Így spórolhatsz tízezreket a következő hónapokban

2010. november 20. 07:02

Bár az időjárás még nem minden esetben és napszakban indokolja, a fűtési szezon elkezdődött, így nem árt számba venni a legfontosabb tudnivalókat, esetleg spórolási trükköket, amivel egy-egy háztartás tudatosabban fogyaszthat energiát, esetlegesen spórolhat.

Egy kis odafigyelés, kis tudatosság, és sokat spórolhatunk -tájékoztat a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete. Tippjeinkben nem elsősorban a nyílászáról cseréjére gondolunk (hisz ahhoz a jelenlegi időjárás nem kedvez, és az is elég tőkeigényes lehetőség egy átlagos magyar háztartás számára).

2011-es gázárak: 43% jár rosszabbul - Kattints!

Lássuk a háztartási tippeket, melyek segíthetnek:

• Lehetőleg ne az ablakot fűtsük. Ha a függönyünk rálóg a fűtőtestre, vagy elé lóg, akkor a meleg levegő nem a lakásba fog áramlani, hanem a függöny és az ablak közötti 10-15 cm-es részbe. Ezért ha hosszabb is a függönyünk, érdemes odaszorítani az ablakhoz.

• Érdemes lehet vastagabb szövésű sötételőre cserélni, amink van. Ezek ugyanis, ha kellően az ablakhoz vannak szorítva, azon túl, hogy melegebb érzést keltenek még fel is foghatják a meleg levegőt sűrűbb szövésüknek köszönhetően.

• Elő a vastag takarókkal, egyéb szigetelőkkel, melyeket gondosan a párkányra pakolva megakadályozhatjuk, hogy a hideg levegő beáramoljon a lakásunkba.

• Egy-egy vastagabb szövésű szőnyeg kellemes meleg érzetet biztosít a lakásban és a lábunk sem fog annyira fázni.

• Ne féljünk szellőztetni. Bár a téli hideg nem kellemes, érdemes lehet naponta akár többször is szellőztetni. A hideg levegő ugyanis gyorsabban felmelegszik (vagy legalábbis azt érezzük), mint az elhasznált, meleg levegő. Persze azért érdemes arra odafigyelni, hogy ne akármikor nyissunk ablakot, hanem lehetőleg akkor mikor már a kazán, fűtőtest egyébként is elindulna.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

• Nagyon sokan csak akkor fűtenek, ha otthon vannak, és egyébként leveszik a kazánt. Azért mielőtt levesszük a kazánt 15-17 fokra gondoljuk át, hogy egy hideg lakást sokkal több idő, és energia felmelegíteni 20-21 fokra, mint egy 18 fokosat. Tehát, ha egyszerre fűtünk sokat, nem spórolunk többet, mintha folyamatosan fix hőmérsékleten tartjuk hajlékunkat.

• Bár tény, hogy nagyon kellemes a lakásban a 25 fok, és télen is jó érzés pólóban szaladgálni otthon, sokkal költséghatékonyabb, ha a lakás hőmérsékletét 20-22 fokon tartjuk és inkább felveszünk egy pulcsit.

• Az éjszakai nyugodt pihenés érdekében a kazánt nyugodtan levehetjük. Igazolt tény, hogy a legtöbb ember könnyebben alszik el, és jobbat pihen 18-20 fokban, mint 25 fokban.

• Egy családi házban nem kell mindent fűteni. Teljesen felesleges, pl.: a garázst fűteni, hisz ott nem tartózkodunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 29. 21:07
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem