19 °C Budapest

Szomorú adatok: ilyen lakásokban élnek a pestiek

Pénzcentrum
2013. július 1. 13:04

Igencsak korszerűtlenek a budapesti lakások - derül ki egy friss elemzésből. Az idei első féléves eladások, illetve az ehhez szükséges energetikai tanúsítványok alapján a budapesti lakóingatlan állomány többsége a skála alsó, átlagos részén foglal helyet.

A használt téglaépítésű lakások több mint fele és a használt családi házak 40 százaléka G vagy F osztályzatú - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. A panellakások esetében némileg jobb a helyzet, a 42 százalékos többség E osztályzatot kapott, a második legnépesebb a D kategória volt; minden negyedik eladott panellakás ebbe a kategóriába esett. Az összeállításából kiderül; az eladók még mindig adminisztratív tehernek tekintik a tanúsítvány megszerzését, és mivel az esetek túlnyomó többségében utolsó pillanatra hagyják a tanúsítvány beszerzését; a lakás besorolása szinte egyáltalán nem játszik szerepet az alkufolyamatban.

Amíg az új építésű lakások esetében a használatbavételi engedély feltétele a C energetikai besorolás elérése, addig a használt lakás állománynál ez ennél alacsonyabb. "Hálózatunkon keresztül, a fővárosban, az idei első félévben gazdát cserélt használt lakóingatlanok energetikai tanúsítványait böngészve azt látjuk, hogy ezen ingatlanok jelentős része az energetikai besorolás szerint átlagosat megközelítő G, illetve az átlagos minősítésű F kategóriába esik. Tapasztalataink alapján, vidéken is hasonló a helyzet. Bár ezt a felmérést nem tekinthetjük reprezentatívnak, vélhetően ez az általános helyzet a magyar lakóingatlan állomány egészét tekintve is" - mondta el Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

(Forrás: Otthon Centrum)

A fővárosban a használt téglaépítésű lakások 29 százaléka G, 23 százaléka F és 17 százaléka E besorolást kapott. Ez azt jelenti, hogy háromból kettő lakás az energetikai osztályzatok átlagos közeli sávjába esik. A panellakások 41 százaléka E, 25 százaléka D besorolást kapott. Ez első pillanatra ellentmond annak a közhiedelemnek, hogy a távfűtéses lakást drágább fenntartani, és a panellakásokban a lakók az "utcát fűtik". A panellakások azonban ténylegesen jobb osztályzatot érnek el, a lakások falaiba eleve beépítet szigetelés sokat jelent a tanúsításnál, amivel sok régi téglaépítésű társukat megelőzik. A paneleknél sokszor előfordul, hogy a lépcsőházak fűtöttek, ami szintén kedvezően befolyásolja az adott tanúsítandó lakás paramétereit. A jobb osztályzatot nem az magyarázza, hogy az eladásokban felülreprezentáltak lettek volna a már felújított panellakások. Egy utólagos hőszigeteléssel nem záró szinten, illetve nem szélső panellakások esetén akár magasabb, átlag feletti kategória is elérhető. Az idei első féléves eladások alapján a téglaépítésű, használt családi házak esetében sem eltérő az állomány energetikai helyzete, mint a téglalakások esetében. A legjellemzőbb minősítés ezen ingatlantípus esetében is a G, illetve az F. Ingatlantípustól függetlenül B, vagy ennél jobb osztályzatot az ingatlanok alig több mint 15 százaléka kapott.

Bár az energetikai tanúsítvány már a tavalyi év elejétől kötelező a használt ingatlanok adásvételénél, a tanúsítvány megszerzését továbbra is elsősorban adminisztratív teherként élik meg az eladók. Az közvetítőtársaság tapasztalatai szerint az energetikai tanúsítás az adásvétel utolsó mozzanatához kapcsolódik, az eladók általában a szerződéskötés időpontjára készíttetik el a tanúsítványt. Ez azt is jelenti, hogy az ingatlan besorolása egyelőre szinte alig játszik szerepet a vevői döntési folyamatban, illetve az alkuban, holott a tapasztalatok szerint a besorolás összefüggésben van a lakás fenntartási költségeivel, amit pedig a vevők igyekeznek figyelembe venni a döntési folyamatban.

"Az energetikai minősítés hirdetésekben való feltüntetése nem hozott változásokat, az eladók csupán néhány százaléka készítteti el előre a tanúsítványt. Azon egyelőre viszonylag ritka esetekben, amikor az eladók már a piacra lépéskor beszerzik a tanúsítványt, magasabbak a minősítések. A hirdetésekben a leggyakrabban az A+, A illetve a B besorolású tanúsítványok szerepelnek, melyek már kifejezetten energiatakarékosnak számítanak. Ez azt mutatja, hogy a kiemelkedő energetikai jellemzőkkel rendelkező ingatlanok tulajdonosai a tanúsítvánnyal szeretnék otthonuk előnyeit bemutatni, ami az első lépés afelé, hogy a piacon a magasabb minősítés megkülönböztető tényezővé váljon" - tette hozzá Kühne Kata.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelenlegi helyzet ellenére az ingatlan minősítése későbbiekben objektív összehasonlítási pont lehet a piacon. "Az adásvételekben szereplő energetikai tanúsítványok idővel jó alapot szolgáltathatnak a lakásállomány állapotának felméréséhez" - véli Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. "A felmérés eredményét, vagy egy központi adatbázis alapján készített hasonló kimutatást abban az esetben is mindenképpen figyelembe kellene venni, ha a félszocpol feltételrendszerében megjelenne az energetikai minősítés."

Az eddig megjelent hírek ugyan még nem szóltak a használtlakás vásárlásra igénybe vehető állami támogatás energetikai feltételeiről, de az egyértelműen látszik, hogy a már most is érvényben lévő, újépítésű lakás vásárlására előírt, minimum B energetikai besorolás változtatás nélküli alkalmazása a használtlakások esetében, irreális feltételeket támasztana, és a támogatható lakások körét a piac egy nagyon kis szegmensére korlátozná.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem