9 °C Budapest

Egyre többen kérhetik a CSOK-ot: jóval kedvezőbbek lettek a feltételek

2016. szeptember 23. 15:05

A CSOK-igénylések számának növekedésére számítanak a Takarékok a szeptember közepén elfogadott rendeletmódosítást miatt. A várakozásaik szerint a módosítás hatására nem csupán az igényelt kedvezmények, hanem a CSOK mellé felvett hitelek összege is emelkedni fog - írja közleményében a TakarékBank.

Már az új, szeptember közepén hatályba lépett feltételek szerint igényelhető a családi otthonteremtési kedvezménye (CSOK) a Takarékok országszerte 1500 fiókjában. A CSOK-igénylés feltételei lényegesen kedvezőbbek lettek, aminek köszönhetően már az elmúlt héten jelentősen nőt az otthonteremtési kedvezmény iránt érdeklődő új, illetve visszatérő ügyfelek száma - mondta Szabó Levente. A Takarékbank vezérigazgatója szerint

nemcsak az érdeklődők, hanem az igénylések számának növekedése is várható, mivel a CSOK olyan fontos feltételeit módosította a kormány, mint például a használati megosztás elfogadása, vagy a gyermekekre vonatkozó életkori korlát 20-ról 25 évre való emelése, amely jelentősen kibővítette a kedvezményre jogosultak körét. Szabó Levente szerint az igénylések növekedését a kedvezőbb feltételek mellett a lakáspiac dinamikus felfutása is húzni fogja.

A bank szerint a CSOK szeptemberben módosult feltételei között tényleges és jelentős könnyítést jelentenek például azok az új rendelkezések, amelyek alapján az osztatlan közös tulajdonban álló lakásokra is igényelhető az otthonteremtési kedvezmény, amennyiben a tulajdonosok használati megosztással rendelkeznek.

Ugyancsak pozitív irányú változás, hogy 30-ról 90 napra nőtt a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásának határideje, mivel a korábbi követelmény sok esetben nehezen volt teljesíthető az ügyfelek egyéb elfoglaltságai miatt. A tervezőasztalról értékesíthető lakásokra vonatkozó módosítás ugyancsak érdemben fokozhatja a kedvezmény iránti érdeklődést, az új igénylések jókora részét várhatóan a tervezőasztalról vásárolható új lakások vevői nyújtják majd be.

A bank várakozásai szerint a CSOK -, valamint az olyan egyéb, az otthonteremtést támogató kormányzati intézkedések, mint az új lakás áfájának szignifikáns csökkentése - hatására robbanásszerűen nőhet az újlakás-építések száma Magyarországon. A tavalyi mintegy 8 ezret követően 2016-ban 11-12 ezer új lakás épülhet a kiadott építési engedélyek alapján, elsősorban az év második felében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A növekedés 2017-ben tovább gyorsulhat, amikor is 2016-hoz képest 100 százalékkal több, akár mintegy 24 ezer egységgel is nőhet a hazai újlakás-piac.

A fővárosi lakáspiac drámai mértékű élénkülést mutat, de a társasház-, illetve lakópark-építések felfutása tapasztalható Győrben, illetve Debrecenben is. Mindemellett a bank elemzői szerint az önerős családi ház építések területén is jelentős fellendülés várható. Az építési engedélyek számának alakulása már a válság előtti szinteket idézi: 2016 első hét hónapjában 72 százalékkal nőtt a lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma az előző év, és több mint megduplázódott 2014 hasonló időszakához képest. Az otthonteremtési támogatások kedvező hatása a beruházások alakulásában is tetten érhető. A bank várakozásai szerint 2017-ben 10,6 százalékkal bővülhetnek a beruházások, amelyben a CSOK és az újlakás-áfa csökkentés hatása is szerepet játszik majd.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem