90 ezer új munkahely - és még a rezsi is csökkenhet

2011. március 26. 07:02

Az energiahatékonyság és munkahelyteremtés, mint eszköz és cél viszonyulnak egymáshoz. Az építőiparnak akár két évtizedig is biztos munkát jelentő épületenergetikai program 70-90 ezer új munkahelyet eredményezhet. Az épületenergetikai kérdések megoldása pedig tisztább környezetet és csökkenő rezsiköltségeket hozhatnak magukkal.

Az energiahatékonyság és munkahelyteremtés, mint eszköz és cél viszonyulnak egymáshoz - hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár az Energia Másképp III. konferencián, Energiahatékonyság javítás és munkahelyteremtés című előadásában csütörtökön Budapesten.

Bencsik János kiemelte: Magyarországon adott egy leromlott állapotban lévő, és ennek következtében energiapazarló magán- és középület állomány, valamint 11 százalék feletti a munkanélküliség. A rossz állapotú épületek felújítása azáltal segíti elő a meglévő munkahelyek megőrzését és az újak létrejöttét, hogy csökkenti az átalakított ingatlanok fenntartási költségeit. A lakóépületek állapota aggasztó - hívta fel a figyelmet az államtitkár -, hiszen a 4,3 milliós épületállomány közel 70%-a korszerűsítésre szorul. A mintegy 820 ezer iparosított technológiával épült lakás "F", vagy gyengébb energetikai besorolású és az 1992 előtt épült családi házak állapota sem jobb - tette hozzá.

Az épületenergetikai kérdések vizsgálata során az éghajlatvédelem kérdésére is kitérve elmondta, hogy érdemi üvegházgáz kibocsátás csökkentést csak az erőművi, közlekedési és épület szektoron belül lehet elérni. Ez utóbbi viszont nemcsak tisztább környezetet és csökkenő rezsiköltségeket, hanem kellemesebb lakhatási, a közintézmények esetében pedig színvonalasabb ellátási feltételeket is biztosít, miközben arculatában is képes megújítani az épített környezetet - hangsúlyozta a járulékos előnyöket az államtitkár.

A zöldgazdaság-fejlesztés munkahelyteremtő hatásairól szólva Bencsik János kiemelte: a zöldfoglalkoztatás növelése akkor maximalizálható, ha az energiahatékonyság, energiatakarékosság, alternatív és megújuló energiák alkalmazása, valamint a zöldipar és az agrárenergetika egyaránt megfelelő hangsúlyt kap. A felsorolt területek mindegyikének - különösen a vidéki térségekben - jelentős a foglalkoztatást növelő hatása. Az építőiparnak akár két évtizedig is biztos munkát jelentő épületenergetikai program 70-90 ezer új munkahelyet eredményezhet, melynek 60-70%-a az építőiparban, 30-40%-a pedig a kapcsolódó ágazatokban realizálódhat. A megújuló energiaforrások hasznosítása és a hozzá kapcsolódó mezőgazdasági, ipari és K+F+I tevékenységek összesen szintén 70-90 ezer fő számára biztosíthatnak munkahelyet - mondta az államtitkár.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?