8 °C Budapest

A 20 millió forint körüli értékű lakások a legkelendőbbek

2014. december 30. 13:09

Nagy a pezsgés a fővárosi ingatlanpiacon, a töretlenül népszerű másfél-kétszobás, 40-70 négyzetméteres lakások mellett a nagyobb alapterületű, magasabb árkategóriájú, prémium lakásokra és házakra is egyre nő a kereslet. A megnövekedett forgalomnak köszönhetően az átlagárak is elindultak felfelé a legfrekventáltabb környékeken. A befektetési célú vásárlók aránya hónapok óta magas, 25-30 százalék körüli.

Pesten és Budán is egyre nő a kereslet a magasabb árfekvésű, nagyobb alapterületű, prémium lakások iránt, miközben továbbra is a 40-70 négyzetméter közötti, 20 millió forint alatti ingatlanok forognak a legjobban a fővárosban - derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat budapesti körképéből, amelyet a budapesti irodái értékesítési adatai alapján állított össze. A pesti oldalon a belvárosi kerületekben tapasztalható a legnagyobb pezsgés, a körúton belül szinte minden ingatlan gyorsan gazdára lel.

Kiemelkedően nagy az érdeklődés a V. és a VI. kerület iránt. Nagyon sokan vennének például kisebb, új építésű vagy felújított belvárosi lakást, ezeket az igényeket a megfelelő kínálat szűkülése miatt egyre nehezebb kiszolgálni

 - számol be tapasztalataikról Szlovák Ibolya, az OTP Ingatlanpont pesti régióvezetője. A körúton kívül különösen a jó tömegközlekedési kapcsolatokkal bíró közlekedési csomópontok közelében tapasztalnak jelentős érdeklődést. A növekvő kereslet már az árakban is érezteti a hatását, a Pesten eladott lakások átlagos négyzetméterára jelentősen nőtt az idei második félévben az első hat hónap adataihoz képest.

Budán a legnagyobb kereslet továbbra is a 2-3 szobás, 40-70 négyzetméter közötti alapterületű lakásokra van, de jelentős növekedés tapasztalható mind a nagyobb alapterületű - 100-150 négyzetméteres -, mind a magasabb árkategóriájú prémium lakások és házak iránt. A budai kerületek közül továbbra is a II. és a XI. a legkedveltebb, Újbuda népszerűségének az idén átadott négyes metró is különösen jót tett. Valamivel csekélyebb, de még mindig jelentős a forgalom a III. és a XII. kerületben. Az utóbbi hónapokban a téglalakások esetében 20 millió forint körül volt az értékesített lakások átlagára Budán, míg a főként a III. kerületre jellemző panelek esetében 10-11 millió forint környékén.

Érdekesség, hogy a Duna mindkét oldalán jelentősen nőtt a befektetési célú vásárlók száma. A hasonló megfontolásból vásárlók aránya jelenleg eléri a 25-30 százalékot a forgalmunkon belül. Ez az emelkedés az öngondoskodási hajlam erősödésének is köszönhető, valamint legfőképpen annak, hogy az ingatlankiadással a jelenlegi kamatszintnél jóval magasabb hozamot lehet elérni. Az OTP Ingatlanpont korábbi számításai szerint

lakásvásárlással és kiadással az amortizáció levonása után is évi 4-6 százalékos adózott hozam is elérhető, nem számolva az ingatlan elkövetkező években valószínűsíthető értéknövekedésével.

A fővárosban a befektetési célú vásárlók szempontjából örök slágernek számít a belváros, valamint a különböző egyetemek környéke, de nagyon népszerű a tavasszal átadott négyes metró vonala is, a külső állomások közelében, ahol jelenleg még alacsonyabbak az árak, viszont a közvetlen belvárosi kapcsolat létrejöttével érezhetően nőhet a környéken lévő lakások kiadhatósága, illetve értéke is. Különösen kedveltek a panelek is, hiszen az egyedi mérős, felújított lakásokat könnyű kiadni, viszont az áruk 20-30 százalékkal is alacsonyabb lehet a hasonló adottságú, de hagyományos, tégla építésű lakásokénál. Mivel ez a bérleti díjban nem, vagy csak minimálisan jelenik meg, elmondható, hogy a panelek kiadásával gyakran magasabb hozamot lehet elérni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek a legdrágább és a legolcsóbb kerületek!

A szűk belvárosban kellett a legtöbbet fizetni egy négyzetméter lakásért, az V. kerületben közel 339 ezer forint volt az átlagár az elmúlt időszakban. Az árak tekintetében ezután a Rózsadomb, a Budai Vár térsége és a Hegyvidék következett, azaz a II., az I. és a XII. kerület, mindháromban 300 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárral. Ami a másik végletet illeti, az említett periódusban Csepelen, Kőbányán és Rákospalotán cseréltek a legalacsonyabb áron gazdát az ingatlanok. Budapesten belül Csepelen volt egyedül 160 ezer forint alatt a négyzetméterár.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem