Magasabb lehet a májusi gázszámla: az átalányosok sem menekülnek!

Pénzcentrum
2013. május 31. 05:41

A szezonalitástól jócskán eltérő, hetek óta húzódó, kifejezetten hideg, esős időjárás miatt az ország számos pontján újra be kellett kapcsolni a fűtést. A hűvös idő miatt megugró lakossági gázfogyasztás miatt viszont sokan magasabb májusi gázszámlával szembesülnek majd, mint tavaly ilyenkor. Ráadásul ez nem az első eset idén, így az átalányosok is jóval magasabb díjjal szembesülhetnek majd a fordulónap után.

Bár igencsak jól indultak a tavasz első napjai - május 1-én például megdőlt a melegrekord, Budapesten napsütéses időben 32,9 Celsius fokot mértek -, a jó idő viszont nem tartott sokáig. A kellemes, napos idő a fagyosszentek első napjáig, május 12-ig tartott ki, ekkor ugyanis egy markáns hidegfront érkezett hazánk területére. Május 18-án hajnalban egyes dunántúli területeken fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Bándon -2,5 Celsius fokot, míg az OMSZ tájékoztatása szerint Pápán -2,0 Celsius fokot mértek, s ezzel megdőlt a hidegrekord. A hónap utolsó felében pedig nedves, labilis légtömegek áramlottak fölénk, ezért gyakran erősen megnövekedett a felhőzet, sokfelé volt eső, zápor, zivatar. Ráadásul a nyárias meleg a legfrissebb előrejelzések szerint még várat magára, egy rövidebb felmelegedés után most hétvégén újabb lehűlés és esőzések várhatók.

Mivel a meteorológia statisztikák szerint hozzávetőlegesen 7-8 fokkal van hűvösebb, mit ilyenkor általában, az ország számos pontján újra be kellett kapcsolni a fűtést. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2012-es adatsora szerint tavaly májusban, 17,8 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett 75 millió köbméter körül alakult a háztartási célú gázfogyasztás Magyarországon. A szokatlanul hideg májusi idő miatt azonban idén aligha produkálhatjuk ezt az értéket. 10-13 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet mellett ugyanis nagyjából 200 millió köbméter gázt használnak fel a magyar háztartások egy hónap leforgása alatt. Bár tény, hogy a lakosság hagyományosan jó pár napot kivár, mielőtt újra fűteni kezd egy-egy lehűlés esetén, de még ezzel együtt is nagyobb lehet az összfogyasztás, mint tavaly májusban.

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE!

Az júniusban kibocsátott, júliusi befizetési esedékességű, a májusi fogyasztást tartalmazó gázszámlákon tehát akár jóval nagyobb összeg is szerepelhet, mint azt tavaly ilyenkor tapasztaltuk. Természetesen a január elseje óta hatályos 10 százalékos rezsiköltség-csökkentés javíthat a helyzeten, de még így is akadhatnak háztartások, ahol ennek ellenére is többet lesznek majd kénytelenek befizetni az júliusi esedékességkor, mint tették azt tavaly júliusban. Természetesen a fogyasztás alakulása nagymértékben függ az ingatlan energetikai ismérveitől. Éppen ezért jókora szórás is megfigyelhető az egyes fogyasztási helyek között. Egy jól szigetelt, megfelelő nyílászárókkal felszerelt, korszerű fűtéssel rendelkező otthon fogyasztása ugyanis még a hidegebb időben sem ugrik meg annyira. A korszerűtlen ingatlanoknál viszont, ahol jellemzően az utcát (is!) fűtik, az időjárási anomáliák jókora fogyasztásingadozást hozhatnak.

A Tigáz Zrt. tapasztalatai szerint egyébként a fűtési küszöbhőmérséklet körülbelül 15-17 Celsius fok körül van, amely érték függ a társuló egyéb időjárási körülményektől is (szél, napsütés), valamint az egyéni hőérzettől. Mint azt a Pénzcentrum.hu megkeresésére elmondták, az elmúlt napokban tapasztalhattuk, hogy többször ezen határ alá került az érték, amely miatt a fogyasztási adatok is megváltoztak, de tekintettel az egyéb tüzelőanyagok elterjedésére kisebb mértékben mint 5-10 évvel ezelőtt. Természetesen másként jelentkezik a hatás jól hőszigetelt épületeknél mint korszerűtlen szigetelés nélküli épületeknél. A néhány napos hirtelen időváltozás hatása hőszigetelt és korszerű nyílászárókkal rendelkező épületeknél minimális mértékben jelentkezik.

"Néhány napos hőmérséklet csökkenés esetén nem nagyon jellemző a fűtési rendszerek visszakapcsolása, hiszen az épület falazata viszonylag sok hőt tárol, azonban három-négy nap után ez is átveszi a környezeti hőmérsékletet és ekkor tapasztalható a fűtési rendszerek elindítása. A jelen gazdasági körülmények mellett azonban spórolósokká váltak a fogyasztók, inkább választják a meleg ruhát és takarót mint a fűtés visszakapcsolását. Tartósabban hűvös időjárás esetén főleg a fürdőszobák és közös tartózkodási helyek fűtését kapcsolják vissza a fogyasztók, azt is csak az esti időszakra" - mondta el lapunk megkeresésére a Tigáz.

Az átalányosok most megússzák!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Még közvetlenül nem érzékeljük a hidegebb idő miatti többletfogyasztást, mert az ügyfeleinknek túlnyomó többsége éves leolvasási rendben van. Ez azt jelenti, hogy évente egyszer olvassuk le a mérőt és a két leolvasás közötti időszakban az előző fogyasztási időszak alapján megállapított mennyiségek kerülnek kiszámlázásra. Ezek a számlák részszámlák melyek a következő leolvasáskor megállapított tényleges fogyasztás elszámolásakor figyelembe vételre kerülnek. Így közvetlenül nem érzékeljük a fogyasztási szokások változását. Az éves leolvasási rendben a fogyasztók folyamatosan kerülnek leolvasásra egy meghatározott ütemterv szerint. A leolvasás egész évben történik, tehát csak azok kapnak júniusban elszámoló számlát akiknek a leolvasása május végére illetve június elejére esik. Azon ügyfelek esetében akiknek nem a jelzett időszakban van a leolvasása részszámlát állítunk ki június hónapra. Ezeknek a részszámláknak a mennyiségeit nem korrigáljuk a hidegebb időjárás miatt" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére a GDF SUEZ.

Ezt viszont már az átalányosok is megérzik

A május havi fogyasztásnövekedés ugyanakkor nem az első eset idén. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatsora szerint tavaly márciusban, 8,8 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett 300-350 millió köbméter körül alakult a háztartási célú gázfogyasztás Magyarországon. Az elhúzódó hideg idő miatt (idén márciusban csupán 3,5 Celsius fok volt az átlaghőmérséklet) azonban idén márciusban már 470 millió köbméter körül alakult ez az érték. A szezonálistól eltérő hideg időjárás tehát egyértelműen meglátszik a gázfogyasztáson, mely az átalányosoknak is fejfájást okozhat. Igaz, számukra ez csak a következő elszámolási időszakban realizálódik. A márciusi, illetve májusi többletfogyasztás számukra a fordulónap után kalkulált átalánydíjban, illetve az év végi végelszámolásnál mutatkozhat meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem