3 °C Budapest

Címke: fotovoltaikus (14 cikk)

Pénzcentrum | 2013. június 16. 11:00

Hamarosan eljön az ingyen utazások kora?

Elképesztő fejlődés tapasztalható a napelemes rendszereknél, amit mit sem bizonyít jobban, mint hogy a napenergia már a közeledési szegmensben is kezdi megmutatni képességeit. Az elektromos autókat töltő napelemes parkolók mellett nemrég egy tisztán napenergiát hasznosító hajó megkerülte a Földet, míg egy svájci kísérleti repülőgép napelemek által 36 órát képes a levegőben maradni. Habár az olajkorszak dominanciájának megdöntésére a következő egy-két évtizedben még nem lehet számítani, az elektromos közlekedés egyre látványosabban tör utat maga számára.

Pénzcentrum | 2012. augusztus 3. 09:01

Napelem, szélerőmű? Egyelőre késik a támogatás

A hírek szerint tovább csúszhat a megújuló energia új támogatási rendszerét jelentő ártámogatási rendszer indulása, amennyiben a minisztérium valóban nem küldte még ki Brüsszelbe a tervezetet. Közben egyre nő Magyarország elmaradása a megújuló energia terén.

Pénzcentrum | 2011. november 23. 19:32

Magyarország legnagyobb naperőművét adták át

Szerdán Újszilváson átadták Magyarország legnagyobb fotovoltaikus naperőművét. A 0,4 MWp összteljesítményű forgatórendszerre szerelt napelemektől évente több mint 630 MWh energiatermelést várnak. Az átadáson jelen volt Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkára - olvasható az NFM közleményében.

Pénzcentrum | 2010. július 6. 10:32

Megújuló forrásból származik az EU áramfogyasztásának ötöde

A 2009-ben telepített új áramtermelő kapacitás 62%-köthető megújuló energiaforrásokhoz, derül ki az Európai Bizottság által publikált tanulmányból. Ez összesen 17 GW-nyi zöld áramtermelő kapacitást jelent, amelyből akárcsak 2008-ban, úgy 2009-ben is a szélenergia vezette a megújuló mezőnyt. Az Európai Unióban tavaly megtermelt áram közel egyötöde, 19.9%-a származott megújuló forrásból.

Pénzcentrum | 2009. április 16. 15:45

Ingyen okosíthatod magad szombaton megújuló energiákból!

Csütörtöktől szombatig tart nyitva a kőbányai Vásárvárosban a RENEXPO Central Europe 2009, a régió legnagyobb megújulóenergia-ipari kiállítása, ahol 100 kiállító ad aktuális képet a megújulók kiaknázásának előremutató lehetőségeiről. Az idei RENEXPO fókuszában a közösségi, decentralizált, független energiatermelés áll, amelyben egyszerre kap szerepet a biomasszából és biogázból kinyert energia, a földhő és a napenergia hasznosítása egyaránt.