29 °C Budapest

Egymillió sörösüvegből építettek templomot! Ilyet még nem láttál + videó

2010. november 6. 11:02

A világon egyre többen figyelnek oda környezetük védelmére, a hulladék szelektív gyűjtésére, újrahasznosítására. Igyekszünk minél jobban alkalmazkodni életmódunkban, szokásainkban és mindennapi tevékenységünkben a környezethez. Egy thaiföldi város buddhista szerzetesei a környezetvédelem jegyében páratlan épülettel álltak elő.

A Wat Pa Maha Chedi Kaew templomot több mint egymillió sörösüvegből építették fel. A létesítmény Thaiföldön, Khun Han városában található. Ha a szerzetesek visszaváltották volna az üvegeket, több tízmillió forintos bevételre tehettek volna szert.

A barna és zöld színekben pompázó épületcsoport egyike.

Az oszlopokkal és erkéllyel díszített belső tér.

Az üvegeket betonnal illesztették egymáshoz ügyelve a falak mintázatára.

A bal oldali képen Buddha mozaik mása van kirakva a sörösüveg kupakokból.

A templomot víz veszi körül és korlátokkal határolt utakon lehet közlekedni.

Az üvegből készült járólap és korlát közelről.

Az építész megvizsgálja a falak erősségét.

Az egyik legnagyobb felületű fal az előtte álló szerzetessel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Belső oszlopokkal díszített üvegfolyosó.

Az udvarban még parkolni is tudunk az üvegtető alatt.

Még mielőtt bárki azt hinné, a sört nem a szerzetesek itták meg, hanem a város lakossága segített összegyűjteni a nagy mennyiségű építőanyagot. Az idők folyamán akkora mennyiségű sörösüveg készletet halmoztak fel, hogy több mint húsz épület falait és tetőszerkezetét tudták kialakítani belőlük egy kis beton hozzáadásával. 

A létesítményben a hamvasztótól a mellékhelyiségekig minden a Heineken (zöld) és a helyi Chang (barna) sör üvegjeiben ragyog.


Nagyobb térképre váltás

A Bankoktól 600 kilométerre észak-keletre, a kambodzsai határ közelében álló buddhista templom a szerzetesek kitartó munkáját dicséri, melynek révén az egész környéket megtisztították az üvegszeméttől. Úgymond újrahasznosították az üveghulladékot.

Érdekesség, hogy éppen Alfred Heineken találta ki közösen egy holland építésszel, John Habraken-nel az építőanyagként felhasználható sörösüveget. A WOBO (world bottle) üveget később piacra is dobták, de érdeklődés hiányában nem lett hosszú életű.

A WOBO üveg

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?