15 °C Budapest
Mutatjuk, milyen nyomorban élnek magyar gyerekek százezrei

Mutatjuk, milyen nyomorban élnek magyar gyerekek százezrei

2016. július 6. 12:30

Magyarországon 30 ezer ember hajléktalan, a lakosság 40 százaléka túlzsúfoltan él, a gyermekek harmadának penészes, egészségtelen az otthona, és több mint 90 ezer gyermek nő fel fürdőszoba nélkül. Emellett 300 ezren élnek leromlott állapotú, elszigetelt településrészeken, és ez a szám nem tartalmazza a kis településeket.

Magyarországon 840 ezer ember kűzd ma súlyos megfizethetőségi problémával, akiknek a fizetésük 40 százaléka lakhatásra megy el. Emellett két és fél millió magyar él olyan lakásban, ami beázik, penészes, és egészségtelenek az életkörülmények. Körülük fél millió gyerek. A méltányos lakhatáshoz az is hozzátartozik, hogy nem túlzsúfolt a lakás, hanem mindenkinek van lehetősége normális pihenésre, a gyerekeknek tanulásra - ez ma 4 millió embernek nem adatik meg - derült ki a Habitat for Humanity Magyarország lakhatási szegénységről szóló jelentéséből. 

Kőszeghy Lea, a szervezet szakpolitikai munkatársa azt emelte ki, hogy elemzésük szerint 300 ezer ember él olyan településrészeken, ahol nincs munkalehetőség, a gyerekeknek pedig nem biztosított a színvonalas oktatás. És ezek csak a rossz településrészeken élők száma, nincsenek beleszámolva a leromlott, elszigetelt kis települések lakosai.

Beleragadnak a saját lakásba

A háztartások 90 százaléka saját tulajdonban él, a legszegényebbeknek a háromnegyede is. Ez viszont azt jelenti, hogy a szegény családok lepusztult, rossz minőségű ingatlanokban tengődnek, hiszen nincs pénzük felújításra, így folyamatosan romlik az ingatlan állapota és ezzel együtt a benne lakók életkörülményei is. Többségük nem tud eljönni ezekből a házakból, vagy településekről, mert annyira alacsony az ingatlanuk értéke, hogy nem tudnának jobbat venni jobb környéken.

Nem opció a bérlakás

A felmérés szerint az látható, hogy ma a társadalom leggazdagabb tizede lakik albérletben, és a legszegényebb tizede. A jelenlegi piacon a bérlés drága, bizonytalan, és nagy a kockázata a lakásvesztésnek. A lakásoknak csak az 1,4 százaléka önkormányzati bérlakás, azok kihasználtsága és állapota viszont nagyon rossz.

Sorra szűnnek meg a segítségek

Tavaly megszűnt a normatív lakásfenntartási támogatás, amely korábban a többtagú, alacsony jövedelemmel rendelkező családoknak jelentett segítséget. Ők most már az önkormányzatokhoz fordulhatnak támogatásért, a települési támogatást viszont az adott önkormányzatnak saját forrásból kell fedeznie - mondta Kováts Bence, a Habitat szakpolitikai munkatársa.

Emellett az adósságkezelési szolgáltatás is megszűnt, ami az eladósodott háztartásoknak jelentett állami segítséget a törlesztéshez. 

A szervezet megvizsgálta a magáncsőd intézményét is. Azt látták a nemzetközi összehasonlításban, hogy a magyar törvény nagyon szigorú lett, és az adósnak nagyon sok feltételnek kell megfelelnie, ami csak növeli a kiszolgáltatott helyzetét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakásszerzési támogatások nem a szegényeknek segítenek

A csok, az új építésű ingatlanokra vonatkozó áfa-csökkentés, az építés esetén igényelhető adóvisszatérítés és az éptési jogszabályok változásai nem a lakhatási szegénységben élőknek nyújtanak segítséget. Így az ő helyzetükben érdemi változásokat nem hoznak ezek az intézkedések. A jelentés készítői emelett azt is problémának látják, hogy az említett intézkedések mind hozzájárulnak a tulajdonorientációs problémához, és ezzel egy időben nem látnak semmilyen érdemi változást a bérlakásszektor fejlesztésében.

Ha szegény családok is hozzáférnek a jelenlegi támogatásokhoz, ez is újabb problémákat vetnek fel. Olcsóbban jutnak lakáshoz, de ezáltal olyan területekre mennek, ahol kevesebb a munkalehetőség.

Tehát nem született tavaly egyetlen intézkedés sem, ami valóban megoldást jelenthet a lakhatási szegénységre - ez derült ki a kutatásból.

Költségvetés kétharmada nem a szegényeket segíti

Nincs központi koordinált lakáspolitika, ezt látják a legnagyobb problémának a Habitat munkatársai. Vizsgálatuk szerint a költségvetés sem átláható, egy összegben szerepelnek a lakhatási támogatások, és nem tudni, hogy ezalatt mire mennyit költ az állam. Aránytalanság is jellemzi, mert a 107 milliárd, lakhatási célra elkülönített összeg kétharmada a jobb anyagi helyzetben élők lakástulajdonhoz jutását támogatja. A Nemzeti Eszközkezelő Támogatás pedig csak a devizahiteleseknek jelent egy kis segítséget.

A szervezet munkatársai szerint lenne megfelelő forrás, csak át kellene strukturálni a kiadásokat, és sokkal többet kellene költeni a lakhatási szegénységre. Jó szakpolitikai intézkedésekkel gyors és jelentős változást lehetne elérni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?