17 °C Budapest

Kiszámoltuk, ennyi marad a magyar családok zsebében idén

Pénzcentrum
2013. április 30. 11:34

Júliustól 10 százalékkal csökken a szemétszállítás, a víz és a csatorna díja Magyarországon. Kiszámoltuk, ennyi marad a családok zsebében az újabb rezsivágást követően.

A parlament tegnap döntött a szemétszállítás, a víz és a csatorna díjának csökkentéséről. A jogszabály értelmében a víz- és csatornadíjak a januári összeghez képest csökkennek tíz százalékkal, míg a szemétszállításért - 2014. december 31-éig - a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók. Az elfogadott törvény alapján a díjcsökkentést kötelező lesz feltüntetni a számlán is. Ha ez elmarad - és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a szerződésszegést -, a szolgáltatónak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak.

Ennyit jelent egy családnak az újabb rezsicsökkentés

Egy átlagos városi család (4 fő) napi vízfogyasztása hozzávetőlegesen 600 liter, vagyis 0,6 köbméter. Éves szinten tehát közel 220 ezer literrel, vagyis 220 köbméteres fogyasztással számolhatnak. Ez a mai árakon mérve közel 73 ezer forintra rúg éves szinten. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy a legtöbb hazai településen a vízfogyasztás után kell fizetni a szennyvízszállítás díját is. Tehát ez jelenleg további 82 ezer forintos terhet jelent egy átlagos magyar családnak. A két közmű esetében a parlament által elfogadott 10 százalékos csökkentés tehát hozzávetőlegesen 15 ezer forintos kiadáscsökkenést jelent majd egy átlagos magyar családnak éves szinten.

A szemétszállítás díjának 10 százalékos csökkentésével megspórolható összeg viszont ennél jóval alacsonyabb lesz. Bár a szemétszállítás díja igen változó az ország egyes pontjain - az ürítések díja az 100-200 forinttól az ezer forintos nagyságrendig is terjedhet - a döntés nyomán a családoknál maradó összeg így is maximum néhány ezer forint lehet éves szinten. Érdemes megnézni a KSH adatait a szemétszállítás éves fogyasztói átlagáráról. E szerint átlagosan alig 2000 forintot jelent évente a parlament legújabb döntése.

Pénzcentrum vélemény
Bár kétségtelen, hogy a lakosság számára egyre nagyobb terhet jelent a rezsikiadások fedezése, mégsem lehet megfeledkezni az intézkedés lehetséges árnyoldalairól sem. Az érintett közműszektor szolgáltatói ugyanis nem feltétlenül multinacionális vállalatok. Így nagy kérdés, ki fogja majd megfizetni azt az esetleges veszteséget, amelyet az egyes önkormányzati tulajdonú szolgáltatók lesznek kénytelenek lenyelni. A víz-, és csatornahálózat fenntartása viszont rendkívül tőkeigényes, így a díjvágás tovább nehezítheti az amúgy is rossz állapotban lévő csatornahálózat fenntartását. Arról nem is beszélve, hogy számos településen már jelenleg is kritikus az ivóvíz minősége. Az Európai Bizottság által elrendelt ivóvízminőség-javító program pedig a tőkehiány miatt már most is jelentős csúszásban van.
A levegőért is fizetnie kell a Pestieknek
Lapértesülések szerint a fővárosi lakosokkal a levegő elszállíttatását is megfizetteti a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Hiába lett kevesebb ugyanis tavaly 73 ezer tonnával az elszállított lakossági hulladék mennyisége, a szemétdíj nemhogy csökkent, de még emelkedett is. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint viszont a hulladékkezelési költségek nincsenek közvetlen kapcsolatban a mennyiséggel, mivel azok többsége állandó költség. Egy biztos, a cég saját kimutatásai szerint is 5,3 milliárd profitot termelt az elmúlt évben. Kérdéses, a profittermelés kitart-e a 2013. július 1-jétől érvényes szemétszállítási díjak mellett is.

Csökkenhet a palackos gáz ára is

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A már elfogadott víz-, csatorna-, és szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentése mellett a ház előtt fekszik a PB-gáz árának mérséklését rögzítő javaslat is. E szerint június 1-től - a tavaly december 31-i árakhoz képest - ugyancsak tíz százalékkal lehet olcsóbb a lakossági tartályos és vezetékes PB-gáz, valamint a 11,5 kilogrammos gázpalack ára is. Az ország számos részén nincs bevezetve a mai napig a vezetékes gáz, s helyette csak a cserélhető PB-gáz marad. Egy esetleges csökkentéssel ezek a családok is kivehetik majd részüket a vezetékes szegmensben már január óta érvényben  lévő díjcsökkentésből.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?