9 °C Budapest
Csak nem jön a csokos babyboom: ebből még negatív rekord is lehet

Csak nem jön a csokos babyboom: ebből még negatív rekord is lehet

Pénzcentrum
2016. szeptember 1. 09:00

A tavalyi első félévhez képest nyolcszázzal kevesebb gyermek született at idei első félévben. Ha nem pörög fel a gyermekvállalási kedv, könnyen évszázados negatív rekord lehet az idei születésszám, pedig az EU-ban csak Nagy-Britannia költ többet családtámogatásra, mint hazánk - írja ma reggeli számában a Népszabadság.

2011-ben született a legkvesebb (88 ezer) gyermek az elmúlt száz évben Magyarországon. Ezt alulmúlhatja azonban a 2016-os év, mivel 2015 első félévéhez képest 2,4 százalékkal kevesebb, 43 500 gyermek született az idei első félévben. Mindemellett javíthatja a statisztikát, hogy július és december között általában több gyermek születik, mint az első félévben.

Bár az első csokos babák (tehát olyan gyermekek, akiket a kormány új lakástámogatási rendszere miatt nemzettek) megszületésére még várni kell az év végéig, a gyermekes családok támogatásával eddig sem szűkölködött az Orbán-kormány:

  • 2011-ben bevezették a gyerekek után járó adókedvezményt,
  • 2014-ben ezt kiterjesztették a járulékokra is,
  • 2015-ben lehetővé tették, hogy a dolgozó anyák is kaphassanak gyest és gyedet,
  • az idén pedig a jól ismert, harmadik gyermek után járó, 10 + 10 millió forintos bónuszt vezették be vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában.

A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD nemzetközi szervezet szerint Magyarország a bruttó hazai össztermék (GDP) 4 százalékát költi családtámogatásra, ennél pedig csak Nagy-Britannia bőkezűbb, ott a teljes gazdasági teljesítmény 4,6 százalékát fordítják erre a célra.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?