8 °C Budapest

Hobby, amivel megszedheted magad

2010. október 24. 11:02

Az arany világpiaci ára hónapról hónapra rekordokat dönt és magával húzza az ezüst árfolyamát is. Emiatt a pénzérmékből álló gyűjteményünk értéke pusztán a nemesfémek vágtázó árai miatt folyamatosan növekszik. Úgy tűnik tehát, hogy az arany - és ezüstpénzek szenvedélyes gyűjtése nem csak szép hobby, de befektetésnek sem utolsó.

Az érmék értékét a bennük lévő nemesfém tartalom határozza meg elsődlegesen. Ha például vásárolunk egy 1000 forintos, 1 unciás (31.1g) arany érmét, az a benne lévő arany értéke miatt jóval többet ér 1000 forintos névértékénél . 

Az arany tulajdonságai

Köztudott, hogy a nemesfémek birtoklása az értékmegőrzés egyik legbiztonságosabb módja. Háborús időszakokban, gazdasági válságok idején, mikor az egyes országok pénzei veszítenek értékükből, a tőzsdei részvények árfolyama zuhan, az egyik legkézenfekvőbb befektetési forma a nemesfém volt. Aranyért bárhol, bármikor és bármit meg lehetett vásárolni. Az utóbbi évek gazdasági eseményei is alátámasztják mindezt. Például, aki a válság előtt részvényben tartotta megtakarított pénzét, az nagyot bukott vele. Míg az, aki különféle arany-és ezüstérmékbe fektetett, növelni tudta vagyona értékét.

Az arany az idők próbáját is kiállja. 1 uncia arany árából (1367 dollár = 269.000 forint, 2010.október 15-ei adatok alapján) kényelmesen meg lehet élni ma egy hónapban. Ez a történelemben több száz évre visszatekintve is így volt. Körülbelül ugyanannyi ruhát, élelmiszert és egyéb fogyasztási cikket tudtunk 1 uncia aranyért megvenni régen, mint napjainkban. Tehát az arany-és ezüstérme gyűjtemény értékmegőrző képessége szinte garantált. Minden világpiaci áringadozás ellenére az arany értéke hosszú távon stabil, ezért az infláció ellen is képes védelmet nyújtani. 

Ezen felül a Földön található arany készletek 4/5-öt részét már kitermelték. Alig található már a földben a sárga fémből, ezért hozzájutni már csak véges időben lehet, mivel nem lesz utánpótlás. A szűkös készletek és az egyre költségesebb kitermelés miatt, az arany árának emelkedésére a jövőben is számítani lehet. Ezt támasztja alá az eddig is tapasztalható több százéves stabil növekedés. Ha csak az elmúlt 10 évet vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy 1 uncia arany ára 300 dollárról 1367 dollárra emelkedett, ami több mint négyszeres növekedés (a dollár árfolyamváltozásának figyelmen kívül hagyása mellett).

A numizmatikai hatás

Érmegyűjteményünk értékét növelheti a numizmatikai hatás is. Minél régebbi egy pénzérme, annál értékesebb, de számít az érmék kiadott példányszáma és származási helye. Idővel változni szokott, mely érmék iránt nő meg a kereslet. De összességében azt lehet mondani, hogy ezek a numizmatikai hatások elhanyagolható nagyságúak a nemesfémek világpiaci árának változásaihoz képest.

Fontos szempont még a kiváló likviditás. A pénzeket el tudjuk adni jó napi áron, hiszen hivatalos felvásárlási ára van a bankoknál és a kereskedőknél. További előnye, hogy arany befektetési érmék (nincs esztétikai, numizmatikai értékük; tipikusan nagy mennyiségben, befektetési céllal vert érmék) többségéhez ÁFA-mentesen tudunk hozzájutni Magyarországon.

