Ezek a legkisebb lakások Budapesten: mégis milliókba kerülnek + képek

Pénzcentrum
2013. április 13. 08:08

Pofátlan-, a piacinál jóval magasabb négyzetméterárakon kínálják Budapest legkisebb, gyakran élhetetlen "lakásait".

Különleges lakásokat bemutató cikksorozatunkban ezúttal a legkisebb fővárosi ingatlanok, vagyis a mikrograzonok háza tájára kalauzoljuk el olvasóinkat. A körkép elkészítéséhez ezúttal is az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "lakás" kategóriába sorolt, maximum 15 négyzetméter alapterületű, fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

Mikrogarzon a Józsefvárosban (Forrás: ingatlan.com)

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes fővárosi kínálatnak csak egy része jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. Az adatbázisban közel 130 ingatlanhirdetést találtunk, mely nem lépi át a 15 négyzetméterben megállapított maximális mérethatárt. A statisztikák szerint a 15 négyzetméter alatti ingatlanok legnagyobb része - közel fele - a belvárosi kerületekben található, de akad hirdetés a budai-, és a pesti külső kerületekből is.

A legkisebb fővárosi ingatlanok 8 négyzetmétertől kezdődnek, többnyire galériázottak, s a zuhanyfülkés mellékhelyiség, illetve az aprócska konyhaszekrény mellett csoda, ha elfér bennük egy fotel a sarokban - vagy egy ablak. Nem, ez nem vicc, akad milliókért kínált, garzonlakásnak csúfolt, ablak nélküli raktárhelyiség is a piacon. Pedig az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet szerint a lakás legalább egy lakószobájának napfény által benapozottnak kell lennie (kivéve, ha ezt a település kialakult beépítése nem teszi lehetővé - a szerk.)! Bár a legkisebb lakások méretüket tekintve többnyire megfelelnek a minimum követelményeknek, azonban többségük egy engedélyezési eljáráson biztosan nem menne át. Gyakori probléma például, hogy a tisztálkodó helyiség, az illemhely nem önálló szellőzésű.

Mikrogarzon a Váci utcában (Forrás: ingatlan.com)

Az egyik legolcsóbb budapesti mikrogarzont a józsefvárosi Csobánc utcában kínálják megvételre. A teljes körűen felújított, 8 négyzetméteres lakásért 3 millió forintot kérnek jelenlegi tulajdonosai. S, bár a bútorok, gépek többsége is a vételár részét képezik, a lakás 375 ezer forintos négyzetméterára még így is jóval a kerületi átlag felett van. A prímet azonban mindenképp az a Váci utcai minigarzon viszi, amelynek négyzetméterára sok luxuslakásét is lepipálja. A Fővám tér közelében található, 9 négyzetméteres lakás irányára 7,5 millió forint. Esetében a 833 ezer forintos négyzetméterenkénti ár a legnívósabb lakóparkok szintjét közelíti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikrogarzon a VII. kerületi István utcában (Forrás: ingatlan.com)

Bár igaz, hogy a Váci utca ingatlanpiaci szempontból kiemelt övezetnek számít - az átlagosnál jóval magasabb négyzetméterárakkal -, azonban ebben az esetben gyakorlatilag semmi nem indokolja ezt a drágaságot. Mint ahogy a legtöbb minigarzon esetében sem. Vélhetően a legtöbb tulajdonos az árazás során abba a hibába esik, hogy a valós piaci értéken egyszerűen nem érné meg számukra az ingatlan eladása a vesződést, ezért inkább túlértékelik a funkciókat. Szűk piaci szegmens révén mélyebb információ ugyanakkor nem áll rendelkezésünkre. Ahogy arról sincs adat, hogy ezeket az ingatlanokat, valójában kik keresik.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM