24 °C Budapest

2011-es gázárak: 43% jár rosszabbul

2010. november 18. 16:58

2010. december 31-ig a lakosság számára nem változik a földgáz ára, az új árszabályozási rendszer pedig 2011. január 1-től indul - jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki elmondta, hogy a fogyasztók 57%-ánál egyáltalán nem lesz áremelkedés, 9%-uknál is csupán minimális - 1% alatti növekedés várható januártól a bevezetésre váró sávos rendszernek köszönhetően. A 2011. január 1-től életbe lépő rendszerrel a kormány célja garantálni, hogy a kevésbé tehetős rétegek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok terhei ne emelkedjenek. A 2010 júniusától bevezetett ármoratórium már eddig is 15-20% közötti áremeléstől kímélte meg a lakosságot - emlékeztetett Fellegi Tamás.

Az anyagi teljesítőképességük határára sodródott lakossági- és kisfogyasztók nem terhelhetőek a végtelenségig a növekvő energiaárakkal. A kormányváltást követően a miniszterelnök ennek megfelelően utasította a nemzeti fejlesztési minisztert az ármoratórium azonnali bevezetésére, és az új árszabályozási rendszer kidolgozását segítő szolgáltatói tárgyalások megkezdésére. A tárgyalások során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium érvényre juttatta a kormányzat célkitűzéseit, ennek eredménye a most bejelentésre kerülő új árszabályozási rendszer.

A kormány meglátása szerint feltétlenül szükséges a szociális biztonságot megerősítő, arányos árszabályozási rendszer bevezetése, melynek biztosítania kell, hogy az egyetemes szolgáltatási körben vételezőket indokolatlan költségekkel a szolgáltatók ne sújtsák. Ugyanakkor az új árszabályozásnak biztosítania kell a szolgáltatók részére a hosszú távú kiszámíthatóságot, az elismert költségek megtérülését és az elvárhatónál nem nagyobb profitot is. Ez minden piaci szereplő, és egyben a magyar gazdaság érdeke is, és ezeket a céljainkat a tárgyalások folyamán érvényre is juttattuk - hangsúlyozta Fellegi.

Az árszabályozási rendszerről szólva kiemelte: a kormány felelősséget vállal azért, hogy csak a ténylegesen indokolt módon, a lehető legkisebb mértékben változzon a gáz ára. A miniszterelnök által az első akciótervben bejelentett ármoratórium elrendelésével is 10% körüli áremeléstől kímélte meg a kormány lakosságot július 1-től, majd a kidolgozott mechanizmusoknak köszönhetően október 1-től sem emelkedtek az árak. Akkortól egyébként a régi szabályozás alapján további minimum 5% körüli áremelkedésre lehetett volna számítani - tette hozzá Fellegi.

A 2011. január 1-től induló rendszer ismertetése során a miniszter kiemelte: a kormány 1200 m3 éves földgázfogyasztásig fenntartja az ármoratóriumot, az 1200 m3/év felett mennyiségi kategóriáktól függően azonban eltérő mértékű áremelkedésre lehet majd számítani. A nagycsaládosok gyermekenként további plusz 200 m3/év erejéig fogyaszthatnának a jelenlegi moratórium szerinti árakon.

A számítások szerint a sávos áremelkedés a fogyasztási helyek kevesebb, mint felét érinti, a fogyasztási helyek 57 %-ánál nincs árváltozás, a fogyasztók 9%-nál is pusztán minimális - 0,7% áremelés várható januártól. Ebbe a két kategóriába (tehát a fogyasztók összesen 66%-ba) esik a nyugdíjasok és az átlagos lakást fenntartó magyar családok tetemes része. A többi fogyasztó esetében sem éri el sehol az árnövekedés a kétszámjegyű mértéket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A sávok az alábbi módon alakulnak majd:

Fellegi Tamás felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti ügyek kormánya az előző kormányzat demagógiájával szemben sosem ringatta illúzióba a fogyasztókat a gázárak örökéletű befagyasztásával, hiszen az egy vállalhatatlan, felelőtlen ígéret lett volna. A miniszter emlékeztetett rá, hogy a szocialista kormány összesen 15 alkalommal emelte a gáz végfelhasználói árát, és amíg 2002 júliusában mindössze 45 forintba került egy köbméter földgáz, ma ugyanezért a mennyiségért a lakosság majdnem 140 forintot kénytelen fizetni. Szintén kérdésre válaszolva erősítette meg a miniszter, hogy a kormány nem hagyja, hogy a szolgáltatók az energetikai szektort sújtó válságadót a lakosságra terheljék.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?