23 °C Budapest

Széthordják a frissen felújított társasházakat: ki a felelős?

Pénzcentrum
2013. május 14. 11:37

Agresszív madarak gyakran milliós nagyságrendű károkat okoznak újépítésű, vagy frissen szigetelt lakóházakban. A homlokzatokban okozott kárért ugyanakkor kizárólag a kivitelező a felelős.

Nemrég megjelent, "Brutális pusztítás: szétbontják a frissen szigetelt társasházakat" c. cikkünkre reagálva elgondolkodtató levél érkezett a szerkesztőségünkbe. Olvasónk véleménye szerint ugyanis a nagyvárosainkban jelentkező harkályproblémáért, így például a frissen szigetelt társasházak idő előtti állagromlásáért nem a madarak a felelősek, hanem kizárólag a gondatlan, hanyag kivitelezés. "Ha a harkályok által okozott károkat megvizsgáljuk, mindig a hibás kivitelezés nyomaira bukkanunk. Ez azért is különösen bosszantó, mert a hibák tartósan nem javíthatók, csak a burkolat teljes elbontásával és újra építésével" - írja levelében építőmérnök, műszaki ellenőr képzettségű olvasónk.

Mint azt cikkünkben megírtuk, továbbra is aktuális a harkályprobléma Budapesten. 2009 nyárközép óta, ha nem is túl nagy számban, de folyamatosak a bejelentések: harkályok méretes lyukakat vájnak tégla és beton épületek szigetelésébe, illetve elvétve fa épületekbe vagy házak fa burkolatába. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tavalyi közleménye szerint további problémaként szokták jelezni a harkályok kora hajnali dobolását a fém ereszen, ami megkeseríti a lakók életét azzal, hogy lehetetlenné teszi a nyugodt alvást.

"A harkályok által a szigetelésekben okozott kárért kizárólag a kivitelező a felelős. Az utólagos fal hőszigeteléshez ma Magyarországon mindenki ért, akár a focihoz. A falon a madár csak akkor kopácsol, ha alatta vagy benne a rovar mozgását hallja. Ez a hőszigetelési munka precizitást, gondosságot, komoly technológiai fegyelmet követel meg. Maga a technológia megérdemelné, hogy önálló szakma legyen. Ma ezt a munkát kőműves, szobafestő, boldog és boldogtalan is elvégzi. Ezt a hőszigetelési formát német nyelvterületen dolgozták ki, az ottani technológiai fegyelem és precíz munkavégzéshez alkalmazkodva. Az eredmény csak akkor lesz 100 százalékos, ha az eredeti technológiai leírásban meghatározott minőségű anyagokat építik be, az ott leírt módon a technológiai idők betartásával. Ha a rendszer bármelyik tagját silányabb anyaggal helyettesítik vagy nem tartják be a munkamenetet, lehetőséget adnak a harkálynak a kártételre, mert bejutnak a rovarok a szigetelés alá" - írja olvasónk, aki több mint két évtizedig a Madártani Egyesületnek is tagja volt.

"Idehaza erre a tevékenységre mondja az iparosok jelentős része, hogy "jó lesz az úgy is" vagy "mi így szoktuk". Nálunk mostanra a többség már csak elveiben ragaszkodik az eredeti technológiához és a folyamat majdnem minden darabját kiváltotta valami jónak ítélt hasonlóval. Még azok is hajlamosak eltérni az eredeti recepttől, akik tanulták és esetleg vizsgáztak is belőle. Minden egyes lépésnek, anyagnak, segédanyagnak megvan a maga szerepe, amit évek alatt kísérleteztek ki. A hőszigetelő lapokat egy erre a célra kifejlesztett habarcs szerű ragasztóanyaggal, meghatározott technológia szerint ragasztják fel. Sajnos nagyon kevés az olyan iparos, aki az utólagos hőszigetelésben kiváló minőségi munkát végez" - foglalja össze olvasónk.

A hanyag kivitelezésre olvasónk példát is említ: "körülbelül 10 évvel ezelőtt a budai hegyekben két egymástól alig 50 méterre álló házból az egyiket kikezdték a harkályok, a másikat nem. A két hőszigetelést természetesen két különböző iparos végezte. A problémára tehát hatékony megoldás a precíz gondos munka. Hanyag kivitelezés esetén a kőzetgyapot sem megoldás."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A károkozáson túl további problémaként szokták jelezni a harkályok kora hajnali dobolását a fém ereszen, ami megkeseríti a lakók életét azzal, hogy lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. A harkályok "ébresztő muzsikája" nem meglepő, a madarak harsány hangadással jelzik társaiknak területüket, illetve a párválasztás során is fontos szerepet játszik a hangos kopácsolás. "A madarak dobolása a fészkelési revírt jelzi és főként száraz, jól rezonáló ágakon csinálják. Ha találnak rosszul megépített, hanyagul rögzített ereszcsatornát, vagy egyéb bádogozást, akkor azt használják, mert messzebbre hallatszik. Javítása lehetséges, kell hozzá állvány és gondos hozzáértő munka" - teszi hozzá olvasónk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?