8 °C Budapest

Húsosfazékról álmodó bankok: fanyalgó beruházók

Pénzcentrum
2009. november 13. 05:40

Döglött készletek a magyar lakáspiacon A Portfolio.hu Property Investment Forum 2009 egyik kiemelt panelbeszélgetése a hazai lakáspiac kilátásairól, a banki finanszírozás esélyeiről és a lakásárak várható alakulásáról szólt. Az előadáson Harmati László, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese, Paul Latham, az RICS London bizottsági tagja, valamint több hazai beruházó cég (Pesti Házak, AL Holding, Nanette) vezetője osztotta meg tapasztalatait a konferencia hallgatóságával.

A válság előtti időszakban beruházói és lakossági oldalon egyaránt könnyű volt forráshoz jutni, ami az építőipar és a lakásvásárlási kedv emelkedését eredményezte. A bankok egymás alá licitáltak, amikor a projektek finanszírozásáról volt szó, a pénzintézetek versenyeztek a beruházókért. Minimális önerővel és alacsony előértékesítettség mellett is jóváhagyták a finanszírozást, ráadásul rendkívül kedvező hiteldíjakat kínáltak. A társasházépítések finanszírozása már önmagában is megérte a bankoknak, ugyanakkor megnyitotta a kaput a lakásvásárlók tömege felé, akiknek a lakáshiteleken túl számos egyéb banki terméket (bankszámla, bankkártya, hitelkártya, biztosítások) lehetett értékesíteni az adásvétel finanszírozása során.

A magyar lakáspiacon a könnyű pénzek időszakában egyre többen vásároltak befektetési céllal ingatlant és megjelentek a külföldi vásárlók is. Ezekben az években szinte mindent el lehetett adni, ugyanakkor egyre inkább a minőség rovására ment az, ahogy a kínálat megpróbált lépést tartani a bővülő kereslettel. Megjelentek olyan projektek, melyeknek valójában - normál felvevőpiac mellett - semmi keresnivalójuk nem lett volna hazánkban, illetve a fővárosban, így a lakáspiaci kínálat eltorzult. Az ilyen építkezések többsége akkorra készült el, mire a célpiacnak szánt külföldiek a válság hatására szinte teljesen eltűntek hazánkból.

5. Portfolio Property Investment Forum - 2009

Ezek a lakások többnyire készleten maradtak és a méretük, valamint a magas négyzetméteráruk miatt csak nehezen - komoly engedmények árán - értékesíthetőek a magyar vásárlóknak. A döglött készletek kisöprése még jó ideig eltarthat, mivel ezek nem elégítik ki a piacon megjelelő új igényeket. A fővárosban lakást kereső ügyfelek új kihívások elé állítják a beruházókat, melyek közül egy-két kivétellel szinte mindegyik jegeli a projektjeit (a folyamatban lévő építkezéseket még befejezik, de az új projekt indításárát elhalasztják).

Mit mondott a bankár, hogy reagáltak a beruházók?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem a deviza alapú lakáshitelek miatt fagyott be az ingatlanpiac

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?