80 ezres űrstadion : a világ legújabb csodája + fotók

2010. október 15. 14:02

A katari csoda Ûrbéli stadionokat tervezne a 2022-ben Foci VB-t rendezni kívánó Katar. A világbajnokság nyitó - és záró mérkőzéseit a Lusial Iconic Stadionba rendeznék. A létesítmény 86.250 fő befogadóképességű lenne, a tetejét be lehetne húzni, valamint forradalmian új energiahatékony rendszerrel látnák el, amely biztosítaná a forró nyári melegben is a kellemes klímát a játékosoknak és nézőknek egyaránt.

A később Doha-ban álló épület a jövő fejlődését jelképezné. Az elképzelés szerint a futurisztikus külsejű létesítményt egy visszatükröződő vízfelületű árok venné körül, amin hat híd ívelne át. Ezeken keresztül lehetne majd a stadionba bejutni. A medencére emlékeztető objektum felső gyűrűjét ívelt oszlopok tartanák. 

A katari világbajnoki pályázat vezetője szerint a stadion inspirálni fogja a következő nemzedékeket, valamint a teljesen környezetbarát hűtőtechnológiával szabályozni tudják a létesítmény belsejében uralkodó hőmérsékletet, ami egyedülálló a világon.

Az építmény mellett szállodákat, vendéglátó egységeket és bevásárló központot is felhúznának a szervezők, ahol a világbajnokságra ellátogató százezrek kikapcsolódni, szórakozni tudnának.

Mint ismeretes, a következő Foci VB-t Brazíliában rendezik 2014-ben. A világesemény hatalmas befektetésnek bizonyul több nagy beruházónak. A stadionok mellett új szállodák, vendéglátó egységek és közlekedési infrastruktúra is épül.

A Homesgofast (nemzetközi ingatlanportál) felmérése szerint 2010 legkecsegtetőbb befektetési célpontja is a dél-amerikai ország volt. Őt követték a franciák és az amerikaiak. Olyan egykori TOP10-esek szorultak le a listáról, mint Spanyolország, Dubaj vagy Thaiföld. Az újoncok táborát Malajzia, Dél-Afrika és Abu Dzabi alkotják.

Forrás: Homesgofast, Pénzcentrum.hu

A kutatás során több mint ezer nemzetközileg jegyzett ingatlan befektető véleményét kérték ki, akiknek önállóan kellett megnevezni a befektetési szempontból tíz legvonzóbb országot. 

Brazíl látványterv 

Miután a 2014-es labdarúgó világbajnokság után a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát is bezsebelte a dél-amerikai ország, extra pénzek érkezhetnek oda. A legnagyobb helyi ingatlanközvetítő cég szerint is óriási az érdeklődés, ami miatt az olimpiáig évi 20%-os ingatlan áremelkedés sem kizárt. 

 

 

 

További extrém stadionok-hihetetlen képek

SZIKLÁBA VÁJT CSODÁK

A modern stadionokat manapság világszerte kiváló tervezés és kivitelezés jellemzi, a korszerű létesítmények a szurkolókat és a bennük játszó csapatokat egyaránt büszkeséggel töltik el. De nem mindig és nem mindenhol volt ez így. Vannak olyan pályák, ahol a tervezők vétettek eszméletlen hibákat, míg máshol ötletes megoldásokkal próbálták kihasználni a pályát övező természeti adottságokat.

A portugál Braga stadionját a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokságra építették, sokak szerint ez az ország egyik legkülönlegesebb pályája. A hatalmas szikla lábánál elterülő csodálatos pálya megépítése 85 millió euróba került, amivel a kontinenstorna legköltségesebb létesítményévé vált.

Sziklából Horvátországban is van bővel, dél-nyugati szomszédunknál 1989-ben építették a képen látható 4 ezer néző befogadására alkalmas stadiont, mely az NK Imotski csapatának az otthona.

DÉL-AMERIKA: A BETONKATLANTÓL AZ ECO-STADIONIG

Venezuelában az FC Caracas játssza hazai mérkőzéseit az alábbi betonkatlanban, mely mellett közvetlenül egy autópálya húzódik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Brazília első eco-stadionja, a "Janguito Malucelli" arról vált híressé, hogy a lelátó székei egy természetes domboldalon, beton felhasználása nélkül lettek elhelyezve, de a kispad és az öltözőbejáró korlátjai is fából készültek.

HÁZAK A JÁTÉKTÉREN, A SZOVJET AGYRÉM

A japán Oszaka városában a helyi baseballcsapat 31 379 néző befogadására alkalmas stadionja 22 évvel ezelőtt gazdátlanná vált, amikor eladták a klubot és az új tulajdonos egy másik városba költöztette a csapatot. Előbb lakóházakat kezdtek építeni a játéktéren, majd tíz évvel később a stadiont a házakkal együtt eldózerolták és egy bevásárlóközpontot építettek a helyén.

Az idei Labdarúgó-világbajnokságot a Dél-Afrikai Köztársaságban rendezik, ahol új stadionok várják a résztvevőket. Itt adták át 1981-ben azt a szovjet mérnökök agyából kipattant 59 ezres stadiont, amely az átgondolatlan tervezés mintapéldánya lehet.

A CSÓNAKOS LABDASZEDŐ ÉS AZ ÚSZÓ FUTBALLPÁLYA

Feröer-szigetek válogatottja - amely immár két évtizede indul az Európa- és Világbajnoki-selejtezőkön - ebben a tengerparti stadionban fogadja ellenfeleit. A válogatott alkalmaz egy csónakos labdaszedőt, aki a meccs alatt kihalássza a pályáról kirúgott labdákat a vízből.

A szingapúri Marina-öbölben található acélból készült úszó focipálya 120 méter hosszú és 80 méter széles. A parton kiépített lelátókon összesen 30 ezer néző tud helyet foglalni.

AZ ERDŐBŐL LETT LELÁTÓ ÉS AMINEK 87 ÉVVEL EZELŐTT A CSODÁJÁRA JÁRTAK

A norvég FC Aalesund csapatának pályája mellett egyszerűen oldották meg a szektorok kialakítását, kivágták a gyepszőnyeg melletti dombról a fákat és a szurkolók onnan nézhették a meccset. A csapat 5 évvel ezelőtt egyébként új stadiont kapott.

A belga FC Antwerp csapatának stadionja a kontinens legszínvonalasabb pályája volt, amikor 1923-ban elkészült. A jelenlegi állapotok alapján inkább a világ legrondább stadionja címre pályázhatna.

AZ ABSZOLÚT GYŐZTES UKRAJNÁBÓL ÉRKEZETT

Az abszolút győztes focipálya Ukrajnában található. Bár nem tudni, hogy valaha rendeztek-e itt futballmérkőzést, az erre járó autósok biztosan nagyot néznek, amikor a domboldalra pillantanak.


 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm