Nyakunkon az olajválság?

2010. február 10. 16:02

Akár már 2015-ben bekövetkezhet, hogy az olajhiánynak köszönhetően megugranak a közlekedés költségei, a szállítmányozás drágulása miatt pedig az élelmiszer- és energiaárak szállnak el Nagy-Britanniában - állítja egy tanulmány, melyet többek közt Sir Richard Branson, a Virgin teljhatalmú ura is jegyez.

Az "Olajválság - Ébresztő a brit gazdaságnak" címmel megjelentetett tanulmány szerint a kormánynak tisztába kell kerülnie a helyzet veszélyeivel és vészforgatókönyveket kellene készítenie az utazás, a kiskereskedelem, a mezőgazdaság és az alternatív energiák területein egy olajválság esetére. Az iromány szerint az olajfüggőség kialakulásában óriási szerepet játszik a légiközlekedés és a földi kamionos szállítmányozás. (Ne feledjük, a Virgin -csoporton belül meghatározó szerepe van a légitársaságnak - a szerk.)

A közlemény szerint a kormányzatnak meg kell szüntetnie a belföldi légijáratok adókedvezményét, az így befolyó évi kilencmilliárd fontot pedig a közösségi közlekedési fejlesztésére kell költeni. Az autósok mozgolódási kedvét is meg kell szegni. "Ha nem lépünk, már a következő kormányzat szolgálati ideje alatt hiány léphet fel különféle fogyasztói termékek piacán, a brit energiabiztonság pedig komoly kihívásokkal lesz kénytelen szembenézni" - fogalmaz a tanulmány.

Sir Richard Branson szerint a kormányzati és üzleti köröknek össze kell fogniuk, hogy megvédjék a gazdaságot. Elemzések szerint a következő öt évben tartósan 100 dollár fölé emelkedhet a nyersolaj hordónkénti ára, mely szerdán 73,60 dolláron állt a new yorki árutőzsdén.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20