11 °C Budapest

Csúcskategóriás környezetvédelem Békásmegyeren

Pénzcentrum
2010. július 1. 16:32

A megújuló energiahordozók bővülő hasznosításának újabb lehetőségét jelenti az Európában is újnak számító technológia, az úgynevezett szolár-parabola elvén működő napkollektor. Az innovatív, koncentrált napenergia hasznosító berendezés egy újabb példányát július 1-jén adták át Óbuda-Békásmegyeren, az önkormányzat kezelésében lévő Hatvany Lajos utcai Nyugdíjasházban.

Az MVM vezetése a tavalyi évben úgy döntött, oly módon is támogat néhány, az együttműködést vállaló egészségügyi, oktatási és szociális intézményt, hogy részükre Magyarországon kevéssé ismert, korszerű, úgynevezett szolár parabolás napenergia-hasznosító berendezést telepít. Ezen támogatási program összértéke meghaladja az 50 millió forintot.

Egy szolár-parabola napkollektor


A Hatvany Lajos utcai Nyugdíjasház meglévő energia ellátó rendszerébe beillesztett napenergia hasznosító berendezés egyrészt példát mutat a megújulók hasznosításának újszerű módjára, elősegíti annak ismertségét, másrészt érzékelhető megtakarítást eredményez az intézmény energiafelhasználásában és így költségeiben. A szolár parabolás berendezés évente 13 800 kWh hőenergiát tud betáplálni az intézmény energia ellátó rendszerébe, azaz ekkora energia mennyiséget nem kell más energiahordozóból előállítani.

A szolár-parabola rendszer főbb jellemzői

A telepített napkollektor a koncentrált napenergia hasznosító berendezések családjába tartozik. Nevét onnan kapta, hogy sugárzó felületét egy forgási parabola felület (paraboloid) alkotja, melyen 162 db, egyenként állítható, különleges minőségű síktükör található. A tükrök mindegyike a felület fókuszpontja felé mutat, szerepük az, hogy a felületükre érkező napsugárzást a fókuszpontba koncentrálják.

A fókuszpontban egy hőcserélő került elhelyezésre, amely a tükrök által oda sugárzott hőenergiát a rajta átáramoltatott hűtőközegnek adja át. A hűtőközeg fagyálló folyadékkal kevert víz. A parabola olyan korszerű vezérlő és mozgató rendszerrel rendelkezik, amely képes követni a nap pályáját, mind a napon belül, mind az évszaktól függően. Ennek következtében a sugárzás hasznosítása szempontjából mindig a legkedvezőbb pozíciót foglalja el a hatalmas tükör.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zárt körben keringő hűtőközeg a felvett hőt egy hőtárolóban az abba beépített fűtési hőcserélőn keresztül adja le. A hőtárolóba betárolt hőenergia egy másik hőcserélőn keresztül a használati melegvíz készítéshez felhasználásra kerülő vizet melegíti fel. Ha a felmelegített víz hőmérséklete nem éri el a használati melegvíz szolgáltatáshoz szükséges értéket, akkor a távfűtési rendszer hőcserélőjén keresztül fűtik fel a kívánt értékre.

Évi 1461 köbméter földgáz égetése helyett

A szolár parabola rendszer hőteljesítménye erős napsütés esetén 10 kW. Évente mintegy 2300 órán keresztül átlagosan 6 kW hőteljesítményt képes produkálni, így évente 13 800 kWh hőenergiát tud a hőhasznosító rendszerbe betáplálni, azaz ekkora energiamennyiséget nem kell más energiahordozóból előállítani. Ez 1461 m3 földgáz hőértékének fel meg.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?