27 °C Budapest

Filléres nyaralókat is találunk a Balaton partján

Pénzcentrum
2013. május 11. 16:03

A-tól Zs-ig, a legolcsóbbtól a legdrágábbig, a tanyától a kúriáig - gyakorlatilag mindenre van kereslet a Balaton partján, a kínálatról nem is szólva. A Balaton-parti ingatlanpiacon szembetűnő aktivitás tapasztalható, és ami különösen örvendetes, már vevő is akad. Talán emlékszünk még a pár évvel ezelőtti elkeserítő állapotokra - a sorra záró vendéglátóhelyekre, pangó strandokra és tobzódó "eladó" táblákra, amikor a szűk két hónapot kivéve csaknem megállt az élet a tónál. Úgy tűnik, évről-évre egyre jobban szeretjük a Balatont.

Az örvendetes tendencia a Balaton ingatlanpiacán is leképeződik - mind a vevői, mind az eladói oldalon szembetűnő az aktivitás. Üröm az örömben, hogy a piac élénkülése elsősorban az árak jelentős, a néhány évvel ezelőtti szintekhez viszonyított 20-30%-os csökkenésének, és a devizahitelek miatti kvázi kényszerértékesítéseknek tudható be. A balatoni nyaralók zömét jellemzően nem devizahitelből vásárolták, így technikai értelemben vett kényszerértékesítés ritkán fordul elő, de az elsődlegesen használt lakóingatlanokra felvett hitelek bedőlése vagy a törlesztő részletek emelkedése miatt a tulajdonosok sokszor a második ingatlanukban álló tartalékok felszabadítása mellett döntenek.

A generációváltás, és a magyar lakosság szerényebb anyagi lehetőségei szintén fontos tényezőként merülnek fel. Az idősebb tulajdonosi generáció már "kiöregedett", nem tudja fenntartani a nyaralóját, így inkább annak értékesítése mellett dönt. Hasonlóan, akik korábban nagyobb nyaralót engedhettek meg maguknak, azok ma arra kényszerülnek, hogy kisebbre cseréljék azt.

Ausztráliától Kanadáig?

"A magyarokon kívül Ausztráliától Kanadáig, Oroszországtól Venezueláig, mindenhonnan érkeznek külföldi vevők, főleg expatrióták"- mondja Vincze László, a siófoki Balaton Beach Ingatlanközvetítő Kft. ügyvezető igazgatója. Bár ezzel a véleménnyel sokan vitatkoznak - az általunk megkérdezett közvetítők tapasztalata szerint a magyar vevők dominanciája egyértelmű. A korábbi német, osztrák, holland érdeklők eltűntek, és az orosz, ukrán dömpingről szóló legendák sem állják meg maradéktalanul a helyüket. Ez alól talán Hévíz, és a közel eső balatoni régió a kivétel.

Mindenesetre abban megegyeznek a tapasztalatok, hogy a külföldi vevők a nagyobb, drágább, igényesebb ingatlanokat keresik, mondhatni inkább a kúriákat, villákat, ritkaságszámba menő vízparti ingatlanokat.

A közvetítők a magyar vevőkörön belül két tipikus csoportot emeltek ki. Egyrészről a csendesebb éveikre készülődő, nyugdíj előtt álló korosztály, másrészről a családdal, kis gyerekekkel rendelkező 30-as éveikben járó fiatalok vásárolnak előszeretettel Balaton-parti ingatlant. Mindkét réteg szerényebb igényekkel érkezik, akadnak azonban szép számmal olyanok is, akiknek a 40-60 milliós készpénzes vásárlás sem jelent gondot.

Tanyától a kúriáig

Az kínálat és az árak a tó körül szélesen szóródnak, az árszínvonal a Balatonfüred és Siófok környékén a legmagasabb, ezeket követi a keszthelyi és a balatonlellei régió. Az árazást tekintve általánosságban elmondható, hogy minél közelebb van az ingatlan a Balatonhoz, annál drágább. A nagyobb, kedvelt városokhoz képest a kisebb településeken az árak jelentősen alacsonyabbak. A ma általánosnak nevezhető lakáspiaci gyakorlatnak megfelelően átlagosan 10-15%-os alkulehetőség van az árakban, jóllehet sok vevő irreális, 30-40 százalékos alkura számít. A piac sokszínűsége miatt az egyedi megállapodások és az alkalmi vételek gyakoriak.

(Forrás: alfaingatlan.hu)

A vásárlók zöme tehát magyar, akik jellemzően 15 millió alatt keresnek ingatlanokat. Nagyon kedvelt és jó ár-érték arányú kategória a 7-9 millió forintos, a parttól néhány utcányira lévő nyaraló, amelyek sok esetben - a korábbi balatoni építkezési szokásoknak megfelelően - egy ikerház egyik felét jelentik. 800-900 méterre a parttól ugyanez az ingatlan akár egy millióval olcsóbban is megvásárolható. A nagyobb, télen is hasznosítható családi házak már inkább a 14-25 milliós kategóriában keresendők. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy Balatonfüred és Siófok kínálatában ez a tipizálás kevéssé értelmezhető, már csak a településszerkezet miatt is - pl. Balatonfüreden a 71- es út part felőli oldalán ez a kategória szinte nem is létezik.)

