Újabb teher a lakásbérlőknek: áremelés a láthatáron

Pénzcentrum
2012. október 2. 15:04

Országszerte rendeznék a szociális bérlakások helyzetét. Legalábbis erre utal, hogy számos önkormányzat a lakbér növelését, és a szociális lakbértámogatás csökkentését tervezi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egységesen 3,9 százalékkal emelkedne a lakbér 2013. január 1-jétől a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló lakásokban; a vonatkozó rendeletmódosításról szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.


Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes indítványában a 3,9 százalékos, vagyis a 2011-es inflációs mértéknek megfelelő emelést határozott meg. Ez egy összkomfortos, szociális alapon bérbe vett lakásnál négyzetméterenként 336 forint havidíjat tenne ki, míg egy piaci alapon kiadott összkomfortos lakás esetén négyzetméterenként 873 forintos havi költséggel járna - olvasható az előterjesztésben.

Korábban: "Szuperolcsó bérlakások: ilyen ház még nem volt Magyarországon"

A javaslatban újdonság, hogy a nem szociális alapon bérlő lakóknál megszűnne az a feltétel, miszerint a bérlőnek 12 hónapra előre, egy összegben kell megfizetnie a lakbért. Ehelyett beépülne az óvadék intézménye, vagyis hathavi összeg befizetése esetén lehetne újabb öt évre kivenni egy lakást. További feltétel, hogy az érintettnek ne legyen hat hónapot meghaladó lakbér- és rezsitartozása.

Áremelés Egerben is

Szigorítás Pécsett
Akár egyhavi tartozás után is fel lehet mondani a bérleti szerződést az önkormányzati bérlakásokban - döntött a pécsi városvezetés. Korábban a gyakorlat 6 hónap volt.

Növekszik a lakbér és csökken a szociális lakbértámogatás a jövő év elejétől Egerben. A polgármesteri hivatal médiareferensének közlése szerint az intézkedést az indokolja, hogy az önkormányzat, évente megközelítőleg 100 millió forinttal többet költ a bérlakásokra, mint az azok bérbeadásából a városi kasszába befolyó lakbér.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek megfelelően 2013-tól 20 forinttal, azaz 520-ról 540 forintra emelkedik a négyzetméterenkénti lakbér, ami az elmúlt egy év fogyasztói árindexéhez képest még mindig mérsékeltebb, csupán 4 százalékos drágulást jelent - modta el Zentai László.

Ugyanakkor 5 százalékkal, vagyis lakásonként évi 10 ezer és 23 ezer forint közötti összeggel csökkenti az önkormányzat a szociális lakbért fizetők lakbértámogatását. A sajtóreferens szerint mindez a kedvezmények mérséklése után is kiemelt támogatást jelent az önkormányzati bérlakásban élőknek és összességében a város mintegy 200 millió forinttal segíti az egri polgárok lakhatását.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06