24 °C Budapest

Botrányos lakáshirdetések: képeken a magyar megtévesztés

Pénzcentrum
2013. április 12. 11:33

Botrányos alaprajzokkal találkozhat az, aki ingatlanvásárlásra adja a fejét. A hirdetési portálokon megjelenő skiccek többnyire a hazai ingatlanközvetítők hozzánemértéséről tanúskodnak.

Siralmas a helyzet a hazai ingatlanközvetítői piacon. Az ingatlanhirdetésekben megjelenő rossz fotók, a helyesírási hibáktól hemzsegő, értelmezhetetlen ajánlók mind-mind a magyar ingatlanközvetítői szakma dilettantizmusáról árulkodnak. Szakértők véleménye szerint a legnagyobb problémát mégis a hirdetésekben megjelenő alaprajzok kritikán aluli minősége okozza. "Sajnos a hazai ingatlanpiacon jellemzően a valóságtól eltérő, a vásárlókat megtévesztő, az ingatlan problémáit, korlátait elfedő rajzok jelennek meg a hirdetésekben. De hatalmas probléma a területszámítás is, amelynél a vitát legtöbbször a teraszok, erkélyek, loggiák okozzák" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Nagy Zsolt, okleveles építészmérnök.

Egy lakás, két alaprajz (Forrás: ingatlan.com)

Az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálon tett látogatásunk alátámasztja a fent elhangzottakat. Mivel ritka, mint a fehér holló a kizárólagos szerződés a magyar piacon, így egy adott ingatlant több közvetítő is kínál. Így az sem meglepő, hogy ugyanazon ingatlant különböző árakon, eltérő fotókkal, s ajánlókkal is megtalálhatunk a kínálatban. A különböző közvetítők pedig eltérő alaprajzokat csatolnak a hirdetések mellé, melyek gyakorta igen megtévesztőek lehetnek (tisztelet a kivételeknek - a szerk.). Az alaprajzok jobb esetben egy könnyen kezelhető célszoftver, rosszabb esetben pedig "Ms Paint" segítségével készülnek, de találkozni beszkennelt ceruzarajzzal is a felhozatalban. A legtöbb típus közös jellemzője ugyanakkor, hogy nélkülöznek szinte minden szakmaiságot (ismét tisztelet a kivételeknek - a szerk.).

Pedig egy tudatos vásárlónak ennél többre van szüksége. Arról nem is beszélve, hogy a pontos alaprajz az eladó, így az ingatlanos szakember munkáját is megkönnyíti. "Az ingatlanról készített jó rajz mind az eladónak, mind a vevőnek hasznos lehet. Fontos szempont a méretek, területek, szerkezeti vastagságok valós ábrázolása. Ez nem csak a helyiségek elrendezésénél, hanem az ablakok ajtók pozíciójánál is lényeges, mivel ezek nagymértékben befolyásolják a későbbi használatot, berendezhetőséget" - mondta el a lapunk által megkérdezett tervező mérnök.

Egy lakás, két alaprajz (Forrás: ingatlan.com)

A komolyabb átalakítások miatt azonban már olyan részletezettségű tervek szükségesek, amelyek már nem lehetnek részei a hirdeteseknek. Komolyabb érdeklődés esetén tehát mindenképp kérjük ki szakember - építész, belsőépítész - véleményét, aki szakmai tapasztalatai alapján gondolatébresztő ötletekkel szolgálhat álmaink ingatlanjának kialakításához. De az első helyszíni szemle során bizalomra adhat okot az is, ha a lakás komplett műszaki dokumentációját meg lehet nézni, esetleg le lehet másolni. A fentebb vázolt helyzet tehát semmiképp sem rózsás. Egy azonban biztos, az ingtlanpiac mélyrepülése mindenképp tisztíthatja a jelenleg működő ingalanos "szakember"-gárdát is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15