28 °C Budapest

Évekig ellátják a piacot az eladatlan lakások

Pénzcentrum
2009. szeptember 23. 16:02

Az egyik legbefolyásosabb madridi ingatlanpiaci elemző cég közzétette a spanyol ingatlanpiacról készített legfrissebb jelentését. Az R.R. de Acuña & Asociados szerint annyi az eladatlan lakás, hogy a jelenlegi keresleti szint mellett akár 6-7 évig is eltarthat a piac egyensúlyi helyzetbe kerülése.

Fernando Rodrigez cégvezető szerint még eltart egy ideig, mire "zöldre váltanak a lámpák" a spanyol ingatlanpiacon. A korábbi évek szárnyalása buborék kialakulásához vezetett, amit a hitelválság kezében tartott tű pukkasztott ki. Az építőiparban dolgozó helyi és külföldi munkavállalók állás nélkül maradtak, a munkanélküliségi ráta kétszerese lett az uniós átlagnak.

A várakozások szint a jelenlegi piaci környezetben évente körülbelül 220 ezres kereslettel lehet számolni, a piacon árválkodó 1,6 millió eladatlan lakással - és némi dinamizmussal - számolva így akár 6-7 évig is eltarthat a lakáspiac kilábalása. Az üresen sorakozó lakások eladásának évekig tartó elhúzódása sorra jelentheti a kegyelemdöfést az eladósodott fejlesztőknek.

A beruházók háromnegyede a következő 5 évben nagy valószínűséggel lehúzhatja a rolót. A bankok hitelezési politikája érthetően szigorodott, senki sem ad szívesen hitelt eladhatatlan termékekre, jelen esetben lakásokra. A nagy spanyol bankok csak a nemzetközi jelenlétüknek köszönhetően nem dőltek be, sőt a tengerentúlon a Santander és a BBVA is több kisebb helyi pénzintézetet kebelezett már be.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem