Megőrültek ezek? Betiltanák a sót...

2010. március 12. 16:03

Az utópiák rosszul értelmezett egészségmániája már az ajtón kopogtat: New Yorkban egy rövidesen életbe lépő rendelet értelmében az éttermek büntetésre számíthatnak, ha sót adnak az elkészített ételekhez.

Ha a politikusok megszavazzák, azok az éttermek, akik ételüket sóval ízesítik, 1000 dolláros büntetésre számíthatnak. Bár a tervezet elsődleges célja a vérnyomás csökkentése a vendégek körében, az ideges főszakácsok majd' felrobban az idegességtől, szerintük ugyanis mindenki otthon marad inkább, ha egy ilyen döntés átmegy - írta a Daily Mail.


Michael Bloomberg polgármester adminisztrációja már sok minden tőle telhetőt megtett azért, hogy megőrizze a polgárok egészségét - vagy beleavatkozzon az életükbe, ez nézőpont kérdése. Betiltották a dohányzást, az egészségre veszélyes transzzsírok alkalmazását, egy csomó étteremben pedig kötelező kalóriatáblázatot közzétenni az ott található fogások energiatartalmáról. Ezen kívül szintén napirenden van egy új rendelet az édes üdítőitalok különadójáról.

A só teljes kitiltása az éttermekből azonban még a polgármesternek is sok volt, így ő azt javasolta, hogy az éttermek önkéntesen csökkentsék negyedével a só-felhasználásukat a következő öt évben. Csakhogy ez nem volt elég Felix Ortiz demokrata párti brooklyni képviselőnek, aki beterjesztése szerint teljesen megtiltaná az éttermeknek a só hozzáadását az ételekhez. Kegyesen megengedné viszont, hogy a vendégek maguk megsózhassák ételeiket.

Becslések szerint 1,5 millió new yorki lakos szenved a magas vérnyomástól, aminek egyik oka a túl magas sófogyasztás. Sokan a napi ajánlott sómennyiség dupláját viszik be, amiben természetesen az éttermek is ludasok, akik nagy része alkalmaz hozzáadott sót az ételei elkészítésekor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kutatások már rég kimutatták, hogy az alacsonyabb sófogyasztás csökkenti a szívbetegségek, szélütések és szívrohamok valószínűségét, akárcsak a magas vérnyomásét. A, vendéglősök, szakácsok és étteremlátogatók szövetsége, a My Food My Choice ugyanakkor teljesen abszurdnak nevezte az ötletet. Hozzátették: a gyorséttermi ételek valóban tele vannak sóval, a kifinomultabb konyhájú éttermek azonban eddig is csak a szükséges mennyiségű sót adták az ételeikhez.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43