Ezt eszik nap mint nap a legszegényebb magyar családok

Ezt eszik nap mint nap a legszegényebb magyar családok

2016. augusztus 3. 05:31

Még egy hónap van hátra a szünidőből, és ez a gyerekek egy részének egyben azt is jelenti, hogy hamarosan vége a nélkülözésnek. Annak jártunk utána, hogy mennyit esznek azok, akik a létminimum alatt élnek Magyarországon és pontosan hányan is tengődnek így. Sokkoló számok jönnek, a cikk végén pedig szavazhatsz!

A lakosság 41,5 százaléka, tehát megközelítőleg 4 millió ember él Magyarországon a létminimum alatt. Ezt már csak a Policy Agenda kutatásából tudjuk meg, mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén már nem méri a létminimumot. Azt állítják, hogy ez nem mutatja jól a szegénységet. Mivel tavaly is megnéztük, hogy mi kerül az asztalra a létminimum környékén élő családoknál, most az idei kutatás alapján vizsgáltuk meg újra a témát.

Mit esznek a létminimumon?

A Policy Agenda megpróbált ragaszkodni a korábban a KSH által kidolgozott kritériumrendszerhez. Ez alapján a létminimum összege azt mutatja meg, hogy mekkora jövedelemre van szüksége egy háztartásnak ahhoz, hogy a társadalom által megfelelőnek minőstett életszínvonala biztosított legyen. Ezt az értéket egy háztartás élelmiszer-fogyasztásából számolták ki a kutatást végzők.

Ehhez a módszerhez elengedhetetlenül szükséges megállapítani, hogy mekkora táplálékmennyiséget kell bevinni ahhoz, hogy elfogadhatóan legyünk táplálva. Ezt a mennyiséget az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet iránymutatása alapján lehetett a legkönnyebben meghatározni.

Ez alapján, a létminimumon élők élelmiszer-fogyasztása a következőképpen alakul Magyarországon:

Ahogy a fenti táblázatból látszik,

az egy felnőttre jutó, létminimumhoz szükséges élelmiszerbevitel 22 245 forintból lehet megoldani Magyarországon

Mivel nem mindenki eszik ugyanannyit, ezért a felnőttek adagjához képest, a különböző korcsoportok létminimumhoz szükséges havi élelmiszeradagja a következőképpen alakul:

  • a 60 évnél idősebbek esetén vették a felnőttek adagjának 88,2 százalékát,
  • a 14 évesnél fiatalabb gyermekek esetén pedig a 77,8 százalékát.

Ezen adatok alapján pedig azt vizsgálták a kutatók, hogy a fenti értékek segítségével meghatározott értékű élelmiszert elfogyasztó családoknak, milyen egyéb kiadásaik vannak. A mintába való bekerülésnek feltétele volt, hogy a jövedelem ne legyen irreálisan magas vagy alacsony.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek megfelelően, a csoportból jövedelem alapján kizárták

  • a legalacsonyabb 5 százalékhoz, valamint
  • a legmagasabb harmadhoz tartozókat is.

Nem számították továbbá azokat sem, akik 2015-ben lakást vagy gépkocsit vettek

Ezen szűrők alkalmazása után a KSH 2015-ös Háztartási Költségvetési és Életkörülmény Adatfelvétel állományában szereplő háztartások közül 1 719 maradt a mintában, melyek 1 431 000 főt reprezentáltak a teljes lakosságból. Ők élnek a létminimumon Magyarországon.


Mennyi az annyi?

A létminimumon élő háztartások költségeit megvizsgálva az derült ki, hogy ahhoz, hogy egy felnőtt a létminimumon éljen, 88 016 forintra van szüksége. Ezt az értéket azonban leginkább háztartásokra lehet értelmezni, és két felnőtt nem jelent kétszer akkora költséget, mint egy. Ez annak köszönhető, hogy sok olyan költségelem van, mely akkor is csak egyszer merül fel, ha ketten használják az adott szolgáltatást (internet), vagy például a hűtőszekrény energiafogyasztása sem duplázódik meg attól, hogy többen, többet nyitogatják.

A Policy Agenda megtartotta a KSH korábbi váltókulcsait, tehát a különböző családtagok költéseire, az egyedülálló felnőtt 88 016 forintos értékéhez képest a következő táblázatban található arányokat alkalmazta.

Ez alapján mindenki ki tudja számolni, hogy azon 4 millió magyar közé tartozik-e, aki e létminimum szint alatt él, de segítségként feltüntettünk néhány jellemző háztartási szerkezetet..

És akkor jöjjön a szavazás:

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05