-1 °C Budapest

Húsosfazékról álmodó bankok: fanyalgó beruházók

Pénzcentrum
2009. november 13. 05:40

Döglött készletek a magyar lakáspiacon A Portfolio.hu Property Investment Forum 2009 egyik kiemelt panelbeszélgetése a hazai lakáspiac kilátásairól, a banki finanszírozás esélyeiről és a lakásárak várható alakulásáról szólt. Az előadáson Harmati László, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese, Paul Latham, az RICS London bizottsági tagja, valamint több hazai beruházó cég (Pesti Házak, AL Holding, Nanette) vezetője osztotta meg tapasztalatait a konferencia hallgatóságával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A válság előtti időszakban beruházói és lakossági oldalon egyaránt könnyű volt forráshoz jutni, ami az építőipar és a lakásvásárlási kedv emelkedését eredményezte. A bankok egymás alá licitáltak, amikor a projektek finanszírozásáról volt szó, a pénzintézetek versenyeztek a beruházókért. Minimális önerővel és alacsony előértékesítettség mellett is jóváhagyták a finanszírozást, ráadásul rendkívül kedvező hiteldíjakat kínáltak. A társasházépítések finanszírozása már önmagában is megérte a bankoknak, ugyanakkor megnyitotta a kaput a lakásvásárlók tömege felé, akiknek a lakáshiteleken túl számos egyéb banki terméket (bankszámla, bankkártya, hitelkártya, biztosítások) lehetett értékesíteni az adásvétel finanszírozása során.

A magyar lakáspiacon a könnyű pénzek időszakában egyre többen vásároltak befektetési céllal ingatlant és megjelentek a külföldi vásárlók is. Ezekben az években szinte mindent el lehetett adni, ugyanakkor egyre inkább a minőség rovására ment az, ahogy a kínálat megpróbált lépést tartani a bővülő kereslettel. Megjelentek olyan projektek, melyeknek valójában - normál felvevőpiac mellett - semmi keresnivalójuk nem lett volna hazánkban, illetve a fővárosban, így a lakáspiaci kínálat eltorzult. Az ilyen építkezések többsége akkorra készült el, mire a célpiacnak szánt külföldiek a válság hatására szinte teljesen eltűntek hazánkból.

5. Portfolio Property Investment Forum - 2009

Ezek a lakások többnyire készleten maradtak és a méretük, valamint a magas négyzetméteráruk miatt csak nehezen - komoly engedmények árán - értékesíthetőek a magyar vásárlóknak. A döglött készletek kisöprése még jó ideig eltarthat, mivel ezek nem elégítik ki a piacon megjelelő új igényeket. A fővárosban lakást kereső ügyfelek új kihívások elé állítják a beruházókat, melyek közül egy-két kivétellel szinte mindegyik jegeli a projektjeit (a folyamatban lévő építkezéseket még befejezik, de az új projekt indításárát elhalasztják).

Mit mondott a bankár, hogy reagáltak a beruházók?

Nem a deviza alapú lakáshitelek miatt fagyott be az ingatlanpiac

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?