17 °C Budapest

Milliárdokért újítják fel a lakóházakat

2011. március 22. 18:02

2011. január 1-jét követően, miután az épületenergetikai pályázatok átkerültek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felelősségi körébe, az NFM Klíma- és Energiaügyi Államtitkársága áttekintette az épületenergetikai pályázatok aktuális helyzetét, a beérkezett pályázatok elbírálásának és kifizetéseknek rendjét. A felülvizsgálat lezárultát és a szükséges intézkedések meghozatalát követően ismét - felgyorsult ütemben - megindult a pályázatok elbírálása és a sikeresen lezárult beruházásokhoz kapcsolódó kifizetések elindítása.

A 2008-ban kiírt Öko-Program keretében - amelyet a távfűtött lakások egyedi fűtésszabályozásának és a költségmegosztási lehetőségek kiépítésének támogatására hívtak életre - várhatóan 450 millió forintnyi támogatás kifizetése történik meg március végére. A szénmonoxid mérgezések megelőzése céljából az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására meghirdetett program a potenciálisan életveszélyesnek minősített kémények korszerűsítését teszi lehetővé. Ennek a kiírásnak a keretében március hónapban várhatóan 50 millió forintot fizetnek ki a pályázóknak.

Mióta a panel pályázatok az NFM felügyelete alá kerültek, több mint 3,6 Mrd Ft került kiutalásra 213 nyertes panel pályázó részére, akik beruházásukat már sikeresen befejezték, záró beszámolójukat benyújtották. Ez további 6400 család havi energiafogyasztásának csökkentését tette lehetővé.
A ZBR Panel I. alprogram keretében 950 pályázat esetében született támogató döntés, ebből 623 pályázat esetében van aláírt szerződés, ami mintegy 32.000 lakás felújítását jelenti. A fenti szerződések közül 386 darabot már a kormányváltást követően kötöttek meg. Ebben a konstrukcióban 327 pályázat vár még aláírásra - ez további 12.500 lakás energetikai felújítását biztosítja majd.

A ZBR Panel II. alprogram esetében a 650 befogadott pályázat döntésre való előkészítése zajlik jelenleg, azonban a túlpályáztatás miatt a pályázatoknak csupán mintegy 50%-a juthat el első körben a szerződéskötésig. Az első támogatási értesítéseket várhatóan már márciusban kiküldik. Ez mintegy 23.000 lakás felújítását jelenti.

ZBR Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogram 2010 októberében lezárult kiírására benyújtott pályázatok közül ezidáig 857 darab részesült támogatói döntésben, ami 1,29 milliárd forint odaítélését jelenti. Megtörténtek az alprogram első kifizetései is: 92 millió Ft értékű támogatás került kiutalásra 102 nyertes pályázó részére. A pályázatok feldolgozása még zajlik, az elbírálás, döntésre terjesztés márciusban is folytatódik. A nyerteseknek járó támogatások további kifizetésére a beruházások befejezését követő záró beszámolók jóváhagyását követően kerülhet majd sor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?