Ezek a legkisebb lakások Budapesten: mégis milliókba kerülnek + képek

Pénzcentrum
2013. április 13. 08:08

Pofátlan-, a piacinál jóval magasabb négyzetméterárakon kínálják Budapest legkisebb, gyakran élhetetlen "lakásait".

Különleges lakásokat bemutató cikksorozatunkban ezúttal a legkisebb fővárosi ingatlanok, vagyis a mikrograzonok háza tájára kalauzoljuk el olvasóinkat. A körkép elkészítéséhez ezúttal is az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "lakás" kategóriába sorolt, maximum 15 négyzetméter alapterületű, fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

Mikrogarzon a Józsefvárosban (Forrás: ingatlan.com)

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes fővárosi kínálatnak csak egy része jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. Az adatbázisban közel 130 ingatlanhirdetést találtunk, mely nem lépi át a 15 négyzetméterben megállapított maximális mérethatárt. A statisztikák szerint a 15 négyzetméter alatti ingatlanok legnagyobb része - közel fele - a belvárosi kerületekben található, de akad hirdetés a budai-, és a pesti külső kerületekből is.

A legkisebb fővárosi ingatlanok 8 négyzetmétertől kezdődnek, többnyire galériázottak, s a zuhanyfülkés mellékhelyiség, illetve az aprócska konyhaszekrény mellett csoda, ha elfér bennük egy fotel a sarokban - vagy egy ablak. Nem, ez nem vicc, akad milliókért kínált, garzonlakásnak csúfolt, ablak nélküli raktárhelyiség is a piacon. Pedig az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet szerint a lakás legalább egy lakószobájának napfény által benapozottnak kell lennie (kivéve, ha ezt a település kialakult beépítése nem teszi lehetővé - a szerk.)! Bár a legkisebb lakások méretüket tekintve többnyire megfelelnek a minimum követelményeknek, azonban többségük egy engedélyezési eljáráson biztosan nem menne át. Gyakori probléma például, hogy a tisztálkodó helyiség, az illemhely nem önálló szellőzésű.

Mikrogarzon a Váci utcában (Forrás: ingatlan.com)

Az egyik legolcsóbb budapesti mikrogarzont a józsefvárosi Csobánc utcában kínálják megvételre. A teljes körűen felújított, 8 négyzetméteres lakásért 3 millió forintot kérnek jelenlegi tulajdonosai. S, bár a bútorok, gépek többsége is a vételár részét képezik, a lakás 375 ezer forintos négyzetméterára még így is jóval a kerületi átlag felett van. A prímet azonban mindenképp az a Váci utcai minigarzon viszi, amelynek négyzetméterára sok luxuslakásét is lepipálja. A Fővám tér közelében található, 9 négyzetméteres lakás irányára 7,5 millió forint. Esetében a 833 ezer forintos négyzetméterenkénti ár a legnívósabb lakóparkok szintjét közelíti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mikrogarzon a VII. kerületi István utcában (Forrás: ingatlan.com)

Bár igaz, hogy a Váci utca ingatlanpiaci szempontból kiemelt övezetnek számít - az átlagosnál jóval magasabb négyzetméterárakkal -, azonban ebben az esetben gyakorlatilag semmi nem indokolja ezt a drágaságot. Mint ahogy a legtöbb minigarzon esetében sem. Vélhetően a legtöbb tulajdonos az árazás során abba a hibába esik, hogy a valós piaci értéken egyszerűen nem érné meg számukra az ingatlan eladása a vesződést, ezért inkább túlértékelik a funkciókat. Szűk piaci szegmens révén mélyebb információ ugyanakkor nem áll rendelkezésünkre. Ahogy arról sincs adat, hogy ezeket az ingatlanokat, valójában kik keresik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem