4 °C Budapest

Ez a luxusvilla lett az Év Háza + képek

2012. október 1. 12:35

Az otthonos kényelem és a hazai turizmus megemelkedett igényei ihlették azt a pécsi villaépületet és a hozzá tartozó vendégházat, mely idén elhódította az "Év Háza" díjat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Ásztai Bálint és Kovács Csaba Pécsett épült vendégháza nyerte az idei "Év Háza" díjat. A baranyai megyeszékhelyen felhúzott épületegyüttes tervezésénél alapvetés az időtállóság és a természet-közeliség volt, mindamellett, hogy az épületegyüttes műszaki-technikai megoldásai segítsék a hosszú távú fenntarthatóságot is.


Az épület egy villa társaságában, egy közel 5 ezer négyzetméteres lejtős, panorámás telken fekszik, egy fenyves erdő közepén. A megbízás egy jelentősebb méretű villaépület és egy hozzá tartozó kisebb léptékű, vendégek fogadására alkalmas épület megtervezéséről szólt. A megbízó ugyanis széles körű nemzetközi partnerkapcsolattal rendelkezik, a hazai és külföldi vendégek "egymásnak adják a kilincset".

Szuperolcsó bérlakások: ilyen ház még nem volt Magyarországon - KATTINTS!


A terület környékére jellemző erdős vidék az épületek külső megjelenését nagymértékben meghatározza. Az épületegyüttest a homlokzatain alkalmazott rusztikus termés-, és szabályos fűrészelt keménymészkő burkolat, valamint a nagy üvegfelületek harmóniája, továbbá tagolt térszervezése és tömegképzése teszi természet-közelivé. A főépület környezetbe való szerves integrálódását az alacsony homlokzati magasságú, lapostetős, természetbe nyúló teraszokkal és épületrészekkel tagolt, nagy üvegfelületekkel megnyitott attraktív tömegképzés segíti elő.


"Válságterhes időszakot élünk, hihetetlenül súlyos válságot él meg a hazai építőipar, s így a magyar tervező szakma is" - mondta el Szaló Péter. A Belügyminisztérium Területfejlesztési és építésügyi helyettes államtitkára felhívta a figyelmet, hogy egyértelmű keresletcsökkenés figyelhető meg a szegmensben, miközben a hazai épületállomány műszaki állapota elavult, nem felel meg a mai kor műszaki és funkcionális követelményeinek. Ezt a paradoxont viszont fel kell oldani, a  keresletet tehát generálni kell. Erre jelent üdítő példát az Év Háza díj is, mely pozitív jövőképet állít hitvallásával a hazai építész-tervező társadalom elé is.


A zsűri a pécsi villaépület elismerése mellett két különdíjat is kiosztott. A Magyar Építész Kamara különdíját Horváth András zengővárkonyi családi háza, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Basa Péter és Reisz Ádám építészpáros által tervezett balatonszéplaki villa nyerte el.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?