23 °C Budapest

Címke: alternatív energiaforrások (25 cikk)

MTI | 2012. augusztus 15. 09:07

2013. július 9. - A nap, amely forradalmasítja a magyar építőipart

Az épületek tervezésekor a jövőben kötelezően meg kell vizsgálni az alternatív energetikai rendszerek alkalmazásának lehetőségét. Az ezer négyzetméteresnél nagyobb középületeknél 2013. január 9-től, az egyéb épületek esetében 2013. július 9-től vezetnék be a felújítások és bővítések esetén is érvényes kötelezettséget a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet szerint.

Pénzcentrum | 2012. augusztus 1. 11:33

Így számolna le Brüsszel a magyar munkanélküliséggel

Kétfrontos küzdelmet indít az Európai Bizottság a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében. Egyrészt a jövőben összehangolt startégiát indít az alacsony energiafelhasználású épületek fejlesztésére, illetve ezen folyamaton keresztül nyomást gyakorol az építőipar felélesztésére, s így a munkanélküliség csökkentésére. Az uniós stratégia sikerér Magyarországon is hatalmas szükség van. Azon túl ugyanis, hogy mihamarabb fel kellene rázni az évek óta vegetáló építőipart, a magyar lakásállományra is ráférne egy jókora ráncfelvarrás. A megközelítőleg 4,3 millió lakást kitevő állomány 70 százaléka ugyanis nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek.

Pénzcentrum | 2012. április 15. 12:24

Lebegő szélerőmű, "ingyenelem": ezt Verne Gyula is megirigyelné

A klímaváltozással kapcsolatos félelmek, a fosszilis energiahordozók árának növekedése, illetve a készletek apadása egyre több figyelmet irányítanak a megújuló energiaforrásokra. Az elmúlt bő tíz év során lezajlott technológia fejlesztéseknek köszönhetően a megújulók versenyképessége egyre javul. A többnyire hagyományos megoldásokat tökéletesítő jól látható piaci szereplők mellett sok kisebb társaság is végez kutatásokat a megújuló energiák hasznosítása terén, nem egy esetben teljesen új utat keresve a zöld energia termelés hatékonyságának javítására. Az elmúlt hetekben két nagyon érdekes innováció járta be a világot: egy amerikai társaság repülő szélerőmű fejlesztésével hajtott végre eredményes kísérletet, míg egy walesi cég a beltéri fény energetikai hasznosításában ért el sikert, igen kényelmetlen helyzetbe hozva ezzel az eldobható elemek gyártóit.

Nagy Bálint | 2011. szeptember 2. 05:13

Rózsadombi lakásokat is vehetnénk az ócsai telep árain

Megjelent a Belügyminisztérium honlapján az ócsai szociális bérlakás-együttes beépítési és környezetalakítási javaslatának elkészítésére kiírt ötletpályázati dokumentáció. A pályázati felhívással és a projekt kapcsán folytatott kormányzati kommunikációval kapcsolatban azonban több kérdéses pont is felmerül a devizahiteles-telep létjogosultságát illetően.

Pénzcentrum | 2011. március 26. 07:02

90 ezer új munkahely - és még a rezsi is csökkenhet

Az energiahatékonyság és munkahelyteremtés, mint eszköz és cél viszonyulnak egymáshoz. Az építőiparnak akár két évtizedig is biztos munkát jelentő épületenergetikai program 70-90 ezer új munkahelyet eredményezhet. Az épületenergetikai kérdések megoldása pedig tisztább környezetet és csökkenő rezsiköltségeket hozhatnak magukkal.

Pénzcentrum | 2011. március 25. 18:02

Kell egy kis áramszünet: a Tesco és a METRO is csatlakozott

"Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkienk" 2011-ben is elsötétül egy órára a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága, az akcióhoz pedig több mint egy milliárd ember csatlakozott nemre, származásra, vallásra, generációra és földrajzi távolságra való tekintet nélkül, mert egy valami mindenkiben közös: a bolygó, ahol élünk. A Pénzcentrum.hu szerkesztősége is fontosnak tartja az energiatudatos gondolkodást, éppen ezért üdvözli a "Föld Órája" elnevezésű világméretű önkéntes kezdeményezést. Csatlakozz te is!

Orosz Márton | 2010. november 16. 04:44

Itt nyílnak a legújabb élményfürdők Magyarországon

Úgy tűnik, nem lankad a fürdőnyitási kedv Magyarországon. Az utóbbi években kimondottan divatba jött a belföldi wellness-turizmus, ráadásul a válság miatt sokan inkább a határokon belül töltötték szabadidejüket. Jót tett az ágazatnak az üdülési csekk és a különféle egészségpénztári kedvezmények lehetősége is, így -kis túlzással- ma már alig akad olyan város, ahol ne lenne valamilyen élményfürdő, wellness-strand, vagy ne fejlesztenék spa-komplexummá a helyi uszodát. Most három szépreményű esélyest mutatunk, ahová hamarosan az egész család elindulhat -szép magyar kifejezéssel- wellnessezni.

Pénzcentrum/MTI | 2010. szeptember 22. 15:02

Szennyvízből üzemanyag: már nálunk is elérhető

Közép-Európa első, biometán üzemanyag tankolására alkalmas töltőkútját avatták fel szerdán Zalaegerszegen, a Zalavíz Zrt. szennyvíztisztítójának területén.

Pénzcentrum | 2010. április 11. 17:02

Energiafelhasználás: intelligens mérés, intelligens hálózat

Lezárult az RFV Nyrt. szakmai és anyagi támogatásával zajló "Intelligens Hálózat" program első szakasza. Az úttörő kezdeményezés eredményeképp már hazánkban is három településen működnek az energiafogyasztást pontosabban követő "intelligens mérőberendezések". Az eddigi eredmények ismeretében az RFV Nyrt. folytatni kívánja részvételét a programban.