21 °C Budapest

Ezek a legkisebb lakások Budapesten: mégis milliókba kerülnek + képek

Pénzcentrum
2013. április 13. 08:08

Pofátlan-, a piacinál jóval magasabb négyzetméterárakon kínálják Budapest legkisebb, gyakran élhetetlen "lakásait".

Különleges lakásokat bemutató cikksorozatunkban ezúttal a legkisebb fővárosi ingatlanok, vagyis a mikrograzonok háza tájára kalauzoljuk el olvasóinkat. A körkép elkészítéséhez ezúttal is az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "lakás" kategóriába sorolt, maximum 15 négyzetméter alapterületű, fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

Mikrogarzon a Józsefvárosban (Forrás: ingatlan.com)

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes fővárosi kínálatnak csak egy része jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. Az adatbázisban közel 130 ingatlanhirdetést találtunk, mely nem lépi át a 15 négyzetméterben megállapított maximális mérethatárt. A statisztikák szerint a 15 négyzetméter alatti ingatlanok legnagyobb része - közel fele - a belvárosi kerületekben található, de akad hirdetés a budai-, és a pesti külső kerületekből is.

A legkisebb fővárosi ingatlanok 8 négyzetmétertől kezdődnek, többnyire galériázottak, s a zuhanyfülkés mellékhelyiség, illetve az aprócska konyhaszekrény mellett csoda, ha elfér bennük egy fotel a sarokban - vagy egy ablak. Nem, ez nem vicc, akad milliókért kínált, garzonlakásnak csúfolt, ablak nélküli raktárhelyiség is a piacon. Pedig az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet szerint a lakás legalább egy lakószobájának napfény által benapozottnak kell lennie (kivéve, ha ezt a település kialakult beépítése nem teszi lehetővé - a szerk.)! Bár a legkisebb lakások méretüket tekintve többnyire megfelelnek a minimum követelményeknek, azonban többségük egy engedélyezési eljáráson biztosan nem menne át. Gyakori probléma például, hogy a tisztálkodó helyiség, az illemhely nem önálló szellőzésű.

Mikrogarzon a Váci utcában (Forrás: ingatlan.com)

Az egyik legolcsóbb budapesti mikrogarzont a józsefvárosi Csobánc utcában kínálják megvételre. A teljes körűen felújított, 8 négyzetméteres lakásért 3 millió forintot kérnek jelenlegi tulajdonosai. S, bár a bútorok, gépek többsége is a vételár részét képezik, a lakás 375 ezer forintos négyzetméterára még így is jóval a kerületi átlag felett van. A prímet azonban mindenképp az a Váci utcai minigarzon viszi, amelynek négyzetméterára sok luxuslakásét is lepipálja. A Fővám tér közelében található, 9 négyzetméteres lakás irányára 7,5 millió forint. Esetében a 833 ezer forintos négyzetméterenkénti ár a legnívósabb lakóparkok szintjét közelíti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mikrogarzon a VII. kerületi István utcában (Forrás: ingatlan.com)

Bár igaz, hogy a Váci utca ingatlanpiaci szempontból kiemelt övezetnek számít - az átlagosnál jóval magasabb négyzetméterárakkal -, azonban ebben az esetben gyakorlatilag semmi nem indokolja ezt a drágaságot. Mint ahogy a legtöbb minigarzon esetében sem. Vélhetően a legtöbb tulajdonos az árazás során abba a hibába esik, hogy a valós piaci értéken egyszerűen nem érné meg számukra az ingatlan eladása a vesződést, ezért inkább túlértékelik a funkciókat. Szűk piaci szegmens révén mélyebb információ ugyanakkor nem áll rendelkezésünkre. Ahogy arról sincs adat, hogy ezeket az ingatlanokat, valójában kik keresik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?