"Egy keszthelyi, panorámával és nagy kerttel rendelkező, a parttól 1,5-2 km-re lévő nyaraló 15 milliós áráért Balatonfüreden már csak bőven a parttól 3-4 km-re lévő ingatlant találunk. Ugyanez a kaliber Balatonlellén már 11-12 millióért megvásárolható" - világítja meg a viszonylagos árkülönbségeket Benna Zsolt, a balatonfüredi Otthon Centrum irodavezetője. "Balatonfüred környékén a 15, plusz-mínusz 1-2 milliós nyaralók a legkeresettebbek. Az északi part kínálatában ugyanakkor sok a 70-90 millió forint környékére taksált ingatlan, ezek értéke öt évvel ezelőtt akár a 110-120 millió forintot is elérte" - teszi hozzá.

Az újszerű, viszonylag nagy alapterületű vízparti ingatlanok ritka kincsnek számítanak, ennek megfelelően a vételáruk is nagyságrendekkel magasabb, és csak szűk vásárlóréteg engedheti meg magának. Erős a jelenléte azonban annak a vásárlói szegmensnek, akik kimondottan a prémium vagy luxus kategóriát keresik. Ebbe belefér a luxus apartmanként hirdetett siófoki lakóparki lakás 25-35 millióért, de a tihanyi, panorámás presztízsnyaraló, vagy teljes felszereltségű kúria is. Itt a határ a csillagos ég - 60 milliótól 750 millióig.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Viskó és Aranypart

Speciális szegmensnek számít, és nagyon jó vételi lehetőségeket tartogat a Balaton un. második vonala. Pár évvel ezelőtt még csaknem elképzelhetetlen lett volna 3-4 millióért balatoni üdülőt venni, itt egy szerényebbet ennyiért is találni. Ebben a vonalban nagyobb, jobban felszerelt családi házakat is kínálnak 7-8 millió forintért. Különösen kedveltek a páratlan természeti adottságokkal rendelkező Badacsony feletti régiók, amelyek kiemelkednek az átlagkínálatból.

(Forrás: elvit.hu)

A Balaton mellett szűk a kínálat az újépítésű vagy újszerű ingatlanokból, bár erre is akad példa, elvétve építenek kis lakásszámú társasházakat. Balatonalmádiban például egy hatlakásos újépítésű társasházban egy 30 nm körüli lakás 11-12 millió forint környékén vásárolható meg, míg a 60-70 négyzetmétereseket 20-22 millió forintért kínálják. A legtöbb újépítésű, vagy újszerű lakás Siófokon van. Számos apartmanház gyakorlatilag saját standdal rendelkezik, itt egy kétszobás átlaglakás ára nagyvonalakban 25-28 millió forint környékén alakul.

"A csúcsidőszak a balatoni ingatlanpiacon nyilván a tavasz és a nyár, bár valamennyire jellemző a szezonalitás, de azért nem mondható el, hogy télen teljesen megáll az élet. A piac ilyenkor lassabban mozog, már csak logisztikai nehézségek miatt is, hiszen a szezonon kívül jellemzően sem az eladók, sem a vevők sem tartózkodnak a tónál. Az árak éppen ezért átmenetileg alacsonyabb szintre tolódhatnak" - mondja Vincze.

Igazi áttörés?

A Balaton-parti városokban az elmúlt években nagy léptékű infrastruktúra és turisztikai fejlesztések történtek. Több város használta ki az uniós támogatásokat esztétikai felújításokra, attrakció- és szolgáltatásfejlesztésre. A hagyományos fürdő-, sétány- és hotelfejlesztések mellett akár műjégpályával, vízi játszótérrel, ökoturisztikai fejlesztésekkel, élmény-sétánnyal, interaktív borászattal vagy gasztronómiai múzeummal is találkozhatunk majd a következő szezonban.

Az igyekezet a Balaton körül tehát nagy, és hosszabb távon ez komoly értéknövelő tényező lehet majd az érintett települések ingatlankínálatában. Ezzel együtt azonban az általános ingatlanpiaci tendenciák alól a tó környéke sem vonhatja ki magát. Az aktivitás relatíve intenzív, igazán látványos eredményekre azonban csak akkor számíthatunk, ha a hazai gazdasági klíma, a vásárlóerő és a finanszírozási környezet számottevően javul.

A felújított balatonfüredi vitorláskikötő (Forrás: ilovebalaton.hu)

A lakáspiaci sarokpontok a Balatonon is érvényesek: a jó állapotú ingatlanok, jó helyen, megfelelően árazva hamar - akár két-három hét alatt - elkelnek, a rosszabb állapotú, előnytelen lokációjú házak, nyaralók viszont jó eséllyel beragadnak. Bár az elmúlt években az árak valóban nagyot zuhantak, sok esetben a vevők már-már arcpirítóan irreális elképzelésekkel érkeznek. Az eladási kényszer ugyanakkor nem olyan erős, így a vevői és az eladói árelvárások messze nem találkoznak, a tranzakciók pedig elhúzódnak. Egetrengető értékesítési számokra így valószínűleg a Balaton-parton is jó ideig várhatunk még.

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?