak, idén pedig várhatóan megtriplázódnak 2015-höz képest, így aki most rendelné meg a házépítést, nagy valószínűséggel csak jövőre költözhet be az új otthonába. A szakemberhiány miatt egyébként a megindult építkezések sem haladnak túl gyorsan, a korábban megszokott 5-6 szakember helyett csak 3-4-en dolgoznak egy házon.

Milyenek az új otthonok?

Az áfacsökkentés hatását mára már elnyelték az építési költségek (építőanyag és munkabér) emelkedése, emiatt pedig nagyjából 30 százalékkal drágábbak az új lakások. A készházak jellemzően 100-120 négyzetméteresek, a kulcsrakész négyzetméterár (5 százalékos áfával számolva) nagyjából 220-250 ezer forintba kerül. Ez alapján egy 110 négyzetméteres ház nagyjából 25 millió forintba kerül.

NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?