2 °C Budapest

Ezek a legkisebb lakások Budapesten: mégis milliókba kerülnek + képek

Pénzcentrum
2013. április 13. 08:08

Pofátlan-, a piacinál jóval magasabb négyzetméterárakon kínálják Budapest legkisebb, gyakran élhetetlen "lakásait".

Különleges lakásokat bemutató cikksorozatunkban ezúttal a legkisebb fővárosi ingatlanok, vagyis a mikrograzonok háza tájára kalauzoljuk el olvasóinkat. A körkép elkészítéséhez ezúttal is az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "lakás" kategóriába sorolt, maximum 15 négyzetméter alapterületű, fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

Mikrogarzon a Józsefvárosban (Forrás: ingatlan.com)

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes fővárosi kínálatnak csak egy része jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. Az adatbázisban közel 130 ingatlanhirdetést találtunk, mely nem lépi át a 15 négyzetméterben megállapított maximális mérethatárt. A statisztikák szerint a 15 négyzetméter alatti ingatlanok legnagyobb része - közel fele - a belvárosi kerületekben található, de akad hirdetés a budai-, és a pesti külső kerületekből is.

A legkisebb fővárosi ingatlanok 8 négyzetmétertől kezdődnek, többnyire galériázottak, s a zuhanyfülkés mellékhelyiség, illetve az aprócska konyhaszekrény mellett csoda, ha elfér bennük egy fotel a sarokban - vagy egy ablak. Nem, ez nem vicc, akad milliókért kínált, garzonlakásnak csúfolt, ablak nélküli raktárhelyiség is a piacon. Pedig az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet szerint a lakás legalább egy lakószobájának napfény által benapozottnak kell lennie (kivéve, ha ezt a település kialakult beépítése nem teszi lehetővé - a szerk.)! Bár a legkisebb lakások méretüket tekintve többnyire megfelelnek a minimum követelményeknek, azonban többségük egy engedélyezési eljáráson biztosan nem menne át. Gyakori probléma például, hogy a tisztálkodó helyiség, az illemhely nem önálló szellőzésű.

Mikrogarzon a Váci utcában (Forrás: ingatlan.com)

Az egyik legolcsóbb budapesti mikrogarzont a józsefvárosi Csobánc utcában kínálják megvételre. A teljes körűen felújított, 8 négyzetméteres lakásért 3 millió forintot kérnek jelenlegi tulajdonosai. S, bár a bútorok, gépek többsége is a vételár részét képezik, a lakás 375 ezer forintos négyzetméterára még így is jóval a kerületi átlag felett van. A prímet azonban mindenképp az a Váci utcai minigarzon viszi, amelynek négyzetméterára sok luxuslakásét is lepipálja. A Fővám tér közelében található, 9 négyzetméteres lakás irányára 7,5 millió forint. Esetében a 833 ezer forintos négyzetméterenkénti ár a legnívósabb lakóparkok szintjét közelíti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mikrogarzon a VII. kerületi István utcában (Forrás: ingatlan.com)

Bár igaz, hogy a Váci utca ingatlanpiaci szempontból kiemelt övezetnek számít - az átlagosnál jóval magasabb négyzetméterárakkal -, azonban ebben az esetben gyakorlatilag semmi nem indokolja ezt a drágaságot. Mint ahogy a legtöbb minigarzon esetében sem. Vélhetően a legtöbb tulajdonos az árazás során abba a hibába esik, hogy a valós piaci értéken egyszerűen nem érné meg számukra az ingatlan eladása a vesződést, ezért inkább túlértékelik a funkciókat. Szűk piaci szegmens révén mélyebb információ ugyanakkor nem áll rendelkezésünkre. Ahogy arról sincs adat, hogy ezeket az ingatlanokat, valójában kik keresik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm