3 °C Budapest
Vérprofi trükkökkel lopják a gázt, a villanyt a magyarok + fotók

Vérprofi trükkökkel lopják a gázt, a villanyt a magyarok + fotók

2016. május 8. 07:04

A szolgáltatók tapasztalatai szerint Magyarországon egyre többen űznek sportot a közművek kifosztásából. Mutatjuk a leggykoribb módszereket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre több magyar híresség keveredik áram-, gáz-, vagy éppen vízlopási ügybe: 2015-ben például a Jóban Rosszban egykori színésznője, Szorcsik H. Viki, illetve Lagzi Lajcsi közműbotrányától volt hangos a sajtó, idén pedig Kozsót jelentették fel áramlopásért. Noha a hírességek esete kétségtelenül nagy port kavar, az illetéktelen közművételezés azonban korántsem példátlan Magyarországon. Sőt!

A statisztikák szerint évente nagyjából két Velencei-tónyi mennyiséget, azaz 50 ezer család éves fogyasztását lopják el csak a gáztolvajok, és hasonló nagyságrendről beszélhetünk a villamos energia és egyéb közművek esetében is. Ezek az esetek viszont többnyire nem kerülnek nyilvánosságra, és az elkövető ismertségének ehhez semmi köze. A Pénzcentrum információi szerint ugyanis

a szolgáltatók többnyire a feljelentés helyett inkább a többszázezer forintra rúgó kötbérezést választják, így a bűnügyi statisztikákban - illetve a sajtóhírekben - az illetéktelen vételezés többnyire nem szerepel.

Erre egyébként azért van lehetősége a szolgáltatóknak, mivel a szabálytalan vételezés jogilag nem bűncselekmény, hanem szerződésszegés. Így nem büntetés jár érte, hanem meghatározott összegű kötbér. Bár elvileg az elcsalt mennyiséget kellene befizetni, ennek a pontos meghatározása azonban többnyire lehetetlen. Ezért a törvény úgy rendelkezik, hogy maximum 30 napra visszamenőleg kell kifizetni a napi bő tízezer forintban meghatározott összeget.

A lebukott hírességek esetében viszont vélhetően az ellopott mennyiség, illetve a komoly sajtóvisszhang, és így a lopások visszaszorítása indokolhatta a komolyabb eljárást.

Évi 1,5 millió ellenőrzés

Mivel a fogyasztók jelentős része űz sportot a közművek megcsapolásából Magyarországon, így az sem meglepő, hogy a szabálytalan vételezések visszaszorítása érdekében a legtöbb hazai szolgáltató folyamatosan ellenőrzi fogyasztóit. Az ún. energiakommandó egyrészt szúrópróbaszerűen keresi fel az ügyfeleket, másrészt szisztematikusan is végigjárnak egy-egy körzetet, de egyre gyakoribb a fogyasztási szokások drasztikus megváltozása után végrehajtott razzia is. Sőt, van példa lakossági bejelentést követő kivizsgálásra is.

A MEKH lapunk megkeresésére küldött tájékoztatása szerint a szolgáltatók évente mintegy 1,5 millió gáz-, és villamosmérőt ellenőriznek.

A szolgáltatók tapasztalatai szerint a gáz- és áramlopások nagyjából felében a plombát sértik meg, illetve a mérő számlálóját pörgetik vissza, az esetek 15 százalékában a mágnesezést, a maradékban pedig a mért rendszer megkerülését alkalmazzák. Ez utóbbi egyébként a legkifinomultabb, legkevésbé észrevehető módszer. A szakértők azoban kiemelik:

Az áram és a földgáz amellett, hogy rendkívül kényelmes energiafelhasználást biztosítanak, hasonlóképpen veszélyesek is; nem hiába van szükség szakember közreműködésére bármilyen áram-, illetve gázellátással kapcsolatos szerelési munkálat során. A legtöbb esetben pedig kész szerencse, s pusztán a csodának köszönhető, hogy nem tragédia lett a szabálytalan vételezés vége.


NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?