29 °C Budapest

Húsosfazékról álmodó bankok: fanyalgó beruházók

Pénzcentrum
2009. november 13. 05:40

Döglött készletek a magyar lakáspiacon A Portfolio.hu Property Investment Forum 2009 egyik kiemelt panelbeszélgetése a hazai lakáspiac kilátásairól, a banki finanszírozás esélyeiről és a lakásárak várható alakulásáról szólt. Az előadáson Harmati László, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese, Paul Latham, az RICS London bizottsági tagja, valamint több hazai beruházó cég (Pesti Házak, AL Holding, Nanette) vezetője osztotta meg tapasztalatait a konferencia hallgatóságával.

A válság előtti időszakban beruházói és lakossági oldalon egyaránt könnyű volt forráshoz jutni, ami az építőipar és a lakásvásárlási kedv emelkedését eredményezte. A bankok egymás alá licitáltak, amikor a projektek finanszírozásáról volt szó, a pénzintézetek versenyeztek a beruházókért. Minimális önerővel és alacsony előértékesítettség mellett is jóváhagyták a finanszírozást, ráadásul rendkívül kedvező hiteldíjakat kínáltak. A társasházépítések finanszírozása már önmagában is megérte a bankoknak, ugyanakkor megnyitotta a kaput a lakásvásárlók tömege felé, akiknek a lakáshiteleken túl számos egyéb banki terméket (bankszámla, bankkártya, hitelkártya, biztosítások) lehetett értékesíteni az adásvétel finanszírozása során.

A magyar lakáspiacon a könnyű pénzek időszakában egyre többen vásároltak befektetési céllal ingatlant és megjelentek a külföldi vásárlók is. Ezekben az években szinte mindent el lehetett adni, ugyanakkor egyre inkább a minőség rovására ment az, ahogy a kínálat megpróbált lépést tartani a bővülő kereslettel. Megjelentek olyan projektek, melyeknek valójában - normál felvevőpiac mellett - semmi keresnivalójuk nem lett volna hazánkban, illetve a fővárosban, így a lakáspiaci kínálat eltorzult. Az ilyen építkezések többsége akkorra készült el, mire a célpiacnak szánt külföldiek a válság hatására szinte teljesen eltűntek hazánkból.

5. Portfolio Property Investment Forum - 2009

Ezek a lakások többnyire készleten maradtak és a méretük, valamint a magas négyzetméteráruk miatt csak nehezen - komoly engedmények árán - értékesíthetőek a magyar vásárlóknak. A döglött készletek kisöprése még jó ideig eltarthat, mivel ezek nem elégítik ki a piacon megjelelő új igényeket. A fővárosban lakást kereső ügyfelek új kihívások elé állítják a beruházókat, melyek közül egy-két kivétellel szinte mindegyik jegeli a projektjeit (a folyamatban lévő építkezéseket még befejezik, de az új projekt indításárát elhalasztják).

Mit mondott a bankár, hogy reagáltak a beruházók?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem a deviza alapú lakáshitelek miatt fagyott be az ingatlanpiac

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem