22 °C Budapest

Megújuló forrásból származik az EU áramfogyasztásának ötöde

Pénzcentrum
2010. július 6. 10:32

A 2009-ben telepített új áramtermelő kapacitás 62%-köthető megújuló energiaforrásokhoz, derül ki az Európai Bizottság által publikált tanulmányból. Ez összesen 17 GW-nyi zöld áramtermelő kapacitást jelent, amelyből akárcsak 2008-ban, úgy 2009-ben is a szélenergia vezette a megújuló mezőnyt. Az Európai Unióban tavaly megtermelt áram közel egyötöde, 19.9%-a származott megújuló forrásból.

2009-ben a teljes uniós áramfogyasztás 3042 TWh-át tett ki, amelyből 608 TWh származott megújuló forrásból. A teljes fogyasztás 11.6%-a származott vízenergiából, 4.2% szélenergiából, 3.5% biomasszából és 0.4% napenergiából.

A Közösség tavaly üzembe állított 27.5 GW-nyi új áramtermelő kapacitás legnagyobb részét a szélparkok tették ki (37.1%), a PV-napenergiára (fotovoltaikus napenergia-hasznosítás) 21%, biomasszára 2.1%, vízenergiára 1.4%, még a koncentrált napenergia hasznosítására 0.4% jutott.


Amennyiben megmarad a jelenlegi növekedési ütem, akkor 2020-ra már 1,400 TWh-nyi áram termelhető majd meg megújuló forrásokon, amely 35-40%-át jelentheti az Unió teljes áramfogyasztásának.

Az Európai Szélszövetség számításai szerint a Közösségben már most is 74 GW-nyi szélpark üzemel, és 2020-ra ennek több mint háromszorosát, 230 GW-ot várnak, amelyből 40 GW part menti, off-shore térségben lesz telepítve. Ez a kapacitás a várható európai áramkereslet egyötödét lenne képes fedezni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A biomassza szerepe egyre fontosabb lesz a megújulók között azzal, hogy tárolhatósága miatt a kínálatnak megfelelő mennyiségű áram állítható elő általa, azonban a 2008 és 2010 között tapasztalt kapacitásduplázódást veszélyezteti, hogy az erőforrás mind a hő-, mind a közlekedési piaci versenyez.

A PV-napenergia kapacitás 2003 óta minden évben duplázódott a Közösség területén, így 2009-ben elérte a 16 GW-ot, amely a teljes beépített kapacitás 2%-át jeleneti. A növekedés tovább tarthat a PV-piacon, az idei évre 10 GW-nyi új kapacitást várnak.

NEKED AJÁNLJUK
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?