23 °C Budapest

Nyakunkon az olajválság?

2010. február 10. 16:02

Akár már 2015-ben bekövetkezhet, hogy az olajhiánynak köszönhetően megugranak a közlekedés költségei, a szállítmányozás drágulása miatt pedig az élelmiszer- és energiaárak szállnak el Nagy-Britanniában - állítja egy tanulmány, melyet többek közt Sir Richard Branson, a Virgin teljhatalmú ura is jegyez.

Az "Olajválság - Ébresztő a brit gazdaságnak" címmel megjelentetett tanulmány szerint a kormánynak tisztába kell kerülnie a helyzet veszélyeivel és vészforgatókönyveket kellene készítenie az utazás, a kiskereskedelem, a mezőgazdaság és az alternatív energiák területein egy olajválság esetére. Az iromány szerint az olajfüggőség kialakulásában óriási szerepet játszik a légiközlekedés és a földi kamionos szállítmányozás. (Ne feledjük, a Virgin -csoporton belül meghatározó szerepe van a légitársaságnak - a szerk.)

A közlemény szerint a kormányzatnak meg kell szüntetnie a belföldi légijáratok adókedvezményét, az így befolyó évi kilencmilliárd fontot pedig a közösségi közlekedési fejlesztésére kell költeni. Az autósok mozgolódási kedvét is meg kell szegni. "Ha nem lépünk, már a következő kormányzat szolgálati ideje alatt hiány léphet fel különféle fogyasztói termékek piacán, a brit energiabiztonság pedig komoly kihívásokkal lesz kénytelen szembenézni" - fogalmaz a tanulmány.

Sir Richard Branson szerint a kormányzati és üzleti köröknek össze kell fogniuk, hogy megvédjék a gazdaságot. Elemzések szerint a következő öt évben tartósan 100 dollár fölé emelkedhet a nyersolaj hordónkénti ára, mely szerdán 73,60 dolláron állt a new yorki árutőzsdén.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?