26 °C Budapest
Csak nem jön a csokos babyboom: ebből még negatív rekord is lehet

Csak nem jön a csokos babyboom: ebből még negatív rekord is lehet

Pénzcentrum
2016. szeptember 1. 09:00

A tavalyi első félévhez képest nyolcszázzal kevesebb gyermek született at idei első félévben. Ha nem pörög fel a gyermekvállalási kedv, könnyen évszázados negatív rekord lehet az idei születésszám, pedig az EU-ban csak Nagy-Britannia költ többet családtámogatásra, mint hazánk - írja ma reggeli számában a Népszabadság.

2011-ben született a legkvesebb (88 ezer) gyermek az elmúlt száz évben Magyarországon. Ezt alulmúlhatja azonban a 2016-os év, mivel 2015 első félévéhez képest 2,4 százalékkal kevesebb, 43 500 gyermek született az idei első félévben. Mindemellett javíthatja a statisztikát, hogy július és december között általában több gyermek születik, mint az első félévben.

Bár az első csokos babák (tehát olyan gyermekek, akiket a kormány új lakástámogatási rendszere miatt nemzettek) megszületésére még várni kell az év végéig, a gyermekes családok támogatásával eddig sem szűkölködött az Orbán-kormány:

  • 2011-ben bevezették a gyerekek után járó adókedvezményt,
  • 2014-ben ezt kiterjesztették a járulékokra is,
  • 2015-ben lehetővé tették, hogy a dolgozó anyák is kaphassanak gyest és gyedet,
  • az idén pedig a jól ismert, harmadik gyermek után járó, 10 + 10 millió forintos bónuszt vezették be vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában.

A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD nemzetközi szervezet szerint Magyarország a bruttó hazai össztermék (GDP) 4 százalékát költi családtámogatásra, ennél pedig csak Nagy-Britannia bőkezűbb, ott a teljes gazdasági teljesítmény 4,6 százalékát fordítják erre a célra.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?