21 °C Budapest

Botrányos lakáshirdetések: képeken a magyar megtévesztés

Pénzcentrum
2013. április 12. 11:33

Botrányos alaprajzokkal találkozhat az, aki ingatlanvásárlásra adja a fejét. A hirdetési portálokon megjelenő skiccek többnyire a hazai ingatlanközvetítők hozzánemértéséről tanúskodnak.

Siralmas a helyzet a hazai ingatlanközvetítői piacon. Az ingatlanhirdetésekben megjelenő rossz fotók, a helyesírási hibáktól hemzsegő, értelmezhetetlen ajánlók mind-mind a magyar ingatlanközvetítői szakma dilettantizmusáról árulkodnak. Szakértők véleménye szerint a legnagyobb problémát mégis a hirdetésekben megjelenő alaprajzok kritikán aluli minősége okozza. "Sajnos a hazai ingatlanpiacon jellemzően a valóságtól eltérő, a vásárlókat megtévesztő, az ingatlan problémáit, korlátait elfedő rajzok jelennek meg a hirdetésekben. De hatalmas probléma a területszámítás is, amelynél a vitát legtöbbször a teraszok, erkélyek, loggiák okozzák" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Nagy Zsolt, okleveles építészmérnök.

Egy lakás, két alaprajz (Forrás: ingatlan.com)

Az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálon tett látogatásunk alátámasztja a fent elhangzottakat. Mivel ritka, mint a fehér holló a kizárólagos szerződés a magyar piacon, így egy adott ingatlant több közvetítő is kínál. Így az sem meglepő, hogy ugyanazon ingatlant különböző árakon, eltérő fotókkal, s ajánlókkal is megtalálhatunk a kínálatban. A különböző közvetítők pedig eltérő alaprajzokat csatolnak a hirdetések mellé, melyek gyakorta igen megtévesztőek lehetnek (tisztelet a kivételeknek - a szerk.). Az alaprajzok jobb esetben egy könnyen kezelhető célszoftver, rosszabb esetben pedig "Ms Paint" segítségével készülnek, de találkozni beszkennelt ceruzarajzzal is a felhozatalban. A legtöbb típus közös jellemzője ugyanakkor, hogy nélkülöznek szinte minden szakmaiságot (ismét tisztelet a kivételeknek - a szerk.).

Pedig egy tudatos vásárlónak ennél többre van szüksége. Arról nem is beszélve, hogy a pontos alaprajz az eladó, így az ingatlanos szakember munkáját is megkönnyíti. "Az ingatlanról készített jó rajz mind az eladónak, mind a vevőnek hasznos lehet. Fontos szempont a méretek, területek, szerkezeti vastagságok valós ábrázolása. Ez nem csak a helyiségek elrendezésénél, hanem az ablakok ajtók pozíciójánál is lényeges, mivel ezek nagymértékben befolyásolják a későbbi használatot, berendezhetőséget" - mondta el a lapunk által megkérdezett tervező mérnök.

Egy lakás, két alaprajz (Forrás: ingatlan.com)

A komolyabb átalakítások miatt azonban már olyan részletezettségű tervek szükségesek, amelyek már nem lehetnek részei a hirdeteseknek. Komolyabb érdeklődés esetén tehát mindenképp kérjük ki szakember - építész, belsőépítész - véleményét, aki szakmai tapasztalatai alapján gondolatébresztő ötletekkel szolgálhat álmaink ingatlanjának kialakításához. De az első helyszíni szemle során bizalomra adhat okot az is, ha a lakás komplett műszaki dokumentációját meg lehet nézni, esetleg le lehet másolni. A fentebb vázolt helyzet tehát semmiképp sem rózsás. Egy azonban biztos, az ingtlanpiac mélyrepülése mindenképp tisztíthatja a jelenleg működő ingalanos "szakember"-gárdát is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?