4 °C Budapest

Évekig ellátják a piacot az eladatlan lakások

Pénzcentrum
2009. szeptember 23. 16:02

Az egyik legbefolyásosabb madridi ingatlanpiaci elemző cég közzétette a spanyol ingatlanpiacról készített legfrissebb jelentését. Az R.R. de Acuña & Asociados szerint annyi az eladatlan lakás, hogy a jelenlegi keresleti szint mellett akár 6-7 évig is eltarthat a piac egyensúlyi helyzetbe kerülése.

Fernando Rodrigez cégvezető szerint még eltart egy ideig, mire "zöldre váltanak a lámpák" a spanyol ingatlanpiacon. A korábbi évek szárnyalása buborék kialakulásához vezetett, amit a hitelválság kezében tartott tű pukkasztott ki. Az építőiparban dolgozó helyi és külföldi munkavállalók állás nélkül maradtak, a munkanélküliségi ráta kétszerese lett az uniós átlagnak.

A várakozások szint a jelenlegi piaci környezetben évente körülbelül 220 ezres kereslettel lehet számolni, a piacon árválkodó 1,6 millió eladatlan lakással - és némi dinamizmussal - számolva így akár 6-7 évig is eltarthat a lakáspiac kilábalása. Az üresen sorakozó lakások eladásának évekig tartó elhúzódása sorra jelentheti a kegyelemdöfést az eladósodott fejlesztőknek.

A beruházók háromnegyede a következő 5 évben nagy valószínűséggel lehúzhatja a rolót. A bankok hitelezési politikája érthetően szigorodott, senki sem ad szívesen hitelt eladhatatlan termékekre, jelen esetben lakásokra. A nagy spanyol bankok csak a nemzetközi jelenlétüknek köszönhetően nem dőltek be, sőt a tengerentúlon a Santander és a BBVA is több kisebb helyi pénzintézetet kebelezett már be.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16