Csúcskategóriás környezetvédelem Békásmegyeren

Pénzcentrum
2010. július 1. 16:32

A megújuló energiahordozók bővülő hasznosításának újabb lehetőségét jelenti az Európában is újnak számító technológia, az úgynevezett szolár-parabola elvén működő napkollektor. Az innovatív, koncentrált napenergia hasznosító berendezés egy újabb példányát július 1-jén adták át Óbuda-Békásmegyeren, az önkormányzat kezelésében lévő Hatvany Lajos utcai Nyugdíjasházban.

Az MVM vezetése a tavalyi évben úgy döntött, oly módon is támogat néhány, az együttműködést vállaló egészségügyi, oktatási és szociális intézményt, hogy részükre Magyarországon kevéssé ismert, korszerű, úgynevezett szolár parabolás napenergia-hasznosító berendezést telepít. Ezen támogatási program összértéke meghaladja az 50 millió forintot.

Egy szolár-parabola napkollektor


A Hatvany Lajos utcai Nyugdíjasház meglévő energia ellátó rendszerébe beillesztett napenergia hasznosító berendezés egyrészt példát mutat a megújulók hasznosításának újszerű módjára, elősegíti annak ismertségét, másrészt érzékelhető megtakarítást eredményez az intézmény energiafelhasználásában és így költségeiben. A szolár parabolás berendezés évente 13 800 kWh hőenergiát tud betáplálni az intézmény energia ellátó rendszerébe, azaz ekkora energia mennyiséget nem kell más energiahordozóból előállítani.

A szolár-parabola rendszer főbb jellemzői

A telepített napkollektor a koncentrált napenergia hasznosító berendezések családjába tartozik. Nevét onnan kapta, hogy sugárzó felületét egy forgási parabola felület (paraboloid) alkotja, melyen 162 db, egyenként állítható, különleges minőségű síktükör található. A tükrök mindegyike a felület fókuszpontja felé mutat, szerepük az, hogy a felületükre érkező napsugárzást a fókuszpontba koncentrálják.

A fókuszpontban egy hőcserélő került elhelyezésre, amely a tükrök által oda sugárzott hőenergiát a rajta átáramoltatott hűtőközegnek adja át. A hűtőközeg fagyálló folyadékkal kevert víz. A parabola olyan korszerű vezérlő és mozgató rendszerrel rendelkezik, amely képes követni a nap pályáját, mind a napon belül, mind az évszaktól függően. Ennek következtében a sugárzás hasznosítása szempontjából mindig a legkedvezőbb pozíciót foglalja el a hatalmas tükör.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A zárt körben keringő hűtőközeg a felvett hőt egy hőtárolóban az abba beépített fűtési hőcserélőn keresztül adja le. A hőtárolóba betárolt hőenergia egy másik hőcserélőn keresztül a használati melegvíz készítéshez felhasználásra kerülő vizet melegíti fel. Ha a felmelegített víz hőmérséklete nem éri el a használati melegvíz szolgáltatáshoz szükséges értéket, akkor a távfűtési rendszer hőcserélőjén keresztül fűtik fel a kívánt értékre.

Évi 1461 köbméter földgáz égetése helyett

A szolár parabola rendszer hőteljesítménye erős napsütés esetén 10 kW. Évente mintegy 2300 órán keresztül átlagosan 6 kW hőteljesítményt képes produkálni, így évente 13 800 kWh hőenergiát tud a hőhasznosító rendszerbe betáplálni, azaz ekkora energiamennyiséget nem kell más energiahordozóból előállítani. Ez 1461 m3 földgáz hőértékének fel meg.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?