12 °C Budapest

Így lehet havi 6 ezer forint a rezsid

2011. március 6. 11:02

Átadták Dunakeszin Magyarország első passzív sorházát. A négy lakásos sorház energiafogyasztása 80-90 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos építésűeké, így az épület havi üzemeltetési költsége mindössze 6-7 ezer forintba kerül.

Az Európai Unió tagországaiban 2020-tól minden lakóépületet kötelező lesz ezzel a technológiával építeni. Ennek ellenére hazánkban még igencsak gyerekcipőben jár a hajlandóság e tekintetben. A Magyar Passzívház Szövetség adatai szerint hazánkban eddig mindössze 25-30 passzív vagy legalább ahhoz közelítő ingatlan épült és ezek közül szakmai minősítést csak néhány családi ház érdemelt ki.

 

A négy lakásos passzív sorház Dunakeszin (Forrás: passzivhazakmindenkinek.hu)


Pedig a passzív házak építéséhez hazánkban is minden adott. Rendelkezésre állnak magas szaktudással rendelkező tervezők és kivitelezők, nem okoz gondot a legjobb energetikai tulajdonságokkal rendelkező építési anyagok, szerkezetek, fűtési és szellőztetéstechnikai rendszerek beszerzése, valamint az ország szintre egész területén lehetőség van a nap és szélenergia kiaknázására.

Bár egy így épült ház hozzávetőlegesen 20-30 százalékkal többe kerül, azonban becslések szerint ez a plusz költség a jelenlegi energiaárakat alapul véve 10-12 év alatt megtérül.

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A két szintes, 120 négyzetméteres lakás belülről (Forrás: passzivhazakmindenkinek.hu)


A most átadott sorházat referenciaépületnek szánta az építtető - mondta a Napi Gazdaságnak Szentmihályi-Nagy István, a Passzívházak Mindenkinek Kft. tulajdonos-vezetője, valamint hozzátette szemben az európai fejlett országokkal hazánkban eddig még egy sem épült a piacon.

A sorház hővesztesége közel nulla, így megfelel az új építési szabványoknak. Ennek eredményeként az épület belső hőmérsékletéhez minimális energiát kell biztosítani. Az épület üzemeltetési költsége - téli fűtése, nyári hűtése - csupán 6-7 ezer forint az építtető elmondása szerint. A 120 négyzetméteres lakások négyzetméterára 380 ezer forintról indul.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06