15 °C Budapest

Ilyen társasház sem épült még Magyarországon

2013. június 27. 11:39

Lerakták Magyarország első 100 lakásos passzív társasházának alapkövét Budapest XIII. kerületében. A nettó 2,2 milliárd forintos beruházást várhatóan 2014 áprilisában adhatják át, az első lakók mához 1 évre költözhetnek be.

Lerakták Magyarország első 100 lakásos passzív társasházának alapkövét Budapest XIII. kerületében. Az úttörő fejlesztés beruházási célokmányát még áprilisban fogadta el az önkormányzat képviselőtestülete. A célokmányban foglaltak szerint a beruházás összes várható bekerülési költsége 2 milliárd 194 millió 173 ezer forint lesz. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen - melyet a Magyar Építő Zrt. nyert - a passzívház építési munkái már meg is kezdődtek. A beruházást várhatóan 2014 áprilisában adhatják át, az első lakók hozzávetőlegesen mához 1 évre költözhetnek be.

A háttérben (balról jobbra): Tóth József (polgármester, XIII. kerület); Szanyi Tibor (országgyűlési képviselő, XIII. kerület); Tolnai Tibor (Magyar Építő Zrt.); Nagy Csaba (Archikon Kft.)

"Az úttörő fejlesztés egyedülálló a magyar piacon; eddig a legnagyobb passzív társasház mindössze 6 lakásos volt" - mondta el az alapkő letétele kapcsán Nagy Csaba, a terveket jegyző Archikon Kft. ügyvezetője. Tolnai Tibor, a generál kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: "A XIII. kerületi beruházás tökéletes iránytűként szolgálhat az előttünk álló uniós költségvetési ciklusban, melynek legfőbb irányvonala az energiahatékonyság lesz."

A projekt a XIII. kerület lassan egy évtizede tartó szociális bérlakásprogramjának legújabb eleme. A beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású, így tulajdonosa, üzemeltetője, és használója is a kerület lesz. Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense a Pénzcentrum.hu érdeklődésére korábban elmondta, a szociális bérlakásokat - a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva - pályázat útján ítélik majd oda a XIII. kerületi szociálisan rászoruló lakosoknak. "A képviselő testület, a 10 pontból álló lakásgazdasági koncepcióval karöltve idén ősszel kezdi el tárgyalni a pályázás feltételeit" - mondta el Tóth József, a XIII. kerület polgármestere.

A háttérben (balról jobbra): Tolnai Tibor (Magyar Építő Zrt.) és Tóth József (polgármester, XIII. kerület)

A Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és Fáy utca által határolt 4 402 négyzetméter nagyságú építési telken zártsorú beépítési móddal, 14,4 méter építmény magassággal épül meg a három tömbből álló épületegyüttes, mely mind a Jász utca, mind a Zsinór utca felől rendelkezik majd személybejárattal. A három épülettömbben három méretkategória szerint oszlanak el majd a lakások. A legnagyobb, 60 négyzetméter alapterületű otthonok 1+2 félszobásak, míg a közepes méretű, 50 négyzetméter körüli lakásokban egy szoba és nappali található. A harmadik, legkisebb épületszárnyban pedig 40 négyzetméteres, egyterű, térelválasztókkal szeparált garzonlakások kapnak helyet. A szociális bérlakások lakói nagyjából 15 ezer forintos fűtési költséggel számolhatnak, évente!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben kíváncsi vagy a társasház műszaki részleteire, KATTINTS IDE, vagy görgess lejjebb a látványtervekhez:

(Forrás: Archikon Kft.)
(Forrás: Archikon Kft.)
(Forrás: Archikon Kft.)
(Forrás: Archikon Kft.)
(Forrás: Archikon Kft.)
(Forrás: Archikon Kft.)

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm