32 °C Budapest

Címke: szélenergia (20 cikk)

Pénzcentrum | 2013. május 27. 15:05

Figyelem, hamarosan újabb szuperpályázat indul Magyarországon

Hamarosan újabb pályázati felhívás jelenhet meg az NFÜ honlapján. Az érdeklődő kisvállalkozásoknak tehát érdemes résen lennie, hiszen az érdeklődés hagyományosan nagy, a keretösszeg viszont ezúttal is kicsi.

Pénzcentrum | 2012. augusztus 3. 09:01

Napelem, szélerőmű? Egyelőre késik a támogatás

A hírek szerint tovább csúszhat a megújuló energia új támogatási rendszerét jelentő ártámogatási rendszer indulása, amennyiben a minisztérium valóban nem küldte még ki Brüsszelbe a tervezetet. Közben egyre nő Magyarország elmaradása a megújuló energia terén.

Pénzcentrum | 2011. december 25. 09:38

Most kiderül, ki a valóban zöld fogyasztó

Mennyivel fizetnél többet egy olyan termékért, amelyet kizárólag tiszta energiák felhasználásával készítettek? Váltanál bankot, csak azért, hogy egy környezettudatos pénzintézet kezelje pénzügyeidet? Mindeddig a fogyasztóknak meglehetősen korlátozott lehetőségei mutatkoztak arra, hogy ilyen döntéseket hozhassanak meg, de a jövőben ez változni fog. A "Windmade"nevű szervezet, illetve védjegy a jövőben gyors eligazodást kínál a bolygójukért aggódó fogyasztók számára.

Pénzcentrum | 2011. október 19. 11:05

Kiderült: soha nem látott áramdrágulás elé nézünk

A következő húsz évben folyamatosan emelkedő áramárakkal szembesülhetnek az európai fogyasztók a növekvő megújuló-energiatermelés következtében, derül ki egy kiszivárgott, az Európai Bizottság számára készített jelentésből.

Pénzcentrum | 2011. május 1. 17:02

Kevesebbet fizethetnénk az áramért: ez kell hozzá

A szabad piacon működő, már megtérült szélturbinák által előállított villamos energia kedvező termelői ára csökkenti a lakossági villamos energia árat - derül ki a dán, német és osztrák tapasztalatokból. Az árcsökkentő hatás mértéke annál nagyobb, minél jelentősebb arányban vesznek részt a szélerőművek a villamosenergia-termelésben. A megtérülést követően jelentkező kedvező hatás az alacsony működési költségeknek köszönhető - állítja a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) közleményében.

Pénzcentrum | 2011. március 6. 11:02

Így lehet havi 6 ezer forint a rezsid

Átadták Dunakeszin Magyarország első passzív sorházát. A négy lakásos sorház energiafogyasztása 80-90 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos építésűeké, így az épület havi üzemeltetési költsége mindössze 6-7 ezer forintba kerül.

Pénzcentrum | 2010. szeptember 19. 11:02

Így spórolna az IKEA

Kizárólag megújuló erőforrásokból nyert energiát hasznosítana az IKEA Romániában. A svéd cég a napenergiában lát fantáziát.

Pénzcentrum | 2010. július 6. 10:32

Megújuló forrásból származik az EU áramfogyasztásának ötöde

A 2009-ben telepített új áramtermelő kapacitás 62%-köthető megújuló energiaforrásokhoz, derül ki az Európai Bizottság által publikált tanulmányból. Ez összesen 17 GW-nyi zöld áramtermelő kapacitást jelent, amelyből akárcsak 2008-ban, úgy 2009-ben is a szélenergia vezette a megújuló mezőnyt. Az Európai Unióban tavaly megtermelt áram közel egyötöde, 19.9%-a származott megújuló forrásból.

Pénzcentrum | 2010. június 21. 05:22

Áram kizárólag zöld forrásból - Álom vagy valóság?

Ausztria lehet az első olyan uniós ország, amely áramellátását teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezi. Egy, a megújuló energiával kereskedő szövetségek által rendezett konferencia eredménye szerint, teljességgel reális kilátás az, hogy 2020-ra Ausztria áramellátásának 100 százaléka tiszta forrásból származik majd.

Pénzcentrum | 2010. március 17. 07:45

Válságbiztos a szélenergia: rekordnövekedés 2009-ben

Kiváló évet zárt tavaly a világ szélenergia-ipara, rekordok sora született, és a jövő még reményteljesebbnek látszik az iparág számára. 2009-ben összesen 38,312 MW új szélerőművi kapacitás épült be a világ villamos energia hálózataiba, amellyel minden korábbi várakozást felülmúlva 159,213 MW-ra növekedett az üzemben lévő szélerőművek teljesítménye - derül ki a Szélenergia Világszervezet által készített évértékelő tanulmányból.

Pénzcentrum | 2010. február 23. 11:41

Szélenergiát készül tárolni a GE és az RWE

Energiatárolási projektbe kezd több nemzetközi vállalat Németországban, többek között a GE és az RWE, hogy megfelelő választ adhassanak a megújuló energiaforrások problémáira, így például a szélenergia hektikusságára. A 10 millió eurós projektben sűrített levegős technológiát fognak alkalmazni, ami által a 2013-ban megépülő üzem 1GWh tárolókapacitással rendelkezik majd, 200 MW-os teljesítmény mellett.

Pénzcentrum | 2010. február 16. 14:13

Az EWEA szerint jó úton halad az Unió

Az Európai Unió 27 tagállamából mindössze 6 esetében áll fenn a veszélye annak, hogy az adott ország nem lesz képes megfelelni a korábban vállalt megújulóarány-kötelezettségének - derül ki az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) ma közreadott elemzéséből. Magyarország a kimutatás szerint képes lesz teljesíteni a korábban vállalt 13%-os részarányt.

Pénzcentrum | 2010. január 5. 11:02

Te is kaphatsz 1,5 milliót lakásfelújításra! Itt vannak a részletek

A Klímabarát Otthon Program részeként a zöldtárca pályázatot írt ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására. A programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak.

Portfolio | 2009. november 5. 12:01

Áram a pusztában

A DÉMÁSZ és a Magyar Megújuló Energia Szövetség által közösen megvalósított tanyai házi kiserőmű projektavatójára került sor Kiskunmajsán. A fejlesztés révén Minkó László tanyájának elektromos energiával történő teljes ellátása került megvalósításra szél- és napenergia segítségével, amely fejlesztés az érintettek számára mintaprojektként fontos mérések és vizsgálatok megvalósítását teszi lehetővé.

Pénzcentrum | 2009. február 3. 15:30

Az amerikaiak egy focipályányi energiát fogyasztanak fejenként

Mennyire végesek a megújuló energiaforrások - ezt a kérdést vizsgálja David Eichler professzor cikke a Facts & Arts internetes kiadásában. Képesek lesznek-e a megújuló energiaforrások fedezni energiaszükségleteinket, ha majd a hagyományos energiaforrások kimerülnek, vagy olyan drágák lesznek, hogy gazdasági szempontból sem lesz érdemes használnunk őket.