21 °C Budapest

Így spórolhatsz tízezreket a következő hónapokban

2010. november 20. 07:02

Bár az időjárás még nem minden esetben és napszakban indokolja, a fűtési szezon elkezdődött, így nem árt számba venni a legfontosabb tudnivalókat, esetleg spórolási trükköket, amivel egy-egy háztartás tudatosabban fogyaszthat energiát, esetlegesen spórolhat.

Egy kis odafigyelés, kis tudatosság, és sokat spórolhatunk -tájékoztat a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete. Tippjeinkben nem elsősorban a nyílászáról cseréjére gondolunk (hisz ahhoz a jelenlegi időjárás nem kedvez, és az is elég tőkeigényes lehetőség egy átlagos magyar háztartás számára).

2011-es gázárak: 43% jár rosszabbul - Kattints!

Lássuk a háztartási tippeket, melyek segíthetnek:

• Lehetőleg ne az ablakot fűtsük. Ha a függönyünk rálóg a fűtőtestre, vagy elé lóg, akkor a meleg levegő nem a lakásba fog áramlani, hanem a függöny és az ablak közötti 10-15 cm-es részbe. Ezért ha hosszabb is a függönyünk, érdemes odaszorítani az ablakhoz.

• Érdemes lehet vastagabb szövésű sötételőre cserélni, amink van. Ezek ugyanis, ha kellően az ablakhoz vannak szorítva, azon túl, hogy melegebb érzést keltenek még fel is foghatják a meleg levegőt sűrűbb szövésüknek köszönhetően.

• Elő a vastag takarókkal, egyéb szigetelőkkel, melyeket gondosan a párkányra pakolva megakadályozhatjuk, hogy a hideg levegő beáramoljon a lakásunkba.

• Egy-egy vastagabb szövésű szőnyeg kellemes meleg érzetet biztosít a lakásban és a lábunk sem fog annyira fázni.

• Ne féljünk szellőztetni. Bár a téli hideg nem kellemes, érdemes lehet naponta akár többször is szellőztetni. A hideg levegő ugyanis gyorsabban felmelegszik (vagy legalábbis azt érezzük), mint az elhasznált, meleg levegő. Persze azért érdemes arra odafigyelni, hogy ne akármikor nyissunk ablakot, hanem lehetőleg akkor mikor már a kazán, fűtőtest egyébként is elindulna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• Nagyon sokan csak akkor fűtenek, ha otthon vannak, és egyébként leveszik a kazánt. Azért mielőtt levesszük a kazánt 15-17 fokra gondoljuk át, hogy egy hideg lakást sokkal több idő, és energia felmelegíteni 20-21 fokra, mint egy 18 fokosat. Tehát, ha egyszerre fűtünk sokat, nem spórolunk többet, mintha folyamatosan fix hőmérsékleten tartjuk hajlékunkat.

• Bár tény, hogy nagyon kellemes a lakásban a 25 fok, és télen is jó érzés pólóban szaladgálni otthon, sokkal költséghatékonyabb, ha a lakás hőmérsékletét 20-22 fokon tartjuk és inkább felveszünk egy pulcsit.

• Az éjszakai nyugodt pihenés érdekében a kazánt nyugodtan levehetjük. Igazolt tény, hogy a legtöbb ember könnyebben alszik el, és jobbat pihen 18-20 fokban, mint 25 fokban.

• Egy családi házban nem kell mindent fűteni. Teljesen felesleges, pl.: a garázst fűteni, hisz ott nem tartózkodunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem