26 °C Budapest

Brutális pusztítás: szétbontják a frissen szigetelt társasházakat

Pénzcentrum
2013. május 11. 08:02

Továbbra is aktuális a harkályprobléma Budapesten. Az agresszív madarak gyakran milliós nagyságrendű károkat okoznak az újépítésű, vagy frissen szigetelt lakóházakban.

Továbbra is aktuális a harkályprobléma Budapesten - tudtuk meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sajtóosztályától. 2009 nyárközép óta, ha nem is túl nagy számban, de folyamatosak a bejelentések: harkályok lyukakat vájnak tégla és beton épületek szigetelésébe, illetve elvétve fa épületekbe vagy házak fa burkolatába. Az egyesület tavalyi közleménye szerint további problémaként szokták jelezni a harkályok kora hajnali dobolását a fém ereszen, ami megkeseríti a lakók életét azzal, hogy lehetetlenné teszi a nyugodt alvást.

A lakóházakra veszélyes, s az alvást megzavaró madárpopuláció tehát továbbra is jelen van a városban - ezek a elvárosiasodott madarak bárhol megélnek, ahol néhány fa van, így 15-20 fából álló belvárosi közparkokban, vagy a panelépületek között létesített zöld felületeken. Az agreszív madarak gyakran milliós nagyságrendű károkat okoznak az újépítésű, vagy frissen szigetelt lakóházakban. Az, hogy a harkályok pontosan miért vájnak méretes lyukakat a frissen szigetelt házak homlokzatába még a szakemberek számára is talány. Egy biztos, a madarak a faépületekre, illetve épületek faszerkezeteire korábban is nagy veszélyt jelentettek. A nem jól felületkezelt fában ugyanis megtelepednek azok a farontó bogár fajok, amelyek lárvái táplálékot jelentenek a harkály számára. 

Bár meglepő, de egyrészt ugyanez a jelenség állhat a frissen szigetelt házak rongálódása mögött is. Tökéletes kivitelezés ugyanis többnyire nem létezik. A szigetelési eljárás szerint a szigetelőanyagra üvegszövet-háló, ragasztóanyag és homlokzati színező vakolat kerül. Az építéskor általános eljárás, hogy a hőszigetelő táblákat habarcsfoltokkal ragasztják föl, a foltok között pedig üregek maradnak. Ezekbe a légrésekbe viszont könnyedén bejuthatnak az apró rovarok, és a madarak is megtalálják rajta azokat a pontokat, ahol feltörhető a többrétegű borítás.

Másrészt az is elképzelhető, hogy a madarak jelzőfaként, pusztán a kopácsolás hangja kedvéért használják a homlokzatokat. A harkályok ugyanis harsány hangadással jelzik társaiknak területüket, illetve a párválasztás során is fontos szerepet játszik a hangos kopácsolás. Mindezeket az is alátámasztja, hogy a városi harkályok általában azon a falon munkálkodnak, amely az élőhelyük felé néz. A legnagyobb gondot viszont az jelenti, hogy a problémára egyelőre nincs hatékony megoldás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azok a burkolatok, amelyek elég kemények ahhoz, hogy a harkályok - amelyek csőr és koponyaszerkezete a "kopogtató" életmódhoz specializálódott - ne tudják átütni, vagy elég simák hogy ne tudjanak megkapaszkodni, nagyon drágák. Üveggel, kőlapokkal, betonnal vagy márvánnyal burkolni minden épületet nyilvánvalóan nem járható út.  Így megoldást csak az új szigetelő eljárások vagy a meglévő szigetelések általános védelme hozhat. A kőzetgyapot szigetelés például ellenáll a harkályoknak, ez viszont némileg drágább a hagyományos szigetelőanyagoknál. Ugyanakkor a panelprogramokban többnyire az olcsóbb, Hungarocell-típusú anyagokat használták. De jó lehet a madarak ellen az is , ha eltartó háló kerül a burkolatra. A biológiai védekezés (riasztás) alkalmazott módszereinek hatékonysága viszont megkérdőjelezhető, ráadásul ehhez zöldhatósági engedély is szükséges.

A károsultaknak a harkályokkal kapcsolatos problémáikkal - beleértve a riasztási engedély kérelmet is - a területileg illetékes zöldhatósághoz kell fordulniuk. De nem árt tudni, hogy gyakorlat hiányában a kártérítési törvény sem feltétlenül védi a lakóközösségeket. A hatóság többnyire a tulajdonos károkozás megelőzésével kapcsolatos felelősségét hangsúlyozza. Az MME tavalyi közleménye szerint szükség lenne egy madártani, természetvédelmi, biztosítási, jogi, építéstechnológiai, szabványügyi szakemberekből álló munkacsoport létrehozására, amely megvizsgálná egyrészt a probléma biztosítási kezelésének lehetőségét, másrészt a káresetek megelőzése érdekében segítene kidolgozni garantált és elfogadható árú "harkálybiztos" falburkolási technológiákat.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM