1 °C Budapest

Így spórolhatsz tízezreket a következő hónapokban

2010. november 20. 07:02

Bár az időjárás még nem minden esetben és napszakban indokolja, a fűtési szezon elkezdődött, így nem árt számba venni a legfontosabb tudnivalókat, esetleg spórolási trükköket, amivel egy-egy háztartás tudatosabban fogyaszthat energiát, esetlegesen spórolhat.

Egy kis odafigyelés, kis tudatosság, és sokat spórolhatunk -tájékoztat a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete. Tippjeinkben nem elsősorban a nyílászáról cseréjére gondolunk (hisz ahhoz a jelenlegi időjárás nem kedvez, és az is elég tőkeigényes lehetőség egy átlagos magyar háztartás számára).

2011-es gázárak: 43% jár rosszabbul - Kattints!

Lássuk a háztartási tippeket, melyek segíthetnek:

• Lehetőleg ne az ablakot fűtsük. Ha a függönyünk rálóg a fűtőtestre, vagy elé lóg, akkor a meleg levegő nem a lakásba fog áramlani, hanem a függöny és az ablak közötti 10-15 cm-es részbe. Ezért ha hosszabb is a függönyünk, érdemes odaszorítani az ablakhoz.

• Érdemes lehet vastagabb szövésű sötételőre cserélni, amink van. Ezek ugyanis, ha kellően az ablakhoz vannak szorítva, azon túl, hogy melegebb érzést keltenek még fel is foghatják a meleg levegőt sűrűbb szövésüknek köszönhetően.

• Elő a vastag takarókkal, egyéb szigetelőkkel, melyeket gondosan a párkányra pakolva megakadályozhatjuk, hogy a hideg levegő beáramoljon a lakásunkba.

• Egy-egy vastagabb szövésű szőnyeg kellemes meleg érzetet biztosít a lakásban és a lábunk sem fog annyira fázni.

• Ne féljünk szellőztetni. Bár a téli hideg nem kellemes, érdemes lehet naponta akár többször is szellőztetni. A hideg levegő ugyanis gyorsabban felmelegszik (vagy legalábbis azt érezzük), mint az elhasznált, meleg levegő. Persze azért érdemes arra odafigyelni, hogy ne akármikor nyissunk ablakot, hanem lehetőleg akkor mikor már a kazán, fűtőtest egyébként is elindulna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

• Nagyon sokan csak akkor fűtenek, ha otthon vannak, és egyébként leveszik a kazánt. Azért mielőtt levesszük a kazánt 15-17 fokra gondoljuk át, hogy egy hideg lakást sokkal több idő, és energia felmelegíteni 20-21 fokra, mint egy 18 fokosat. Tehát, ha egyszerre fűtünk sokat, nem spórolunk többet, mintha folyamatosan fix hőmérsékleten tartjuk hajlékunkat.

• Bár tény, hogy nagyon kellemes a lakásban a 25 fok, és télen is jó érzés pólóban szaladgálni otthon, sokkal költséghatékonyabb, ha a lakás hőmérsékletét 20-22 fokon tartjuk és inkább felveszünk egy pulcsit.

• Az éjszakai nyugodt pihenés érdekében a kazánt nyugodtan levehetjük. Igazolt tény, hogy a legtöbb ember könnyebben alszik el, és jobbat pihen 18-20 fokban, mint 25 fokban.

• Egy családi házban nem kell mindent fűteni. Teljesen felesleges, pl.: a garázst fűteni, hisz ott nem tartózkodunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?