8 °C Budapest

Válságbiztos a szélenergia: rekordnövekedés 2009-ben

Pénzcentrum
2010. március 17. 07:45

Kiváló évet zárt tavaly a világ szélenergia-ipara, rekordok sora született, és a jövő még reményteljesebbnek látszik az iparág számára. 2009-ben összesen 38,312 MW új szélerőművi kapacitás épült be a világ villamos energia hálózataiba, amellyel minden korábbi várakozást felülmúlva 159,213 MW-ra növekedett az üzemben lévő szélerőművek teljesítménye - derül ki a Szélenergia Világszervezet által készített évértékelő tanulmányból.

2009-ben 31,7%-kal növekedett a világ szélenergia-kapacitása, amely így mostanra már meghaladta a 159 GW-ot. Mint azt az elmúlt években már megszokhattuk, illetve ahogy egy fejlődő iparág esetében elvárható, ez az érték újabb rekordot jelent, mind az összteljesítmény, mind az egy év alatt telepített termelői kapacitás tekintetében.


A szervezet egyébként már 2009 derekán is optimista számokkal állt elő, de a valóság még e korábbi várakozásokat is felmúlta, vagyis a válság semmilyen negatív hatással nem bírt az iparágra. Sőt, a gazdasági élénkítés következtében több országban is javították a szélenergetikai jogi-szabályozási környezetét, segítvén ezzel a szektor dinamikusabb fejlődését. Külön érdekesség, hogy 2009 folyamán első ízben jelentek meg kötelező átvételi mechanizmusok Észak-Amerikában és Afrikában, amelyek szélesebb körű alkalmazása komoly növekedési potenciált jelenthet az iparág számára. A legnagyobb növekedés egyébként nem a szélenergia klasszikus piacain ment végbe (bát Kína ezen a listán is szerepel), hanem olyan feltörekvő országokban, mint Mexikó, Marokkó vagy Törökország.

A 2009-ben telepített új szélfarmok teljesítménye egyébként 42%-kal magasabb, mint a 2008-ban telepítetteké, ráadásul a várakozások szerint a szektorra csak további bővülés vár, így a 2010-es évre a tavaly telepített 38,312 MW-nyi szélerőműhöz képest már 44,000 MW-nyival számolnak. Bár ez százalékos összehasonlításban már kisebb értéket fog hozni, de az üzembe állított teljesítmény szempontjából újabb rekordot jelent(het) majd.


A kontinensek közötti versenyt egyébként Ázsia nyerte: teljesítmény alapon a 2009-ben üzembe állított szélerőművek 40.4%-a jutott erre földrészre, míg Európa 27.3%-kal visszacsúszott a harmadik helyre a 28,4%-os Észak-Amerika mögött. Ezzel egyébként az összes működő szélerőmű esetében Európa részaránya először esett 50% alá, míg Ázsia és Észak-Amerika közel egy szintre, 24-25%-ra kerültek.


2009-ben összesen 82 ország hasznosított szélenergiát, amelyből 49-en az elmúlt évben is növelték a kapacitásukat. Az Egyesült Államok megőrizte vezető helyét az összes üzemben lévő szélerőművi kapacitás tekintetében, és Kína a hatalmas növekedés hatására (13,800 MW 2009-ben) felkapaszkodott a második helyre, megelőzve Németországot és Spanyolországot a tavalyi év során. Magyarország megtartotta a 31. helyét a világranglistán, igaz, ehhez közel 60%-os növekedésre volt szükség, aminek eredményeképpen 2009 végére összesen 201 MW-nyi kapacitás épült ki hazánkban.


A tengeri szélerőművek 2009-es 30%-os növekedési üteme egy kicsit alacsonyabb volt, mint az összes telepítéseké, aminek hatására a tavaly beépített 454 MW-tal a teljes off-shore áramtermelő-képesség még mindig nem éri el 2 GW-ot. Ez egyébként a világ összes szélerőművi kapacitásának csupán 1.2%-a. Ebben a versenyben egy hajszálnyival a dánok előtt a britek vezetik a mezőnyt, míg tőlük jelentősen leszakadva található Hollandia, Svédország és Németország.


A szélerőművek által 2008-ben megtermelt mintegy 260 TWh áram 2009-ben már 340 TWh-ra emelkedett, ami a világon tavaly elfogyasztott áram 2%-át jelenti, avagy Olaszország teljes éves áramfogyasztását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyes országokat vizsgálva egyébként továbbra is Dánia használja a legtöbb szélenergiát a fogyasztásához mérten, a dán áramfogyasztás 20%-a termelődik meg szélerőművekben, míg Portugáliában ugyanez az arány 15%, Spanyolországban 14% és Németországban 9%.

A korábbi trendekkel összhangban növekedett a szektorban dolgozók létszáma is, így 2009-ben már több mint félmillió embert foglalkoztatott az iparág. Ráadásul a szervezet becslése szerint ez a szám 2012-ben már elérheti az egymilliót.


Mint ismeretes hazánkban éppen nemrég zárult le az újabb 410 MW-ra szóló kapacitástender, ahol komoly érdeklődés mellett némi olyan ajánlat is érkezett, amely nem kívánja élvezni a kötelező átvételi rendszer által biztosított magasabb átvételi árakat. Az Energia Hivatal által meghirdetett pályázat ugyanis nyíltan preferálja azon beruházókat, amelyek alacsonyabb támogatást hajlandóak igénybe venni.

Mint ismeretes, a korábbi 330 MW-os igencsak zavaros körülmények között lezajlott tenderen sok olyan befektető is elindult, amelyek célja nem feltétlenül a szélerőművek megépítése, hanem a megszerzett "kvóta/kapacitás" továbbértékesítése volt, ami által komoly csúszások következtek be a hazai szélfarm-telepítésekben. Többek között ennek tudható be, hogy a korábban kiosztott 330 MW-ból alig 200 MW-nyi szélerőművet húztak fel a tavalyi év végére.


A Szélenergia Világszervezet az elmúlt évben tapasztaltakon felbuzdulva megváltoztatta a 2020-as célszámát is, így a korábbi 1,500 GW-ról 1,900 GW-ra emelték a tíz év múlva minimálisan elérhető szélenergia-kapacitást.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem