15 °C Budapest

Elérkezett a társasházak kazáncseréjének ideje?

Pénzcentrum
2010. március 12. 16:32

Ma Budapesten tartották azt a szakmai szimpóziumot, melyen több mint félszáz közös képviselő keresett azonnali megoldási lehetőségeket az egyre magasabbra emelkedő fűtési költségek csökkentésére. Mint az köztudott, az előzetes információk szerint áprilisban legalább tíz százalék körüli gázáremelésre számíthat a lakosság.

A gáz ára az elmúlt 6 évben több mint a kétszeresére nőtt, és áprilistól megszűnik a gázár támogatás is. Budapesten a társasházi lakások nagyobb részét földgáztüzelésű központi kazánok fűtik, amelynek átlagéletkora 25 év, nem beszélve az életveszélyessé vált kéményekről. A szabályozatlan, elavult fűtési rendszert kiszolgáló berendezések gyakran 50 százalékos túlfogyasztással működnek, és egy kimutatás szerint a háztartások többsége nincs tisztában azzal, mennyire sokat fizet a fűtésért, nem is követi annak alakulását.

A közös képviselők egyetértettek a szakértők által elmondottakkal miszerint a kazánok cseréje a legrövidebb idő alatt megtérülő beruházás, és így azonnal csökkenthető a fűtésért fizetendő díj. További, akár évi egy millió forinttal csökkenthető a túlméretezett teljesítményből adódó alapdíj összege is, ami végképp elkerüli a tulajdonosok figyelmét.

A legnagyobb gondot mindig a kazáncsere pénzügyi forrásainak előteremtése okozza. Nem annyira közismert, hogy a társasházak részére a kazáncserére kedvezményes kamattámogatású hitel vehető fel. A kamattámogatás mértéke az első öt évben 70 százalékos ezt követően még mindig jelentős, 35 százalékos támogatást élvez a hitel. Ezzel a mértékű kamattámogatással és a korszerűbb kazánok telepítésével a fűtési és melegvíz előállítási költségek megtakarításából fedezhetővé válik a hiteltörlesztés - mondta a rendezvényen Kucsera Zoltán a K-Láng Kft. ügyvezetője.

Az EU által elfogadott direktíva szerint 2020-ra 20 százalékkal kell csökkenteni az energiafelhasználást. A kazánházak rekonstrukciójával jelentős lépést tehetünk a cél elérése felé.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rendezvényszervezők pozitívumként említették, hogy a közös képviselők sokkal aktívabb érdeklődést mutatnak az energiatakarékosságot szolgáló beruházások iránt, így már a legnagyobb megtakarítást szolgáló kondenzációs kazánok, illetve más, megújuló energia előállítására alkalmas megoldásokról is szó volt az eseményen.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?