Az ezüst árát dróton húzzák

Ezüstérmékbe fektetni nagyobb árfolyamkockázatott rejt magában. A nemesfém készletei még bőségesen rendelkezésre állnak, viszont jobban ingadozik árfolyama az aranyénál. Több neves elemző szerint az ezüst világpiaci ára túl alacsony (alulértékelt), ami egy robbanásszerű értéknövekedést eredményezhet a jövőben. Tehát most lehet érdemes ezüst érméket vásárolni és várni az árfolyam feltörésére (az év elején még csak 17 dollár volt egy uncia ezüst ára, októberben pedig már 24,5 dollár = 4850 forint). Az sem elhanyagolható, hogy az ezüstérmékbe való beruházás jóval kevesebb tőkét igényel, így a kisebb megtakarítással rendelkezőknek is elérhető lehetőség.

A Föld fejlettebb és a válság által leginkább sújtotta térségében egyre többen fektetnek arany-és ezüstérmékbe. Sőt a világpiacon fellelhető drágafém pénzek iránti kereslet kétszer akkora, mint amennyi készlet rendelkezésre áll, ezért sokan már nikkel, réz és bronz érméket is vásárolnak. A gazdasági válság elhúzódásának rémképe készteti a befektetőket az értékmegőrző nemesfém érmékbe való befektetéshez a bizonytalan részvényekkel és egyéb befektetési formákkal szemben. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokan joggal feltehetik a kérdést, hogy ez mind szép és jó, na de meddig tart a növekedés? Érdemes-e még arany-és ezüst érmékbe fektetni? Nos, a szkeptikusok már az évszázados rekord 850 dollár/unciánál és a lélektani 1000 dollár/unciánál is riogattak, hogy nincs tovább. De lám az ár csak emelkedett és emelkedett, szeptemberben 5%-os árfolyamnyereséget hozott.

A szakértők szerint az arany ára tovább emelkedik

A kibányászott arany mennyisége évente mindössze 1-2%-al bővül, ezzel szemben az elmúlt 40 évben a papírpénz mennyisége rohamosan emelkedett a világban. Tehát a gyorsulva növekvő globális pénzmennyiség (devizák) valószínűleg sokkal jobban elértéktelenedik a csaknem változatlan mennyiségű aranyhoz képest. A jegybankok az állami adósságokat és a válság következményeit a gazdaságba pumpált bankjegyekkel próbálják orvosolni. Amíg ez folytatódik, az arany újabb és újabb csúcsokat fog dönteni - derült ki az aranypiac.hu tájékoztatójából.

Az arany árfolyamának alakulása 2000 szeptemberéől 2010 szeptemberéig. Forrás: kitco.com, Pénzcentrum.hu

A Goldman Sachs (amerikai befektetési bank) az elkövetkezendő egy évben unciánként 1.650 dollárig látja az aranyárfolyam emelkedésének lehetőségét. Mindezt a kedvezőtlen amerikai pénzügyi folyamatokkal magyarázzák a pénzintézet elemzői, és mivel javulást csak 2012-től várnak, a tendencia maradni fog.

J.P. Morgan (amerikai nagybank) szerint a világ valutáinak egymással szembeni leértékelési spirálja a fő oka az aranyárfolyam erősödésének

Arany- és ezüstérmékbe fektetni jelenleg elég kifizetődőnek tűnik. (De mielőtt bárki vagyonát nemesfém érmékbe tenné, tájékozódjon a piacon lévő egyéb befektetési lehetőségekről és azok várható hozamáról, mert lehet számára kedvezőbb befektetési eszköz is.) Nem csak azért, mert bizonytalan a hazai gazdasági és a nemzetközi pénzvilág helyzete, hanem azért is, mert a biztonság mellett egy folyamatos értéknövekedésre is számíthatunk. Legyen valaki akár profi befektető, vagy csak hobby-szinten szenvedélyes nemesfém érmegyűjtő, nem kell tartania gyűjteménye, illetve befektetése elértéktelenedésétől, ugyanis nincs olyan külső tartós hatás, ami negatív irányba mozdítaná el a nemesfémek piaci árát. Ha hosszabb távon fennmarad a gazdasági bizonytalanság, akkor egy erőteljesebb drágulás következhet be a nemesfém piacon, ami mind a befektetőknek mind a gyűjtőknek növeli megtakarításuk értékét.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem