11 °C Budapest

Na ezért nem kéne Ócsára költöztetni a bedőlt hiteleseket

2011. augusztus 10. 14:32

Elhamarkodott, rossz ötletnek nevezte Felsőpakony polgármestere, hogy a szociális családiház-építési program első ütemeként Ócsa-Alsópakony térségében létesítenének a Belügyminisztérium javaslata alapján házakat a fizetésképtelen lakáshitelesek számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium - közölte Kovács Zoltán. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hangsúlyozta, az ócsai helyszín kiválasztása hónapok óta tartó előkészítés után történt meg az önkormányzattal, a polgármesterrel egyeztetve.

Bukodi Károly, Ócsa polgármestere nem akart nyilatkozni, csupán annyit mondott: egyelőre csak szándékról van szó; a tervekről folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal.

Sztancs János, az Ócsával szomszédos Felsőpakony polgármestere szerint egyelőre annyit tudni, hogy az elképzelések szerint olyan, egyenként 1000 négyzetméteres telekkel rendelkező házakat építenének Ócsa-Alsópakony városrészébe, ahová a fizetésképtelen lakáshitelesek költözhetnének. A Belügyminisztérium javaslata szerint ezer négyzetméteres telkeket jelölnének ki, ahol biztosítani lehet a házikerti növénytermesztést. A tervezett ingatlanokban korszerű és energiatakarékos közműellátás lenne, amely gondoskodna az alacsony rezsiköltségekről. A program lehetővé tenné a közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét is.

Ugyanakkor a felsőpakonyi polgármester szerint a "senki földjén" rengeteg nehézséggel kellene az embereknek megküzdeniük. A lakótelep az M5-ös autópálya Üllő felé vezető szakaszától körülbelül két kilométerre helyezkedik el, Ócsa város és Felsőpakony község között nagyjából félúton. A szinte végeláthatatlan szántóföld a polgármester információ szerint állami tulajdonban van (korábban a felsőbabádi állami gazdasághoz tartozott) - állítólag ezért is építenék oda a devizahitelesek házait. Véleménye szerint éppen a lakott területektől való távolsága, valamint az infrastruktúra szinte teljes hiánya miatt rossz, elhamarkodott döntés az építkezés, más megoldást kellene találni a hiteltartozással küzdők megsegítésére. Nagyobb térképre váltás

Az ócsa-alsópakonyi, több száz hektáros területen rengeteg ház elférne, de se víz, se villany, se bolt, se rendes közlekedés nincs (az ottani tanyáról kerékpárral járnak be Ócsára) - hangsúlyozta a felsőpakonyi polgármester, aki úgy tudja: Üllő és Ócsa között csak délelőtt és délután közlekedik egy-egy távolsági busz. Messze van a vasút is, a környéken gond az elhelyezkedés (a konvektorokat gyártó FÉG ócsai gyára a közelmúltban szüntette be termelését), az 1000 négyzetméteres telkek pedig nem elég nagyok a gazdálkodáshoz, ráadásul nem is érthet mindenki ehhez a tevékenységhez - sorolta érveit Sztancs János.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A polgármester arról is beszélt, hogy nemrégiben egy tervező cég szakemberei megkeresték őt, s megkérdezték: Felsőpakony adna-e vizet a majdan épülő házak ellátásához, hogy ne kelljen külön vízművet létesíteni; ő nem zárkózott el az esetleges segítségtől.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ha figyelembe vesszük, hogy mennyibe kerül egyetlen ház megépítése, ez legalább 15 millió forint, a környék infrastruktúrájának kialakítása, az ócsai intézmények (óvodák, iskolák) szükségszerű bővítése, akkor lehet, hogy "többe kerül a leves, mint a hús" - fejtegette a polgármester. Szerinte az is kérdés, hogy vajon mi lesz az oda költöző munkanélküliekkel, hová mehetnek majd segélyért, s azt sem tudni, hogy meddig lakhatnak majd házaikban a lakáshitelesek.

 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06