Triplázódnak a megrendelések: mutatjuk, mennyibe kerül ma építkezni

Triplázódnak a megrendelések: mutatjuk, mennyibe kerül ma építkezni

2017. február 21. 09:04

Sokan hiába rendelik meg most az idén családi házukat, a vállalkozóknak annyi munkája van, hogy a család valószínűleg csak jövőre költözhet majd be új otthonába - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sokan szeretnék felvenni a 10+10 milliós családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) építkezésre, azonban nem mindenki van tisztában azzal, hogy ehhez pontosan mire van szükség.

Sikeres építkezésbe fogni azok a CSOK-osok tudnak, akiknek van egy közműves telkük, és legalább 7-8 millió forint önerővel rendelkeznek

- mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke. Az aránylag magas szükséges önerőre azért van szükség, mert építkezésnél a támogatást szakaszosan, az építettségi foknak megfelelően utalják el, így a következő szakaszt saját zsebből kell állnunk.

A megrendelések tavaly megduplázódtak, idén pedig várhatóan megtriplázódnak 2015-höz képest, így aki most rendelné meg a házépítést, nagy valószínűséggel csak jövőre költözhet be az új otthonába. A szakemberhiány miatt egyébként a megindult építkezések sem haladnak túl gyorsan, a korábban megszokott 5-6 szakember helyett csak 3-4-en dolgoznak egy házon.

Milyenek az új otthonok?

Az áfacsökkentés hatását mára már elnyelték az építési költségek (építőanyag és munkabér) emelkedése, emiatt pedig nagyjából 30 százalékkal drágábbak az új lakások. A készházak jellemzően 100-120 négyzetméteresek, a kulcsrakész négyzetméterár (5 százalékos áfával számolva) nagyjából 220-250 ezer forintba kerül. Ez alapján egy 110 négyzetméteres ház nagyjából 25 millió forintba kerül.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?