Ennyibe kerülne az adófizetőknek az ócsai bedőlthiteles-telep

2011. augusztus 11. 14:12

A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy milyen mélyen kellene a zsebébe nyúlnia a kormánynak a projekt kivitelezése során.

A kormány kezdeményezi Ócsa területén a szociális lakásépítés megvalósítását, összesen minimum 66 hektáron. Ez tartalmaz lakó-, közlekedési, intézmény- és zöldterületet is. Elrendeli 80-100 negyven négyzetméteres, 200-220 ötven négyzetméteres, 80-100 hatvan négyzetméteres, 35-55 hetven négyzetméteres, 20-25 nyolcvan négyzetméteres lakás, valamint egyéb szolgáltató intézmények, utak, közüzemi szolgáltatások kiépítését - olvasható a Magyar Közlönyben.

A Pénzcentrum.hu segítségül hívta a 2010-es építőipari költségbecslési segédletet, hogy pontosabb képet kaphassunk a beruházás volumenéről. A segédlet szerint egy könnyűszerkezetes családi ház egy négyzetméterre vetített bekerülési költsége gépészettel együtt alaphangon 210 ezer forintra rúg.Nagyobb térképre váltás

 

Az Építőipari költségbecslési segédlet
Az Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft. közel 20 éve minden évben megjelenteti az Építőipari költségbecslési segédlet című kiadványát. A könyv a szakemberek számára nélkülözhetetlen támpontot, a lakosság számára pedig segítséget nyújt a különböző építési-szerelési munkák költségeinek pontos meghatározásához az alapoktól a teljes házépítésig. A kiadvány szakmai súlyát jelzi, hogy megjelenését a nagyobb kamarák és szakmai szervezetek támogatják.

Azonban a kormány tervei szerint az ingatlanokban korszerű és energiatakarékos közműellátás lenne, amely gondoskodna az alacsony rezsiköltségekről. Az építőipari költségbecslési segédlet szerint egy teljes mértékben automatizált könnyűszerkezetes ház bekerülési költsége, mely megfelel a modern energetikai követelményeknek, azonban már négyzetméterenként mintegy 400 ezer forintba kerül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint összesen mintegy 25 ezer négyzetméternyi ingatlan kerülne kivitelezésre. Becslésünk szerint tehát ennek bekerülési költsége mintegy 10 milliárd forintjába kerülne a magyar államnak és így az adófizetőknek. (Természetesen  ez az összeg csak a lakóépületek kivitelezésére értendő, a konyhabútor például már nincs benne.)

Azt megbecsülni is nehéz, hogy az ingatlanokhoz elengedhetetlen infrastruktúra megteremtése, így az utak, a szolgáltatási intézmények, a közüzemi szolgáltatások kiépítése mennyibe fájna. Egy 66 hektáron elterülő, 25 ezer négyzetméternyi ingatlant magába foglaló beruházás esetében a Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértő szerint a teljes infrastruktúra megteremtése alsó hangon is további tízmilliárdos tétel.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?