20 °C Budapest

Itt a bizonyíték: mínuszos is lehet a rezsicsökkentés

2013. augusztus 28. 10:35

Lehet negatív összegű is a rezsidíj-csökkentés miatti megtakarítás: olvasónk legfrissebb elszámolóján mínusz 373 forintot érvényesített a szolgáltató.

Korábban megjelent, "Ez a legújabb trükk? Ilyen rezsiszámlát is ritkán lát az ember" c. cikkünkben arra kértük olvasóinkat, küldjenek számunkra egy fotót olyan rendező, jóváíró, avagy elszámoló számlájukról, amelyen a rezsidíj-csökkentés miatti megtakarítás mértéke negatív összegben szerepel. Felhívásunkra az alábbi számla érkezett szerkesztőségünkbe, amelyen jól látszik, hogy olvasónk eddigi éves megtakarítása 4487 forintra rúg, ebben a számlában viszont mínusz 373 forintot érvényesített a szolgáltató.

A negatív összegű rezsicsökkentés természetesen nem azt jelenti, hogy a fogyasztónak kell fizetnie. Amennyiben a számlán jóváírás szerepel, vagyis a díjfizető visszakap valamekkora összeget a számlán negatív előjellel jelenik meg a számára visszajáró összeg. A rezsicsökkentésből adódó megtakarítás számítása ugyanis - a törvényben foglalt kötelezettség szerint - ebben az esetben is megtörténik, de a visszajáró összegre vonatkozó megtakarítás negatív szám lesz. Tudniillik a visszatérítést tartalmazó negatív végösszegű számla esetében a rezsicsökkentés összege is negatív előjelű számként jelenik meg, hiszen itt visszatérítésről van szó és nem pedig befizetési kötelezettségről.

Visszatérítés például a költségosztók alapján történő utólagos elszámolásból, egyenletes díjfizetés éves elszámolásából, ingatlan adás-vétel során, illetve a hőfogyasztás korrekciója esetén történő számlarendezésből adódhat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy kizárólag a rendező, jóváíró elszámoló számlában érvényesített rezsicsökkentés vehet fel negatív értéket, a kumulált (év elejétől számított és összesített) rezsicsökkentés azonban minden esetben pozitív összeg lesz, ahogy ez látszik olvasónk által küldött számlán is.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?