19 °C Budapest

Pénzkidobás az ócsai telep? Milliárdokat buknak az adófizetők

2011. augusztus 18. 04:44

Megoszlanak a vélemények arról, hogy vajon megéri-e bedőlthiteles-telepet építenie a kormánynak Ócsán. Mindazonáltal érdemes megvizsgálni, hogy a projektre szánt büdzséből hány problémásnak minősülő devizahitelt tudna átvállalni a magyar állam, és így hány ingatlan kerülhetne a Nemzeti Eszközkezelő fennhatósága alá.

A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint összesen mintegy 25 ezer négyzetméternyi ingatlant építenének a bedőlthitelesek számára a Pest megyei Ócsán (500 darab, 40-80 nm-es, energiatakarékos, könnyűszerkezetes családi ház). Becslésünk szerint - melyet a 2010-es Építőipari költségbecslési segédletre alapoztunk - ennek bekerülési költsége mintegy 10 milliárd forint.

Korábban: "Ennyibe kerülne az adófizetőknek az ócsai bedőlthiteles-telep"

Egy 66 hektáron elterülő, 25 ezer négyzetméternyi ingatlant magába foglaló beruházás esetében a Pénzcentrum.hu által korábban megkérdezett szakértő szerint a teljes infrastruktúra megteremtése alsó hangon is további tízmilliárdos tétel. Összesen tehát mintegy 20 milliárd forintjába kerülne a magyar államnak, és így az adófizetőknek a kulcsrakész bedőlthiteles-telep.

A háztartások hitelállománya és ügyletszáma alapján 5,6 millió forintra becsülhető az egy devizaalapú (főként frank) hitelszerződésre jutó fennálló tartozás - derül ki a Balás Tamás, Nagy Márton által készített MNB tanulmányból. A 2010 októberében publikált tanulmány óta, az MNB statisztikái szerint alig csökkent a devizaalapú hitelek állománya. Ugyanakkor több mint egy éve nem lehet devizaalapú hitelt felvenni hazánkban, tehát az egy évvel ezelőtti szerződésszám is reális képet mutat. Így az általunk kalkulált, egy főre eső fennálló tartozás ma megközelítőleg hasonló mértékű lehet, mely jó becslési alapot nyújt a további elemzéshez. Bár érdemes megjegyezni, hogy vélhetően a legproblémásabb helyzetben lévők fenálló tartozása ennél akár jóval magasabb is lehet és, hogy az építés nyomán az állam még nettó bevételt is realizálhat; az ócsai program finanszírozása még így bőven megkérdőjelezhető.

 


Ha azt vesszük alapul, hogy átlagosan körülbelül 5,6 millió forintos tartozást halmozott fel az évek alatt egy ma problémás hitelesnek minősülő adós, akkor könnyedén kiszámolhatjuk, hogy mennyi ingatlan hitelátvállalására futná az ócsai projektből. Ha a bedőlthiteles-telep általunk becsült 20 milliárd forintos bekerülési költségét teljes mértékben hitelkiváltásra fordítaná a kormány, akkor egy gyors fejszámolást követően láthatjuk, hogy mintegy 3500 bedőlt ingatlan kerülhetne az eszközkezelő tulajdonába, szemben az 500 házzal, ami a Pest megyei szántóföldre épülne. Arról nem is beszélve, hogy így a nehéz helyzetben lévő családok saját lakásukban maradhatnának, melyért természetesen az állam beszedhetné a kalkulált bérleti díjat, tovább csökkentve az államháztartási hiányt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szakértők szerint ugyanakkor még megválaszolatlan kérdés, hogy valójában a kormány tervei szerint kiknek is épülne a bedőlthiteles-telep. A következő három és fél évben, mintegy ötezer ingatlan megvásárlásához kért forrást a Kormány a Nemzeti Eszközkezelő működéséhez a nemzetgazdasági minisztertől. Jelenleg azonban közel 150 ezer 90 napon túli nem fizető hiteles van Magyarországon. Elképzelhető tehát, hogy az ócsai projekt azoknak az adósoknak nyújtana mentsvárat, akiknek az ingatlanára nem biztosítana fedezetet az eszközkezelő, így azt sem tudná biztosítani, hogy ott tovább lakjanak bérlőként.

Végezetül érdemes még kitérni arra, hogy a hazai ingatlanpiacon számszakilag abszolút és állandó túlkínálat uralkodik. Ennek értelmében tehát akadna szabad lakás bőven, ahova költöztetni lehetne Ócsa helyett az embereket. Arról nem is beszélve, hogy nem adnának egy újabb pofont az amúgy is masszív túlkínálatnak.

 

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?