Brutális pusztítás: szétbontják a frissen szigetelt társasházakat

Pénzcentrum
2013. május 11. 08:02

Továbbra is aktuális a harkályprobléma Budapesten. Az agresszív madarak gyakran milliós nagyságrendű károkat okoznak az újépítésű, vagy frissen szigetelt lakóházakban.

Továbbra is aktuális a harkályprobléma Budapesten - tudtuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sajtóosztályától. 2009 nyárközép óta, ha nem is túl nagy számban, de folyamatosak a bejelentések: harkályok lyukakat vájnak tégla és beton épületek szigetelésébe, illetve elvétve fa épületekbe vagy házak fa burkolatába. Az egyesület tavalyi közleménye szerint további problémaként szokták jelezni a harkályok kora hajnali dobolását a fém ereszen, ami megkeseríti a lakók életét azzal, hogy lehetetlenné teszi a nyugodt alvást.

A lakóházakra veszélyes, s az alvást megzavaró madárpopuláció tehát továbbra is jelen van a városban - ezek a elvárosiasodott madarak bárhol megélnek, ahol néhány fa van, így 15-20 fából álló belvárosi közparkokban, vagy a panelépületek között létesített zöld felületeken. Az agreszív madarak gyakran milliós nagyságrendű károkat okoznak az újépítésű, vagy frissen szigetelt lakóházakban. Az, hogy a harkályok pontosan miért vájnak méretes lyukakat a frissen szigetelt házak homlokzatába még a szakemberek számára is talány. Egy biztos, a madarak a faépületekre, illetve épületek faszerkezeteire korábban is nagy veszélyt jelentettek. A nem jól felületkezelt fában ugyanis megtelepednek azok a farontó bogár fajok, amelyek lárvái táplálékot jelentenek a harkály számára. 

Bár meglepő, de egyrészt ugyanez a jelenség állhat a frissen szigetelt házak rongálódása mögött is. Tökéletes kivitelezés ugyanis többnyire nem létezik. A szigetelési eljárás szerint a szigetelőanyagra üvegszövet-háló, ragasztóanyag és homlokzati színező vakolat kerül. Az építéskor általános eljárás, hogy a hőszigetelő táblákat habarcsfoltokkal ragasztják föl, a foltok között pedig üregek maradnak. Ezekbe a légrésekbe viszont könnyedén bejuthatnak az apró rovarok, és a madarak is megtalálják rajta azokat a pontokat, ahol feltörhető a többrétegű borítás.

Másrészt az is elképzelhető, hogy a madarak jelzőfaként, pusztán a kopácsolás hangja kedvéért használják a homlokzatokat. A harkályok ugyanis harsány hangadással jelzik társaiknak területüket, illetve a párválasztás során is fontos szerepet játszik a hangos kopácsolás. Mindezeket az is alátámasztja, hogy a városi harkályok általában azon a falon munkálkodnak, amely az élőhelyük felé néz. A legnagyobb gondot viszont az jelenti, hogy a problémára egyelőre nincs hatékony megoldás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azok a burkolatok, amelyek elég kemények ahhoz, hogy a harkályok - amelyek csőr és koponyaszerkezete a "kopogtató" életmódhoz specializálódott - ne tudják átütni, vagy elég simák hogy ne tudjanak megkapaszkodni, nagyon drágák. Üveggel, kőlapokkal, betonnal vagy márvánnyal burkolni minden épületet nyilvánvalóan nem járható út.  Így megoldást csak az új szigetelő eljárások vagy a meglévő szigetelések általános védelme hozhat. A kőzetgyapot szigetelés például ellenáll a harkályoknak, ez viszont némileg drágább a hagyományos szigetelőanyagoknál. Ugyanakkor a panelprogramokban többnyire az olcsóbb, Hungarocell-típusú anyagokat használták. De jó lehet a madarak ellen az is , ha eltartó háló kerül a burkolatra. A biológiai védekezés (riasztás) alkalmazott módszereinek hatékonysága viszont megkérdőjelezhető, ráadásul ehhez zöldhatósági engedély is szükséges.

A károsultaknak a harkályokkal kapcsolatos problémáikkal - beleértve a riasztási engedély kérelmet is - a területileg illetékes zöldhatósághoz kell fordulniuk. De nem árt tudni, hogy gyakorlat hiányában a kártérítési törvény sem feltétlenül védi a lakóközösségeket. A hatóság többnyire a tulajdonos károkozás megelőzésével kapcsolatos felelősségét hangsúlyozza. Az MME tavalyi közleménye szerint szükség lenne egy madártani, természetvédelmi, biztosítási, jogi, építéstechnológiai, szabványügyi szakemberekből álló munkacsoport létrehozására, amely megvizsgálná egyrészt a probléma biztosítási kezelésének lehetőségét, másrészt a káresetek megelőzése érdekében segítene kidolgozni garantált és elfogadható árú "harkálybiztos" falburkolási technológiákat.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?