2 °C Budapest

Újabb teher a lakásbérlőknek: áremelés a láthatáron

Pénzcentrum
2012. október 2. 15:04

Országszerte rendeznék a szociális bérlakások helyzetét. Legalábbis erre utal, hogy számos önkormányzat a lakbér növelését, és a szociális lakbértámogatás csökkentését tervezi.

Egységesen 3,9 százalékkal emelkedne a lakbér 2013. január 1-jétől a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló lakásokban; a vonatkozó rendeletmódosításról szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.


Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes indítványában a 3,9 százalékos, vagyis a 2011-es inflációs mértéknek megfelelő emelést határozott meg. Ez egy összkomfortos, szociális alapon bérbe vett lakásnál négyzetméterenként 336 forint havidíjat tenne ki, míg egy piaci alapon kiadott összkomfortos lakás esetén négyzetméterenként 873 forintos havi költséggel járna - olvasható az előterjesztésben.

Korábban: "Szuperolcsó bérlakások: ilyen ház még nem volt Magyarországon"

A javaslatban újdonság, hogy a nem szociális alapon bérlő lakóknál megszűnne az a feltétel, miszerint a bérlőnek 12 hónapra előre, egy összegben kell megfizetnie a lakbért. Ehelyett beépülne az óvadék intézménye, vagyis hathavi összeg befizetése esetén lehetne újabb öt évre kivenni egy lakást. További feltétel, hogy az érintettnek ne legyen hat hónapot meghaladó lakbér- és rezsitartozása.

Áremelés Egerben is

Szigorítás Pécsett
Akár egyhavi tartozás után is fel lehet mondani a bérleti szerződést az önkormányzati bérlakásokban - döntött a pécsi városvezetés. Korábban a gyakorlat 6 hónap volt.

Növekszik a lakbér és csökken a szociális lakbértámogatás a jövő év elejétől Egerben. A polgármesteri hivatal médiareferensének közlése szerint az intézkedést az indokolja, hogy az önkormányzat, évente megközelítőleg 100 millió forinttal többet költ a bérlakásokra, mint az azok bérbeadásából a városi kasszába befolyó lakbér.

Ennek megfelelően 2013-tól 20 forinttal, azaz 520-ról 540 forintra emelkedik a négyzetméterenkénti lakbér, ami az elmúlt egy év fogyasztói árindexéhez képest még mindig mérsékeltebb, csupán 4 százalékos drágulást jelent - modta el Zentai László.

Ugyanakkor 5 százalékkal, vagyis lakásonként évi 10 ezer és 23 ezer forint közötti összeggel csökkenti az önkormányzat a szociális lakbért fizetők lakbértámogatását. A sajtóreferens szerint mindez a kedvezmények mérséklése után is kiemelt támogatást jelent az önkormányzati bérlakásban élőknek és összességében a város mintegy 200 millió forinttal segíti az egri polgárok lakhatását.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?