18 °C Budapest
Egyre többen kérhetik a CSOK-ot: jóval kedvezőbbek lettek a feltételek

Egyre többen kérhetik a CSOK-ot: jóval kedvezőbbek lettek a feltételek

2016. szeptember 23. 15:05

A CSOK-igénylések számának növekedésére számítanak a Takarékok a szeptember közepén elfogadott rendeletmódosítást miatt. A várakozásaik szerint a módosítás hatására nem csupán az igényelt kedvezmények, hanem a CSOK mellé felvett hitelek összege is emelkedni fog - írja közleményében a TakarékBank.

Már az új, szeptember közepén hatályba lépett feltételek szerint igényelhető a családi otthonteremtési kedvezménye (CSOK) a Takarékok országszerte 1500 fiókjában. A CSOK-igénylés feltételei lényegesen kedvezőbbek lettek, aminek köszönhetően már az elmúlt héten jelentősen nőt az otthonteremtési kedvezmény iránt érdeklődő új, illetve visszatérő ügyfelek száma - mondta Szabó Levente. A Takarékbank vezérigazgatója szerint

nemcsak az érdeklődők, hanem az igénylések számának növekedése is várható, mivel a CSOK olyan fontos feltételeit módosította a kormány, mint például a használati megosztás elfogadása, vagy a gyermekekre vonatkozó életkori korlát 20-ról 25 évre való emelése, amely jelentősen kibővítette a kedvezményre jogosultak körét. Szabó Levente szerint az igénylések növekedését a kedvezőbb feltételek mellett a lakáspiac dinamikus felfutása is húzni fogja.

A bank szerint a CSOK szeptemberben módosult feltételei között tényleges és jelentős könnyítést jelentenek például azok az új rendelkezések, amelyek alapján az osztatlan közös tulajdonban álló lakásokra is igényelhető az otthonteremtési kedvezmény, amennyiben a tulajdonosok használati megosztással rendelkeznek.

Ugyancsak pozitív irányú változás, hogy 30-ról 90 napra nőtt a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásának határideje, mivel a korábbi követelmény sok esetben nehezen volt teljesíthető az ügyfelek egyéb elfoglaltságai miatt. A tervezőasztalról értékesíthető lakásokra vonatkozó módosítás ugyancsak érdemben fokozhatja a kedvezmény iránti érdeklődést, az új igénylések jókora részét várhatóan a tervezőasztalról vásárolható új lakások vevői nyújtják majd be.

A bank várakozásai szerint a CSOK -, valamint az olyan egyéb, az otthonteremtést támogató kormányzati intézkedések, mint az új lakás áfájának szignifikáns csökkentése - hatására robbanásszerűen nőhet az újlakás-építések száma Magyarországon. A tavalyi mintegy 8 ezret követően 2016-ban 11-12 ezer új lakás épülhet a kiadott építési engedélyek alapján, elsősorban az év második felében.

A növekedés 2017-ben tovább gyorsulhat, amikor is 2016-hoz képest 100 százalékkal több, akár mintegy 24 ezer egységgel is nőhet a hazai újlakás-piac.

A fővárosi lakáspiac drámai mértékű élénkülést mutat, de a társasház-, illetve lakópark-építések felfutása tapasztalható Győrben, illetve Debrecenben is. Mindemellett a bank elemzői szerint az önerős családi ház építések területén is jelentős fellendülés várható. Az építési engedélyek számának alakulása már a válság előtti szinteket idézi: 2016 első hét hónapjában 72 százalékkal nőtt a lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma az előző év, és több mint megduplázódott 2014 hasonló időszakához képest. Az otthonteremtési támogatások kedvező hatása a beruházások alakulásában is tetten érhető. A bank várakozásai szerint 2017-ben 10,6 százalékkal bővülhetnek a beruházások, amelyben a CSOK és az újlakás-áfa csökkentés hatása is szerepet játszik majd.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?