Orbán: nincs menekvés, a devizahiteleket vissza kell fizetni

2011. augusztus 17. 15:15

Az euróválság veszélyt jelent a devizahitellel rendelkező magyar családok számára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján. A kormány szerint az Országgyűlés által elfogadott árfolyamrögzítés a megfelelő megoldási lehetőség a bajba jutottak számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A kormány a mai ülésén megállapította, hogy a nyári parlamenti szünetet megelőzően megszületett döntések továbbra is adekvát, megfelelő megoldási lehetőséget biztosítanak a devizahitelesek megsegítésére. A kormány rendeletben garanciát vállal azok számára, akik a 180 forintos árfolyamrögzítést választják, hogy 2015 után sem növekedhet a törlesztő részletük 15 százaléknál nagyobb mértékben - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fészekrakó programban részt vevők számára jelenleg jogi korlát teszi lehetetlenné, hogy igénybe vegyék az árfolyamrögzítést: ezt az akadályt megszüntetik, így ők is részesülhetnek a mentőcsomag által kínált kedvezményekből - ígérte Orbán Viktor.

A kormány nem fogja hagyni, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg - jelentette ki a miniszterelnök. Gyors kampányba kezdenek, hogy minden devizahitellel rendelkező magyar család megfelelő döntést hozhasson arról, hogy igénybe veszi-e a felkínált lehetőséget.

A miniszterelnök elmondta,felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy készítsen jelentést, amely feltárja és nyomon követhetővé teszi, milyen út vezetett "a biztonságos, és támogatott forinthitelektől a kockázatos devizahitelezésig". Hangsúlyozta: meg kell vizsgálni, kiket terhel felelősség.

Otthonvédelmi Bizottság alakul

Ha azt tapasztalja a kormány, hogy a hitelintézetek megkísérlik áthárítani az ügyfelekre a bankadót, a kormány közbe fog avatkozni, mint ahogy ezt eddig is megtette - hangsúlyozta a miniszterelnök. A kormány Otthonvédelmi Bizottságot hoz létre, amelynek az lesz a feladata, hogy tisztázza, a bankok valóban csak indokolt költségeket terheltek-e az ügyfelekre. Az első és legfontosabb feladat, hogy megvizsgálják, valóban létezik-e olyan gyakorlat, amely szerint a pénzintézetek egyebek között a bankadót áhárítanák az ügyfeleikre, vagy indokolatlan mértékben emelnék a kezelési költségeket - jelentette be a miniszterelnök. A bizottságot Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára irányítja majd.

Lesöpört alternatívák

A kormány lényegében elutasított minden egyéb irányú megoldási javaslatot. Az elmúlt héten napvilágot látott olyan kezdeményezés, amely szerint az jelentene valódi segítséget a bajba jutottak számára, ha október 1-től minden svájci frank alapú devizahiteles esetében automatikusan 180 forinton kellene rögzítenék az árfolyamot. A gyűjtőszámlán felhalmozott összegeket pedig minden évben a bankok leírhatnák a bankadóból annak összegéig.

Angyal József okleveles adószakértő számításai szerint 260-270 forintos svájci frank árfolyamig a bankadó összege fedezné az árfolyamgát miatti banki veszteséget. Az adószakértő úgy véli, a 180 forintos árfolyamon befagyasztás talpra állíthatná az egyre nehezebb helyzetbe kerülő több százezer fizetőképes hitelfelvevőt, így a növekvő fogyasztás révén a gazdaságra is pozitívan hatna ez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MSZP kilenc pontos megoldási javaslatcsomagjában egyebek között azt szorgalmazta, hogy a munkáltatók önkéntes alapon vállalhassák át dolgozóik hiteltörlesztésének a 180 forintos frankárfolyam feletti részét, úgy, hogy azután ne kelljen járulékot fizetniük, és az adott összeget költségként elszámolhassák.

Az adórendszerben hajthatatlan a kormány

Nem adja fel a kormány az arányos adórendszer politikáját, amely a legátláthatóbb, legvonzóbb, legkövethetőbb rendszer - szögezte le újságírói kérdésre Orbán Viktor. A miniszterelnök ugyanakkor kitért az elől a kérdés elől, hogy mi lesz a szuperbruttósítás jövőre törvényben is rögzített felezésével. Válaszában nyomatékosította, hogy akármi is történik a világban, a kormány tartani fogja magát ahhoz a vállalásához, hogy 2012-re 3 százalék alá csökkenti a költségvetés hiányát, és tovább mérsékli az államadósságot. Csak így lehet elkerülni, hogy csődhelyzetbe kerüljön az ország.

A tervezett 3 százaléknál alacsonyabb, 2 százalék környéki gazdasági növekedés miatt 100 milliárd forint hiányzik az idei költségvetésből - ismerte el a miniszterelnök. Ellenben az infláció a tervezettnél valamivel alacsonyabb, ami jó hír a gazdaságnak, a költségvetés számára viszont további forráskiesést jelent (kevesebb lesz az áfabevétel a szerk.) . 

Mindezek miatt az ősz folyamán további kötségvetési intézkedésekre lesz szükség mind a bevételi, mind a kiadási oldalon - szögezte le Orbán Viktor. A miniszterelnök jelentős bürokrácia-csökkentő intézkedéseket ígért, részleteket azonban nem közölt

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06