13 °C Budapest

Csak nem jön a csokos babyboom: ebből még negatív rekord is lehet

Pénzcentrum
2016. szeptember 1. 09:00

A tavalyi első félévhez képest nyolcszázzal kevesebb gyermek született at idei első félévben. Ha nem pörög fel a gyermekvállalási kedv, könnyen évszázados negatív rekord lehet az idei születésszám, pedig az EU-ban csak Nagy-Britannia költ többet családtámogatásra, mint hazánk - írja ma reggeli számában a Népszabadság.

2011-ben született a legkvesebb (88 ezer) gyermek az elmúlt száz évben Magyarországon. Ezt alulmúlhatja azonban a 2016-os év, mivel 2015 első félévéhez képest 2,4 százalékkal kevesebb, 43 500 gyermek született az idei első félévben. Mindemellett javíthatja a statisztikát, hogy július és december között általában több gyermek születik, mint az első félévben.

Bár az első csokos babák (tehát olyan gyermekek, akiket a kormány új lakástámogatási rendszere miatt nemzettek) megszületésére még várni kell az év végéig, a gyermekes családok támogatásával eddig sem szűkölködött az Orbán-kormány:

  • 2011-ben bevezették a gyerekek után járó adókedvezményt,
  • 2014-ben ezt kiterjesztették a járulékokra is,
  • 2015-ben lehetővé tették, hogy a dolgozó anyák is kaphassanak gyest és gyedet,
  • az idén pedig a jól ismert, harmadik gyermek után járó, 10 + 10 millió forintos bónuszt vezették be vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában.

A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD nemzetközi szervezet szerint Magyarország a bruttó hazai össztermék (GDP) 4 százalékát költi családtámogatásra, ennél pedig csak Nagy-Britannia bőkezűbb, ott a teljes gazdasági teljesítmény 4,6 százalékát fordítják erre a célra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem