16 °C Budapest

2011-es gázárak: 43% jár rosszabbul

2010. november 18. 16:58

2010. december 31-ig a lakosság számára nem változik a földgáz ára, az új árszabályozási rendszer pedig 2011. január 1-től indul - jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki elmondta, hogy a fogyasztók 57%-ánál egyáltalán nem lesz áremelkedés, 9%-uknál is csupán minimális - 1% alatti növekedés várható januártól a bevezetésre váró sávos rendszernek köszönhetően. A 2011. január 1-től életbe lépő rendszerrel a kormány célja garantálni, hogy a kevésbé tehetős rétegek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok terhei ne emelkedjenek. A 2010 júniusától bevezetett ármoratórium már eddig is 15-20% közötti áremeléstől kímélte meg a lakosságot - emlékeztetett Fellegi Tamás.

Az anyagi teljesítőképességük határára sodródott lakossági- és kisfogyasztók nem terhelhetőek a végtelenségig a növekvő energiaárakkal. A kormányváltást követően a miniszterelnök ennek megfelelően utasította a nemzeti fejlesztési minisztert az ármoratórium azonnali bevezetésére, és az új árszabályozási rendszer kidolgozását segítő szolgáltatói tárgyalások megkezdésére. A tárgyalások során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium érvényre juttatta a kormányzat célkitűzéseit, ennek eredménye a most bejelentésre kerülő új árszabályozási rendszer.

A kormány meglátása szerint feltétlenül szükséges a szociális biztonságot megerősítő, arányos árszabályozási rendszer bevezetése, melynek biztosítania kell, hogy az egyetemes szolgáltatási körben vételezőket indokolatlan költségekkel a szolgáltatók ne sújtsák. Ugyanakkor az új árszabályozásnak biztosítania kell a szolgáltatók részére a hosszú távú kiszámíthatóságot, az elismert költségek megtérülését és az elvárhatónál nem nagyobb profitot is. Ez minden piaci szereplő, és egyben a magyar gazdaság érdeke is, és ezeket a céljainkat a tárgyalások folyamán érvényre is juttattuk - hangsúlyozta Fellegi.

Az árszabályozási rendszerről szólva kiemelte: a kormány felelősséget vállal azért, hogy csak a ténylegesen indokolt módon, a lehető legkisebb mértékben változzon a gáz ára. A miniszterelnök által az első akciótervben bejelentett ármoratórium elrendelésével is 10% körüli áremeléstől kímélte meg a kormány lakosságot július 1-től, majd a kidolgozott mechanizmusoknak köszönhetően október 1-től sem emelkedtek az árak. Akkortól egyébként a régi szabályozás alapján további minimum 5% körüli áremelkedésre lehetett volna számítani - tette hozzá Fellegi.

A 2011. január 1-től induló rendszer ismertetése során a miniszter kiemelte: a kormány 1200 m3 éves földgázfogyasztásig fenntartja az ármoratóriumot, az 1200 m3/év felett mennyiségi kategóriáktól függően azonban eltérő mértékű áremelkedésre lehet majd számítani. A nagycsaládosok gyermekenként további plusz 200 m3/év erejéig fogyaszthatnának a jelenlegi moratórium szerinti árakon.

A számítások szerint a sávos áremelkedés a fogyasztási helyek kevesebb, mint felét érinti, a fogyasztási helyek 57 %-ánál nincs árváltozás, a fogyasztók 9%-nál is pusztán minimális - 0,7% áremelés várható januártól. Ebbe a két kategóriába (tehát a fogyasztók összesen 66%-ba) esik a nyugdíjasok és az átlagos lakást fenntartó magyar családok tetemes része. A többi fogyasztó esetében sem éri el sehol az árnövekedés a kétszámjegyű mértéket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sávok az alábbi módon alakulnak majd:

Fellegi Tamás felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti ügyek kormánya az előző kormányzat demagógiájával szemben sosem ringatta illúzióba a fogyasztókat a gázárak örökéletű befagyasztásával, hiszen az egy vállalhatatlan, felelőtlen ígéret lett volna. A miniszter emlékeztetett rá, hogy a szocialista kormány összesen 15 alkalommal emelte a gáz végfelhasználói árát, és amíg 2002 júliusában mindössze 45 forintba került egy köbméter földgáz, ma ugyanezért a mennyiségért a lakosság majdnem 140 forintot kénytelen fizetni. Szintén kérdésre válaszolva erősítette meg a miniszter, hogy a kormány nem hagyja, hogy a szolgáltatók az energetikai szektort sújtó válságadót a lakosságra terheljék.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem