Széthordják a frissen felújított társasházakat: ki a felelős?

Pénzcentrum
2013. május 14. 11:37

Agresszív madarak gyakran milliós nagyságrendű károkat okoznak újépítésű, vagy frissen szigetelt lakóházakban. A homlokzatokban okozott kárért ugyanakkor kizárólag a kivitelező a felelős.

Nemrég megjelent, "Brutális pusztítás: szétbontják a frissen szigetelt társasházakat" c. cikkünkre reagálva elgondolkodtató levél érkezett a szerkesztőségünkbe. Olvasónk véleménye szerint ugyanis a nagyvárosainkban jelentkező harkályproblémáért, így például a frissen szigetelt társasházak idő előtti állagromlásáért nem a madarak a felelősek, hanem kizárólag a gondatlan, hanyag kivitelezés. "Ha a harkályok által okozott károkat megvizsgáljuk, mindig a hibás kivitelezés nyomaira bukkanunk. Ez azért is különösen bosszantó, mert a hibák tartósan nem javíthatók, csak a burkolat teljes elbontásával és újra építésével" - írja levelében építőmérnök, műszaki ellenőr képzettségű olvasónk.

Mint azt cikkünkben megírtuk, továbbra is aktuális a harkályprobléma Budapesten. 2009 nyárközép óta, ha nem is túl nagy számban, de folyamatosak a bejelentések: harkályok méretes lyukakat vájnak tégla és beton épületek szigetelésébe, illetve elvétve fa épületekbe vagy házak fa burkolatába. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tavalyi közleménye szerint további problémaként szokták jelezni a harkályok kora hajnali dobolását a fém ereszen, ami megkeseríti a lakók életét azzal, hogy lehetetlenné teszi a nyugodt alvást.

"A harkályok által a szigetelésekben okozott kárért kizárólag a kivitelező a felelős. Az utólagos fal hőszigeteléshez ma Magyarországon mindenki ért, akár a focihoz. A falon a madár csak akkor kopácsol, ha alatta vagy benne a rovar mozgását hallja. Ez a hőszigetelési munka precizitást, gondosságot, komoly technológiai fegyelmet követel meg. Maga a technológia megérdemelné, hogy önálló szakma legyen. Ma ezt a munkát kőműves, szobafestő, boldog és boldogtalan is elvégzi. Ezt a hőszigetelési formát német nyelvterületen dolgozták ki, az ottani technológiai fegyelem és precíz munkavégzéshez alkalmazkodva. Az eredmény csak akkor lesz 100 százalékos, ha az eredeti technológiai leírásban meghatározott minőségű anyagokat építik be, az ott leírt módon a technológiai idők betartásával. Ha a rendszer bármelyik tagját silányabb anyaggal helyettesítik vagy nem tartják be a munkamenetet, lehetőséget adnak a harkálynak a kártételre, mert bejutnak a rovarok a szigetelés alá" - írja olvasónk, aki több mint két évtizedig a Madártani Egyesületnek is tagja volt.

"Idehaza erre a tevékenységre mondja az iparosok jelentős része, hogy "jó lesz az úgy is" vagy "mi így szoktuk". Nálunk mostanra a többség már csak elveiben ragaszkodik az eredeti technológiához és a folyamat majdnem minden darabját kiváltotta valami jónak ítélt hasonlóval. Még azok is hajlamosak eltérni az eredeti recepttől, akik tanulták és esetleg vizsgáztak is belőle. Minden egyes lépésnek, anyagnak, segédanyagnak megvan a maga szerepe, amit évek alatt kísérleteztek ki. A hőszigetelő lapokat egy erre a célra kifejlesztett habarcs szerű ragasztóanyaggal, meghatározott technológia szerint ragasztják fel. Sajnos nagyon kevés az olyan iparos, aki az utólagos hőszigetelésben kiváló minőségi munkát végez" - foglalja össze olvasónk.

A hanyag kivitelezésre olvasónk példát is említ: "körülbelül 10 évvel ezelőtt a budai hegyekben két egymástól alig 50 méterre álló házból az egyiket kikezdték a harkályok, a másikat nem. A két hőszigetelést természetesen két különböző iparos végezte. A problémára tehát hatékony megoldás a precíz gondos munka. Hanyag kivitelezés esetén a kőzetgyapot sem megoldás."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A károkozáson túl további problémaként szokták jelezni a harkályok kora hajnali dobolását a fém ereszen, ami megkeseríti a lakók életét azzal, hogy lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. A harkályok "ébresztő muzsikája" nem meglepő, a madarak harsány hangadással jelzik társaiknak területüket, illetve a párválasztás során is fontos szerepet játszik a hangos kopácsolás. "A madarak dobolása a fészkelési revírt jelzi és főként száraz, jól rezonáló ágakon csinálják. Ha találnak rosszul megépített, hanyagul rögzített ereszcsatornát, vagy egyéb bádogozást, akkor azt használják, mert messzebbre hallatszik. Javítása lehetséges, kell hozzá állvány és gondos hozzáértő munka" - teszi hozzá olvasónk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem