-1 °C Budapest

Ilyen lesz a jövő legtakarékosabb kocsija - Ki fogja elsőként gyártani?

Pénzcentrum
2010. január 7. 14:02

Hibrid lázban ég a világ, az autógyárak egymással versenyeznek, hogy ki dobja piacra az első sorozatgyártású dízel-hibrid meghajtású modelljét. A General Motors (GM) és a Mercedes-Benz (MB) is a napokban hozta nyilvánosságra a terveit.

Csak a magas ár lehet az akadálya a gyors dízel-hibrid modellek elterjedésének a világban, több autógyár is a magas költségek miatt kihátrált a fejlesztések elől. Bombasikert könyvelhet el az az autógyár, amelyik képes lesz a hagyományos dízeleknél nem sokkal magasabb gyártási költséggel előállítania hibrid technológiájú dízel autóit.

A GM torinói fejlesztőközpontjában dolgozik azon, hogy 2011-ben elő tudjanak rukkolni az Opel Astrába és Insigniába szánt egyszerre elektromos árammal és gázolajjal üzemelő meghajtásukkal. A fejlesztők számára a gyártási költségek lefaragása jelenti az egyik legnagyobb fejtörést. Egy hibrid modell legyártása akár 300 ezer forinttal is többe kerülhet a hagyományos gázolajos modellnél - írja a MotorAuthority.

Az Insignia - Forrás: MotorAuthority


A Mercedes is tervezi a saját dízel-hibrid modelljeit, a gyár szintén 2011-ben fogja piacra dobni az új E-osztályba szerelt motorokat. A modell megnevezése E300 Hybrid lesz, ami az elektromos motorok mellett egy 2,2 literes négyhengeres turbódízel motort fog takarni. Az új Merci a jelenleg piacon lévő Toyota benzines hibridjeivel szemben nem lesz képes csak elektromos hajtással közlekedni, az elektromotorok csupán gyorsításkor segítenek majd a dízelblokknak.

A MB állítása szerint az új modell képes lesz körülbelül 4,7 liter gázolajjal elpöfögni 100 kilométert, ami egy ilyen méretű autónál nagyon jó értéknek számít. Az autógyár jövőbeni terveiben szerepel a hajtás felhasználása például az ML, a GL és a GLK modellekben is.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?