21 °C Budapest

Orbán: nincs menekvés, a devizahiteleket vissza kell fizetni

2011. augusztus 17. 15:15

Az euróválság veszélyt jelent a devizahitellel rendelkező magyar családok számára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján. A kormány szerint az Országgyűlés által elfogadott árfolyamrögzítés a megfelelő megoldási lehetőség a bajba jutottak számára.

A kormány a mai ülésén megállapította, hogy a nyári parlamenti szünetet megelőzően megszületett döntések továbbra is adekvát, megfelelő megoldási lehetőséget biztosítanak a devizahitelesek megsegítésére. A kormány rendeletben garanciát vállal azok számára, akik a 180 forintos árfolyamrögzítést választják, hogy 2015 után sem növekedhet a törlesztő részletük 15 százaléknál nagyobb mértékben - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fészekrakó programban részt vevők számára jelenleg jogi korlát teszi lehetetlenné, hogy igénybe vegyék az árfolyamrögzítést: ezt az akadályt megszüntetik, így ők is részesülhetnek a mentőcsomag által kínált kedvezményekből - ígérte Orbán Viktor.

A kormány nem fogja hagyni, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg - jelentette ki a miniszterelnök. Gyors kampányba kezdenek, hogy minden devizahitellel rendelkező magyar család megfelelő döntést hozhasson arról, hogy igénybe veszi-e a felkínált lehetőséget.

A miniszterelnök elmondta,felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy készítsen jelentést, amely feltárja és nyomon követhetővé teszi, milyen út vezetett "a biztonságos, és támogatott forinthitelektől a kockázatos devizahitelezésig". Hangsúlyozta: meg kell vizsgálni, kiket terhel felelősség.

Otthonvédelmi Bizottság alakul

Ha azt tapasztalja a kormány, hogy a hitelintézetek megkísérlik áthárítani az ügyfelekre a bankadót, a kormány közbe fog avatkozni, mint ahogy ezt eddig is megtette - hangsúlyozta a miniszterelnök. A kormány Otthonvédelmi Bizottságot hoz létre, amelynek az lesz a feladata, hogy tisztázza, a bankok valóban csak indokolt költségeket terheltek-e az ügyfelekre. Az első és legfontosabb feladat, hogy megvizsgálják, valóban létezik-e olyan gyakorlat, amely szerint a pénzintézetek egyebek között a bankadót áhárítanák az ügyfeleikre, vagy indokolatlan mértékben emelnék a kezelési költségeket - jelentette be a miniszterelnök. A bizottságot Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára irányítja majd.

Lesöpört alternatívák

A kormány lényegében elutasított minden egyéb irányú megoldási javaslatot. Az elmúlt héten napvilágot látott olyan kezdeményezés, amely szerint az jelentene valódi segítséget a bajba jutottak számára, ha október 1-től minden svájci frank alapú devizahiteles esetében automatikusan 180 forinton kellene rögzítenék az árfolyamot. A gyűjtőszámlán felhalmozott összegeket pedig minden évben a bankok leírhatnák a bankadóból annak összegéig.

Angyal József okleveles adószakértő számításai szerint 260-270 forintos svájci frank árfolyamig a bankadó összege fedezné az árfolyamgát miatti banki veszteséget. Az adószakértő úgy véli, a 180 forintos árfolyamon befagyasztás talpra állíthatná az egyre nehezebb helyzetbe kerülő több százezer fizetőképes hitelfelvevőt, így a növekvő fogyasztás révén a gazdaságra is pozitívan hatna ez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MSZP kilenc pontos megoldási javaslatcsomagjában egyebek között azt szorgalmazta, hogy a munkáltatók önkéntes alapon vállalhassák át dolgozóik hiteltörlesztésének a 180 forintos frankárfolyam feletti részét, úgy, hogy azután ne kelljen járulékot fizetniük, és az adott összeget költségként elszámolhassák.

Az adórendszerben hajthatatlan a kormány

Nem adja fel a kormány az arányos adórendszer politikáját, amely a legátláthatóbb, legvonzóbb, legkövethetőbb rendszer - szögezte le újságírói kérdésre Orbán Viktor. A miniszterelnök ugyanakkor kitért az elől a kérdés elől, hogy mi lesz a szuperbruttósítás jövőre törvényben is rögzített felezésével. Válaszában nyomatékosította, hogy akármi is történik a világban, a kormány tartani fogja magát ahhoz a vállalásához, hogy 2012-re 3 százalék alá csökkenti a költségvetés hiányát, és tovább mérsékli az államadósságot. Csak így lehet elkerülni, hogy csődhelyzetbe kerüljön az ország.

A tervezett 3 százaléknál alacsonyabb, 2 százalék környéki gazdasági növekedés miatt 100 milliárd forint hiányzik az idei költségvetésből - ismerte el a miniszterelnök. Ellenben az infláció a tervezettnél valamivel alacsonyabb, ami jó hír a gazdaságnak, a költségvetés számára viszont további forráskiesést jelent (kevesebb lesz az áfabevétel a szerk.) . 

Mindezek miatt az ősz folyamán további kötségvetési intézkedésekre lesz szükség mind a bevételi, mind a kiadási oldalon - szögezte le Orbán Viktor. A miniszterelnök jelentős bürokrácia-csökkentő intézkedéseket ígért, részleteket azonban nem közölt

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 09:56
Harry herceg pert indít az Associated Newspapers, a Daily Mail, a The Mail on Sunday és a MailOnline...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 07:31
Sokan 5 évig fix kamatozású lakáshitelt vettek fel az elmúlt években. Ezen hitelek egy részének a kö...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?