21 °C Budapest

Na ezért nem kéne Ócsára költöztetni a bedőlt hiteleseket

2011. augusztus 10. 14:32

Elhamarkodott, rossz ötletnek nevezte Felsőpakony polgármestere, hogy a szociális családiház-építési program első ütemeként Ócsa-Alsópakony térségében létesítenének a Belügyminisztérium javaslata alapján házakat a fizetésképtelen lakáshitelesek számára.

A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium - közölte Kovács Zoltán. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hangsúlyozta, az ócsai helyszín kiválasztása hónapok óta tartó előkészítés után történt meg az önkormányzattal, a polgármesterrel egyeztetve.

Bukodi Károly, Ócsa polgármestere nem akart nyilatkozni, csupán annyit mondott: egyelőre csak szándékról van szó; a tervekről folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal.

Sztancs János, az Ócsával szomszédos Felsőpakony polgármestere szerint egyelőre annyit tudni, hogy az elképzelések szerint olyan, egyenként 1000 négyzetméteres telekkel rendelkező házakat építenének Ócsa-Alsópakony városrészébe, ahová a fizetésképtelen lakáshitelesek költözhetnének. A Belügyminisztérium javaslata szerint ezer négyzetméteres telkeket jelölnének ki, ahol biztosítani lehet a házikerti növénytermesztést. A tervezett ingatlanokban korszerű és energiatakarékos közműellátás lenne, amely gondoskodna az alacsony rezsiköltségekről. A program lehetővé tenné a közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét is.

Ugyanakkor a felsőpakonyi polgármester szerint a "senki földjén" rengeteg nehézséggel kellene az embereknek megküzdeniük. A lakótelep az M5-ös autópálya Üllő felé vezető szakaszától körülbelül két kilométerre helyezkedik el, Ócsa város és Felsőpakony község között nagyjából félúton. A szinte végeláthatatlan szántóföld a polgármester információ szerint állami tulajdonban van (korábban a felsőbabádi állami gazdasághoz tartozott) - állítólag ezért is építenék oda a devizahitelesek házait. Véleménye szerint éppen a lakott területektől való távolsága, valamint az infrastruktúra szinte teljes hiánya miatt rossz, elhamarkodott döntés az építkezés, más megoldást kellene találni a hiteltartozással küzdők megsegítésére. Nagyobb térképre váltás

Az ócsa-alsópakonyi, több száz hektáros területen rengeteg ház elférne, de se víz, se villany, se bolt, se rendes közlekedés nincs (az ottani tanyáról kerékpárral járnak be Ócsára) - hangsúlyozta a felsőpakonyi polgármester, aki úgy tudja: Üllő és Ócsa között csak délelőtt és délután közlekedik egy-egy távolsági busz. Messze van a vasút is, a környéken gond az elhelyezkedés (a konvektorokat gyártó FÉG ócsai gyára a közelmúltban szüntette be termelését), az 1000 négyzetméteres telkek pedig nem elég nagyok a gazdálkodáshoz, ráadásul nem is érthet mindenki ehhez a tevékenységhez - sorolta érveit Sztancs János.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A polgármester arról is beszélt, hogy nemrégiben egy tervező cég szakemberei megkeresték őt, s megkérdezték: Felsőpakony adna-e vizet a majdan épülő házak ellátásához, hogy ne kelljen külön vízművet létesíteni; ő nem zárkózott el az esetleges segítségtől.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ha figyelembe vesszük, hogy mennyibe kerül egyetlen ház megépítése, ez legalább 15 millió forint, a környék infrastruktúrájának kialakítása, az ócsai intézmények (óvodák, iskolák) szükségszerű bővítése, akkor lehet, hogy "többe kerül a leves, mint a hús" - fejtegette a polgármester. Szerinte az is kérdés, hogy vajon mi lesz az oda költöző munkanélküliekkel, hová mehetnek majd segélyért, s azt sem tudni, hogy meddig lakhatnak majd házaikban a lakáshitelesek.

 

 

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?